Легендата на родния волейбол Любо Ганев даде интервю и за "Тема Спорт". Той говори по повод отминалия в понеделник Управителен съвет на федерацията, след който стана ясно, че се задава изваждането му от ръководството на централата. Скандалът вече е факт, а Ганев сподели своето мнение по темата:

- Г-н Ганев, като че ли дойде време разделно в БФВ и, образно казано, сте поставен на дръвника след заседанието на УС на БФВ в понеделник. Така ли е?
- Да кажа, че не е така, ще излъжа. Аз го казах и пред членовете на УС, че имам вътрешното усещане, че извънредното Общо събрание на 20 декември в Казанлък е с цел именно да бъда махнат от ръководството на федерацията. Всички ме знаят, че аз не съм от хората, които премълчават, и затова станах и го казах пред всички. Явно има някакви опасения някой от Любо Ганев.

- Президентът на федерацията инж. Данчо Лазаров ли визирате?
- Съдейки по последните процеси през тази една година, очевидно е така. Явно г-н Лазаров има притеснения от мен и предприема подобен ход. Защо и какви са му мотивите, това си е негов проблем, той трябва да отговаря. Някои, ако имат притеснения, Любо Ганев няма от никого, защото е доказал през всички тези години какво може да прави за волейбола и какво прави.

- Президентският пост ли е проблемът в този конфликт?
- Проблемът за мен не са постовете и длъжностите, а реалните действия, които са насочени към по-доброто бъдеще на волейбола. Колко пъти досега съм заставал пред медиите, за да отговарям след всеки възникнал скандал или проблем?! Винаги съм се отзовавал. Дори и в случаите, в които не съм бил съгласен с решенията на УС на БФВ, аз никога не съм казвал: "Те го решиха, аз не съм". Напротив. Аз винаги съм бил колективен играч и като такъв спазвам неписаните закони на отборния дух. Вътре можем да си кажем всичко, да се нагрубим, да се скараме, но когато излезем пред обществеността - трябва да бъдем едно цяло. Любо Ганев никога не е имал фиксидея да стане президент на Българска федерация волейбол. Един ден може и това да се случи, ако, разбира се, клубовете ме подкрепят. Моята фиксидея, която смея да твърдя, че изпълнявам постоянно, е една - да помагам според силите си за българския волейбол. И ще продължа да го правя.

- Разривът между вас откъде тръгна? Точно вие бяхте човекът, който в най-горещите моменти излизаше и поемаше негативите в случаите, когато повечето от волейболните хора и фенове бяха против дадено решение.
- Аз пак казвам, проблеми нямам с никого. Аз не завися от никого. Като играч съм си извоювал името, като бизнесмен и волейболен ръководител също. Не ми е било приятно да заставам и да поемам лично удари за сметка на друг, но съм го правил, както вече казах, в името на волейбола. Да, от това е страдал личният ми имидж, но съм го жертвал в името на волейбола. Преглъщам егото си. Нека кажат, че Любо Ганев е най-черният, най-лошият и най-вредният, но ако от това печели българският волейбол и конкретният скандал ще бъде потушен, съгласен съм да го преглътна. Както съм го и правил и както ще продължа да го правя.

- Съжалявате ли, че на предишните избори за президент на федерацията вие се оттеглихте в името на това Данчо Лазаров да остане на поста?
- Не, няма за какво да съжалявам. Така е трябвало да стане, а и може би е било за добро. Това ще позволи при евентуална промяна да започнем на чисто и от нулата, без задни мисли.

- Имате ли подкрепа от волейболните хора?
- Самият факт, че от понеделник до днес ми звъннаха десетки ветерани, президенти, треньори, които ценя и уважавам, за да кажат, че ще ме подкрепят, това говори много за мен. Очевидно е, че разумът и най-вече коректността все още надделява у българския волейбол и сред волейболните хора, които оценяват какво съм правил. Както във всеки един спорт, така и при нас нещата се знаят. Друг е въпросът кой обира лаврите и си приписва заслугите. За мен това не е било никога проблем и никога не съм го преследвал като цел, както знаете.

- Задава ли се нова война в българския волейбол между Любо Ганев и Данчо Лазаров?
- Война не е точната дума. Различните виждания за управлението на волейбола са по-скоро препъни камъчето. Затова тук е работата на всички от УС на БФВ, които са избрани от клубовете, да вземат най-правилните решения. И най-вече да се допитваме до клубовете, защото без тях няма БФВ.

- Продължава ли Любо Ганев да се занимава с волейбол?
- Любо Ганев не е спирал, защото волейболът е животът му. Ще осмисля грешките си, ще си направя равносметка и ще преценя в каква насока ще продължа.
Хари Латифян/"Тема Спорт"