-Г-н Пенев, днес е ден за прошка, някои от футболистите поиска ли ви прошка?
-Това евентуално ще стане вечерта, първо ни предстои тренировка, очаквам още няколко момчета да дойдат на лагера. Ще го направим на вечеря, на която ще бъдем абсолютно всички. Планирал съм го, обмислил съм го, но не по-рано от вечерята.

-Как ще коментирате новите имена в отбора, с какво ви впечатлиха?
-Впечатлиха ме с тяхната игра. Аз не ги наблюдавам от вчера или онзи ден. Аз съм треньор на националния отбор вече от година и половина. Гледам ги от самото начало и не случайно един-два, три пъти, че наблюдавам всички футболисти. Без значение къде се намира отборът в класирането. Пред мен и моят щаб към момента изпълняваме две задачи едновременно, които сме си поставили и не са правени до момента – гоним резултати, искаме да се класираме. Ясно – фаворит е Италия, но с това, което показахме, имаме сили, но когато сме максимално концентрирани. Имаме сили да играем бараж и това не е някакъв мираж или мечта, а напълно осъществимо. Първата ни задача е да успеем да се класираме, давайки всичко от себе си. И втората задача е гледане към едно близко или далечно бъдеще – подмладяване на отбора, без значение дали аз ще бъда треньор. България ще има добър, солиден и перспективен отбор, с перспективни футболисти. Ако преди мача с Украйна, средната възраст беше 27 години, сега преди тези квалификации е 25.56 години, това вече е математика, о`кей, това е друга материя. Към момента съм доволен и спокоен, че това, което сме си поставили като цели, се постига. И в двата мача аз като треньор поставям висока цел, която не е неосъществима и не трябва да вкарва напрежение в отбора – шест точки от два мача. Това е, трябва да бъдем максималисти. Повтарям – шест точки, от два мача. Това е високата цел, която поставям пред отбора.

-Част от футболистите имат натрупани картони, ще пазите ли някого от евентуално наказание?
-В никакъв случай, не знам дали знаете 25 души са извикани на лагер. Има футболисти, които са с картони. Дано получим по-малко картони срещу Малта и да отидем с футболисти с не толкова картони срещу Дания. Миналата 2012 година не малко говорих за съдиите, засега ще ги оставя на мира. Нормално е да не бъда доволен за това, което се отсъди срещу нашия отбор в тези четири официални мача. Не съм съгласен с критерия, който се показва срещу нашия отбор. О`кей, засега ще ги оставя на мира, това сега не е на първа линия.

-Ще говорите ли с момчетата как да преодолеят тягостната атмосфера заради празните трибуни?
-Странно ще бъде. Все пак не е нормално и за никой не е приятно, както за нас, така и за вас, и за феновете, да играем пред празни трибуни. Момчетата са професионалисти и трябва да преодолеем тази липса на 12-тия играч. В този момент сами сме си виновни, не искам да обвинявам никого, един-двама, трима ли са, или определена група. Абсолютно всички слагам под един знаменател, това да ни е за урок. Това е сериозна грешка, която сме допуснали и за в бъдеще трябва да изчистим. Донякъде ме успокоява фактът, че ще играем срещу не толкова известен съперник. Важно ще бъде срещу силните съперници да играем с публика. В никакъв случай не подценяваме мача с Малта, футболисти, които знаят какво правят на терена. Ще си вземем бележка, ние не сме национален отбор и нация, която диктува модата в света на футбола.

-Спомняме си една революционна схема на Христо Стоичков като селекционер в мач с Малта. Тогава излезе с двама защитници. Вие каква схема ще използвате?
-Аз го уважавам Христо, той ми е колега и приятел. Все пак всеки треньор има виждане за стратегия и тактическа подготовка. Всеки треньор има своя стил и начин на работа, различаваме се колегите. В никакъв случай няма да изневеря на стила си, както в нападение, така и в защита. Искам да присъстваме максимално повече време в половината на противника. Изисквам да задушаваме противника във всяка една фаза на терена. Това сме го правили, имаме сили. И това е давало резултат. Отборът е длъжен да гледа винаги към противниковата врата, трябва винаги да вкараме един гол повече от противника. Това, което на нас до момента и в тези мачове, се оформя като най-силно оръжие, е колективът и тактическата дисциплина. Аз съм доволен и ще продължаваме по този път.

