ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Люпко Петрович, един от треньорите-великани, говори специално за предаването „Код Спорт“ по RING часове преди „Вечното дерби“. Сръбският специалист, направил Цървена звезда европейски клубен шампион през 1991 г., води през кариерата си и Левски, и ЦСКА. В близки отношения е и с двете големи фигури в противниковите лагери – Наско Сираков и Гриша Ганчев. Предлагаме акценти от интервюто със 75-годишния маестро Люпко Петрович:

 Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

- Г-н Петрович, мнозина се питат как е възможно да сте приятел и с двамата собственици на най-големите отбори, които са вечни врагове - и с Гриша Ганчев, и с Наско Сираков?
- Работил съм с Наско. Той е извънредно способен човек, както и добър човек. Въпреки своите успехи и популярност, той има респект към хората. Левскар е, успял е, но не си позволява да подценява конкуренцията на останалите отбори. Не обича съперниците, но и не ги псува. Отнася се нормално. Един път отидох на стадиона, имаше мач между настоящия национален отбор и отбора от световното. Чувам: "Наско Сираков п******т, п******т". Питам: "Наско, какво е това, какво се случва?". Каза ми, че тези дето скандирали не били цесекари. Не помня как ги нарече. Пак питам: "Но защо така?". Започна мачът и той още в първите 15 минути вкара два гола и вика: "Това са чорбари, а не цесекари". Да, това е само един спомен, но в случая по-важното е, че Наско Сираков и сега доказва, че познава добре футбола. И досега мисля, че постът на спортен директор сякаш е създаден за него.

- Някои твърдят, че заради тези ваши приятелства може да се уреди мач Левски - ЦСКА. Това възможно ли е или само болни мозъци могат да твърдят подобен абсурд?
- Трябва първо да кажа, че е добре, че съществуват ЦСКА и Левски. Вечни съперници. Както в Белград има Звезда и Партизан. Заради тези отбори по стадионите идва много публика. Като играят тези два съперника идват и онези, които например цяла година не са стъпвали на стадиона. Добре е да има такова люто съперничество. Но то трябва да не излиза от нормалното и да не стават ексцесии. Ще ви дам един пример. Преди време мач в Сърбия беше прекъснат. Звезда победи, а феновете на Партизан нахлуха с ножове срещу полицията. Трябва да мислим за този лош пример и не трябва да се допуска да се стига дотам.

- И все пак, може ли чрез приятелството между Наско Сираков, Гриша Ганчев и Люпко Петрович да се уреди мач?
- Това е абсурд! Левски - ЦСКА или Звезда – Партизан да се уреди? Невъзможно! Мисълта само за това е лудост. Това е как да кажа - катастрофа.

- Познавате добре и двамата…
- Да, и Гриша, и Наско. Отлично ги познавам. Гриша Ганчев е много твърд характер и победител. Дори за един динар да играе, той винаги иска да победи. Същият е и Наско Сираков. Ще ви разкажа нещо. Имаме тренировка, отборът на Наско губи с гол разлика и той направо е полудял. Казва ми да не свиря край на двустранната игра. Изравняват и аз свиря край, но той настоява да продължаваме. Но другият тим пак повежда и той не ми дава да дам край. Да, и той като Гриша в сърцето и душата си е победител. И двамата са такива. И как тези хора биха се съгласили на договорка единият да загуби. Ама, какъв договор, бога ми? Абсурд!

- И двата клуба минаха през труден период, но все още търсят най-добрите си дни. Как ги виждате като селекция сега?
- Левски направи отбор тази година. В началото нямаха добър тим, но с работата си Сираков и Стоилов успяха да намерят верния път и неслучайно се класираха за Европа. Подобен е и случаят с ЦСКА. Сега те имат млад и перспективен треньор. Може би на този етап малко му липсва опит, но той е невероятен характер като човек. Илич е не само добър човек, но и амбициозен специалист с потенциал. И няма да се изненадам, ако тази година той успее да обърка сметките на Лудогорец. Разбира се, това ще е сензация, защото както е известно тимът от Разград има най-много пари, а и съответно най-голям шанс да стане пак шампион. Успяват в продължение на 10-12 години и за съжаление не са големи шансовете на ЦСКА или Левски да вземат титлата.

Красимир МИНЕВ и Владимир ПАМУКОВ, „Ринг“

Еfbet Лига - сезон 2022/2023

БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа
  

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК