Легендарният Марин Бакалов е част от екипа, който възроди Ботев (Пловдив). Бившият футболист на отбора в момента е треньор на “канарчетата”, които от новия сезон ще играят във “В” група. Това стана възможно след сливането на Ботев с третодивизионния Металик (Сопот). Ето какво каза Бакалов пред БЛИЦ за бъдещето на пловдивския клуб:

-Г-н Бакалов, свършиха ли мъченията за Ботев?
-Да, всичко приключи. Обединихме се с Металик и на 15 август започваме от “В” група. Не е присъщо за отбор като Ботев да играе в трета дивизия, но се надяваме бързо да се върнем в елита. Обединението с Металик бе формалност, благодаря им, че ни подадоха ръка.

-Какво ви костваше това обединение?
-Работа на много хора в последните 2-3 месеца. Важното е, че отборът го има, че съществува, въпреки че ще играе във “В” група.

-Димитър Христолов много пъти казваше, че няма да успеете.
-Не искам да коментирам този човек. В негов стил е да иронизира останалите, но видяхте, че постигнахме успех и съживихме клуба. Както знаете, това е автентичният Ботев, който преди това е бил Тракия.

-Какви са целите пред отбора?
-Да влезем в “Б” група още следващия сезон. Ботев се радва на изключителна популярност и подкрепа от страна на феновете. Заради тях трябва да направим всичко, не може да ги разочароваме.

-Не всеки се наема да е треньор на отбор от “В” група, който и да е.
-Така е, но правя всичко това заради любовта ми към Ботев. Не знам, носталгия ли е, какво е, но този отбор трябва да съществува. Никой не печели, ако Ботев го няма, нито Пловдив, нито България. Дербито на Пловдив е страхотно, знаете колко хора идват на стадиона, за да гледат Ботев и Локомотив.

-Какво е финансовото ви състояние?
-Имаме проектобюджет. Това, което се пише за милиони, е пресилено. Надяваме се с доброто ни представяне да привлечем рекламодатели и още спонсори. Спокойно, пари ще има.

-Защо не успяхте да играете направо в “Б” група, каквото беше вашето желание?
-Да, наистина искахме да тръгнем направо от втора дивизия, но не успяхме. Щяхме да спазим правилата, но не успяхме да се обединим с отбор от “Б” група. Ако беше станало, можехме да играем от есента във втория ешелон. Да не се връщаме назад, това вече е минало. Важното е, че Ботев го има и ще играе. В знак на благодарност към Металик отборът ще домакинства няколко пъти в Сопот. Надявам се да продължим да си сътрудничим години наред.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