-Защо Иван Бандаловски не получи повиквателна?
-Не само за него, а и за още футболисти, може да се попита защо не са. Това е преценка с оглед на показаното в тези четири мача от подновяването на сезона в България. Това е решението ми. Не търсете някаква сериозна или странна причина, че не съм повикал някого. Нямам нищо против абсолютно никого, всички са ми много приятни, всичко е наред, но за този лагер съм избрал тези 25 футболисти.

-Появиха се спекулации за завръщането на Бербатов в националния отбор?
-Ако имаш някаква информация, си попитай информаторът. Това, спекулации, тоя-оня, в ресторанта, в кафето – не. Дайте да бъдем по-релисти и практични.

-Притеснява ли ви балканския манталитет преди мача с Малта?
-Съперникът не е лек. Какво ви притеснява нашият манталитет, на мен ми харесва, гореща кръв...Ако футболистите подходят с малко по-друга нагласа, това е моята работа, да ги мотивирам. И да им обясня, че тези три точки са нужни. Едва ли някой, който идва, си мисли, че мачът ще бъде протоколен, като контролата с Украйна. Защото за мача с Украйна имам доста забележки.

-Освен че няма да има публика, друго нещо притеснява ли ви?
-Не ми харесва, че няма да има публика, не случайно избрах първите три от четири мача да бъдат в София. Отборът не вървеше добре, имахме нужда от тази подкрепа. Това беше основната причина да избера тези мачове да бъдат в София. Това е факт, приемаме го, трябва да продължим да работим и да спечелим трите точки. Казах ви, можеше да имаме повече точки от миналата година, но сами сме си виновни. В петък играят Чехия и Дания, о`кей, ще наблюдаваме. Оптимист съм преди тези два мача, които ни предстоят. За мен всичко е нормално, нямам абсолютно никакви притеснения, групата е налице, така че...

Групата на националния отбор за предстоящите мачове с Малта и Дания:

ВРАТАРИ
1. Николай МИХАЙЛОВ (Твенте, Хол)
2. Владислав СТОЯНОВ (Лудогорец)
3. Пламен ИЛИЕВ ("Левски")

ЗАЩИТНИЦИ
4. Павел ВИДАНОВ (Заглебие, Пол)
5. Петър ЗАНЕВ (Волин, Укр)
6. Йордан МИНЕВ (Лудогорец)
7. Радослав ДИМИТРОВ (Славия)
8. Николай БОДУРОВ (Литекс)
9. Илия МИЛАНОВ (Литекс)
10. Веселин МИНЕВ ("Ботев" Пд)
11. Иван ИВАНОВ (Партизан, Сър)

ПОЛУЗАЩИТНИЦИ И НАПАДАТЕЛИ
12. Георги СЪРМОВ (Касъмпаша, Тур)
13. Станислав МАНОЛЕВ (Фулъм, Анг)
14. Ивелин ПОПОВ (Кубан, Рус)
15. Александър ТОНЕВ (Лех, Пол)
16. Валери БОЖИНОВ (Виченца, Ит)
17. Илиян МИЦАНСКИ (Инголщад, Гер)
18. Владимир ГАДЖЕВ ("Левски")
19. Светослав ДЯКОВ (Лудогорец)
20. Георги ИЛИЕВ (Черно море)
21. Георги МИЛАНОВ (Литекс)
22. Христо ЗЛАТИНСКИ (Локомотив Пд)
23. Симеон СЛАВЧЕВ (Литекс)
24. Емил ГЪРГОРОВ (Лудогорец)
25. Тодор НЕДЕЛЕВ ("Ботев" Пд)