Българският национал Станислав Манолев съобщи, че няма да може да дебютира за Фулъм в утрешния мач с Манчестър Юнайтед. Преди часове благоевградчанинът парафира с "котиджърс" и се заговори, че ще се появи с екипа на лондонския клуб още в събота в домакинството с "червените дяволи" от Висшата лига. Манолев даде ексклузивно интервю за "Гонг", в което говори за първите мигове на английска земя, посрещането му от Димитър Бербатов и останалите на „Крейвън котидж”, личните амбиции с екипа на новия му тим и напускането на ПСВ Айндховен.

- Станиславе, честито! Трансфер във Фулъм, в английската Висша лига! Какво чувстваш в момента?
- Засега всичко е нормално. Надявам се единствено да се аклиматизирам по-бързо и да покажа това, на което съм способен. Искам да остана тук и след лятото и знам, че всичко си зависи от мен.

- Отмина ли шокът за теб от сблъсъка с Анлия и местното първенство или още се чувстваш малко объркан?
- Все още съм малко объркан, но това е нормално на този етап. Колкото по-бързо се аклиматизирам, толкова по-добре за мен.

- Дълго време ли продължиха преговорите за трансфера? Поне тук за нас в България изглеждаше като голяма сага!
- Трансферът като процес се разви дълго време – дали ще премина във Фулъм или не. В последния момент ми казаха, че пътувам за Лондон. А и самите медицински прегледи бяха доста дълги – около ден и половина. Всичко обаче мина нормално и в крайна сметка подписах.

- Лично мениджърът на Фулъм Мартин Йол на два пъти обяви, че те иска. Това би трябвало да те ласкае!
- Естествено, че съм поласкан от настоятелността на Мартин Йол. Мисля, че той познава добре моите качества, докато беше треньор на Аякс, а аз точно тогава дойдох в ПСВ Айндховен.

- Как те посрещна твоя „земляк” и нов съотборник Димитър Бербатов? Той безспорно е голяма фигура не само във Фулъм, но и в Англия като цяло.
- Бербатов ме посрещна много добре. Ние се познаваме с него доста отдавна – още когато играеше за националния отбор.

- Ще ти помогне ли той в аклиматизацията?
- Сигурен съм, че присъствието му ще ми помогне за аклиматизацията. Ще ми покаже някои тънкости, ще ми обясни всичко и мисля, че в това отношение няма да имам проблем.

- Днес направи първа тренировка, как те приеха останалите съотборници? Видяхме, че новият ти клуб е доста активен на трансферния пазар през зимата.
- Всички в отбора са много добронамерени и големи професионалисти – приеха мен и останалите нови много добре. Знаете, че Фулъм привлече освен мен още двама-трима футболисти. Треньорския щаб ни посрещна с усмивки и с желание за работа.

- Голяма ли е разликата между Фулъм и ПСВ Айндховен като организация, поне на пръв поглед?
- Не мога да кажа, че разликата между Фулъм и ПСВ е много голяма. Предишният ми клуб също е голям отбор. Може би има някои тънки детайли, в които англичаните превъзхождат.

- Имаш възможност да дебютираш в английската Висша лига срещу хегемона Манчестър Юнайтед. Можеш ли всъщност да играеш в него?
- Днес след тренировка ми казаха, че все още работната ми виза не е пристигнала и за съжаление няма да мога да дебютирам срещу Манчестър Юнайтед. Този мач ще го гледам от трибуните. Но се надявам за следващия всичко да е наред и да дебютирам с екипа на Фулъм.

- Ти лично с какви чувства напудна ПСВ Айндховен след три години там?
- С напълно добри чувства. Аз нямам лоши чувства към клуба. Там изкарах страхотни години. Завързах много приятелства, научих много неща. Определено си тръгвам с приятни чувства. Но беше време да се разделя с тях и да приема ново предизвикателство.

- Какви цели, лично за себе си, си поставяш с Фулъм?
- Както знаете сега не сме много добре като точков актив и с добри позиции в Премиършип. Но се надявам да вземе три-четири победи, което няма да стане лесно и в края на първенството да дишаме спокойно и да не изпаднем.

- Избра ли си номер, с който ще играеш или от клуба вече ти го бяха подготвили?
- Избрах си. Имаше свободни номера и си взех №25.

- Този трансфер крачка напред в кариерата ти ли е?
- Определено мисля, че е крачка напред. Знаете, че Англия е едно отнай-добрите първенства в света! Определено английското първенство е по-добро от холандското, затова е крачка напред.

- Има ли някакво притеснение в теб?
- Не! Абсолютно никакво!