Божил Колев е една от големите фигури на българския футбол – легенда на Черно море, ЦСКА и националния отбор, с който играе на световните финали през 1974 г. в Германия. Потърсихме бившия капитан на България за мнението му относно амбициите на Димитър Бербатов и екипа му да управляват родния футбол и каква е рецептата отново да видим представителния ни тим на голям форум.

- Господин Колев, Димитър Бербатов твърди, че може да управлява целия български футбол, макар да няма дори един ден ръководен опит. Как гледате на това?
- И Бербатов, и Стилиян, и Мартин бяха наистина страхотни футболисти, но още са млади и едва ли разбират напълно колко сложна е тази работа. Това е мащабна система, която изисква много умения, опит, управленски качества и контакти. Тези неща се придобиват с годините, няма как да стане от днес за утре.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

- Според т.нар. „опозиционери“ БФС носи основна вина за това България да не успява да се класира на голям форум вече доста време…
- Аз не съм съгласен. Крайно време е да се разбере, че футболният съюз е административен орган. Да, неговата функция е важна, но клубовете са тези, които създават футболистите. А в последните години водещите ни отбори залагат предимно на чужденци. Вижте и сега какво се получава – отборите, които се борят за шампионската титла, почти не дават шанс на родни играчи. По мое време ние влизахме в мъжкия футбол на по 17-18 години. И аз, и Бонев, и Павката Панов тръгнахме така. Но тогава клубовете даваха шанс на младите български футболисти да се развиват. Успехите ще се върнат тогава, когато отново нашите играчи получат сериозна подкрепа.

- Вече почти година българският футбол живее в постоянна извънредна обстановка, а от екипа на Бербатов обявиха, че ще има „конгреси до дупка“. Така ли ще се решат проблемите?
- Няма как така да се решат проблемите. Вижте, добре е да не си заравяме главите в пясъка и да видим как е в най-успешните държави. Това с постоянните конгреси и избори е пагубно. В Германия или във Франция например президентите на футболните федерации, че дори и треньорите на националните отбори се сменят веднъж на 10-15 години. Какво ви говори това? Че хората търсят приемственост и последователност. Боби Михайлов направи много за футбола ни и това никой не може да му го отрече. Ако не беше той, националните ни отбори още щяха да обикалят цяла България по лагери. С негови усилия бе построена тази страхотна база в Бояна с всички удобства за футболистите. Виждате, че държавата не прави нищо, един стадион не е вдигнат за толкова години – поне той взе нещата в ръце и  националните отбори вече имат къде да тренират. 

- Какъв е изходът от тази ситуация според вас?
- Аз вече съм просто наблюдател, гледам предимно мачовете по телевизията. Но ми прави впечатление, че това разделение не води до нищо добро. Политиците действат по същия начин и виждате докъде я докарахме. Затова моят призив е следният: трябва да се обединим, да си кажем нещата в очите и да започнем всички да работим за доброто бъдеще на футбола ни. Само това е пътят.