Рекордьорът със 150 мача за Германия и бивш селекционер на България Лотар Матеус даде обширно интервю за “Евроспорт”, в което критикува остро Байерн и говори още за Ариен Робен, манталитета и голямата разлика между баварците и Борусия (Дортмунд).

Цялото интервю с Лотар Матеус:

- Г-н Матеус, Байерн стана този сезон три пъти втори. Успех ли е за Вас това?
- Други тимовете биха определили тези класирания като успех и биха се радвали, ако станат втори. За Байерн обаче второто място няма значение. Това е място на губещия. Байерн иска да печели титли и само това е от значение.

- С евентуална победа в Шампионската лига отборът можеше да компенсира много неща.....
- Драматичното е, че финалът се проведе в Мюнхен. Затова разбира се имаше друго значение, отколкото ако беше в Истанбул, Атина или Рим. Аз мисля, че от самото начало играчите твърде силно се бяха концентрирали за този финал и тази титла. От тази гледна точка може би се загуби концентрацията в мача за трофея и в същото време бяха в решителен момент бяха изгубени точки в шампионата.

- Според Вас финалът е бил товар?

- Не можеше да се знае, че Байерн ще успее да стигне до финала на Шампионската лига. Мисля, че отборът не заслужаваше и трофея в шампионата, защото Дортмунд изигра страхотен сезон. Със сигурност обаче Борусия можеше да има повече затруднения, ако Байерн не мислеше през цялото време за Шампионската лига.

- Какви са причините за загубата срещу Челси?
- В решителния момент шансовете не можаха да бъдат реализирани. Не можаха да запазят преднината си в редовното време, дузпата в продължението не бе вкарана, а при дузпите може би на играчите не им издържаха нервите. Може би и необходимата доза късмет липсваше. А Челси от нищото спечели Шампионската лига. Това е трагичното генерално за футболна. Когато обаче говорим за финала, трябва да погледнем и назад. Защото Челси всъщност не заслужаваше да стигне до финала. Барселона също бе по-силният отбор от тях на полуфинала. Толкова жесток може да е футболът.

- Колко време е нужни, докато тази загуба се забрави и излезе от главите на играчите?
- Играчите трябва да забравят този финал. Някои от футболистите на Байерн имат възможност с националния отбор скоро да запишат успех. Останалите играчи трябва да мислят през следващия сезон само за шампионската титла, която Дортмунд спечели. През следващия сезон националната титла отново ще стои по-силно във фокуса на играчите.

- Имаше многобройни дискусии за пропуснатата дузпа от Ариен Робен. Какво е Вашето мнение?

- Проблемът в Германия генерално е, че след такова нещо всеки знае повече и може повече от другите. Често пъти съм казвал, че Робен е сигурен дузпаджия. Последните месеци се отразиха на Робен и това се видя в играта му, защото тя не бе добра срещу Челси. Мисля, че в Байерн има по-добри стрелци от него. А Робен е егоист и това се знае. От една страна това е добре, защото при такива ситуации е добре да се притежава малко егоизъм. Но когато се вижда как той взема топката при дузпата и толкова самоуверен. Тогава не е добре. Аз също съм изпускал важни дузпи в моята кариера. Но когато Робен не се чувства добре и от месеци насам се шуми за него, тогава като отговорен човек трябва да отстъпи.

- В приятелския мач срещу Холандия Робен бе освиркван от феновете на Байерн. Как оценявате това?
- Байерн е играл много успешно и без Робен. Естествено, че се знаят неговите индивидуални качества, но той твърде малко ги показа. Байерн е функционирал и без него. Знае се, че разбирането в отбора не е на 100%, както може би би трябвало да е. Робен е някой, който си върви своя път. Той е онзи, който търси близост със съотборниците си, а не бива. Това не е записано в договора му.

- Ули Хьонес каза след мача, че му липсват настървени типове като Йенс Йеремис в отбора. И Вие ли смятате така?
- Ние не трябва да говорим за типове, които са липсвали или не във финален мач. Във финала на Шампионската лига липсваше и необходимия късмет. Може би играчите на Байерн не се държаха достатъчно разумно както при 1:0, така и в продълженията. Човек обаче е можел да реагира на определени неща преди това.

- Дортмунд пое властта в Германия. Какво трябва да направи Байерн, за да бъде отново номер 1?
- И аз се замислям за това. Не само като бивш футболист, а и като треньор. Бих се опитал да достигна до ръководителите и да разговарям с тях. Направили са ми впечатление някои неща, които според мен Байерн може да направи по-добре. Може да се потърси някой от бившите колеги, за да получи един или друг съвет.

- Какви съвети например?
- Характерът на отбора в Мадрид бе наред. Но той трябва да е налице толкова често, колкото е възможно, а не само в един мач като срещу Реал, където е ясно, че нещата се постигат със взаимодействие. Доста често иманно това липсва на Байерн. Още след финала за Купата на Германия казах, че терена има твърде много егоисти. Всеки мисли само за себе си. И в това е предимството на Дортмунд. При Борусия печели отборът, а при Байерн този, който вкарва головете. Пресата възвеличава имена като Робен, Рибери, Гомес или Швайнщайгер. А при Дортмунд Левандовски вкарва 3 гола и целият отбор печели. Това е проблем, който прави впечатление.

- Медийното шумолене в Мюнхен обаче не е нещо ново....
- Познавам завистта на играчите. По-рано не беше така. Тогава човек също можеше да прочетесвоето име на първа страница. А мениджърите работеха на заден план също в подкрепа на играчите. Много фактори играят роля и затова човек трябва да се концентрира само върху най-същественото, а именно футбола. А футболът е отборна игра. Ако отборът функционира като в Мадрид, Байерн може да спечели срещу всеки друг тим в света.

- За какво трябва да внимава Байерн при трансферите?

- Според мен в последните година се пропуснаха един или друг трансфер. Откакто Лусио и Демикелис напуснаха отбора, се знае, че в дефанзивен план качеството не налице, за да се спечели Шампионската лига. Има добри таланти, но изведнъж халф трябва да заиграе в защитата. И ляв защитник, който няма международен опит, също присъства във финала на Шампионската лига. Трябва да се погледне списъка с играчите. Ако двама или трима от тях отпаднат, това се превръща в проблем. На финала резервната скамейка бе къса. Усами седеше на пейката, на Олич му липсваше самочувствие, а Пранич за мен никога не е бил играч на Байерн. Когато виждам, че Челси може да вкара в игра един Торес, тогава има респект.

- Смятате ли, че загубата може да повлияе на бъдещето на Юп Хайнкес?

- Не, защото Юп Хайнкес работи страхотно. В крайна сметка не успя спечели нищо и напрежението следващия сезон няма да е по-малко, но той е опитен треньор. Хайнкес познава механизмите и той със сигурност ще води със своя приятел Ули Хьонес дълги разговори, за да успее в бъдеще. Човек не може да бъде сигурен, че и всички играчи ще бъдат напълно здрави през цялата година. В Бундеслигата е сложно и на едно високо ниво Байерн се нуждае от възможности, при които да се знае, че един играч се сменя с друг, който може да помогне на отбора. Съжалявам, че ще го кажа, но нямам такива впечатления от играчите, които в последно време седят на пейката.

- Все някога ще се постави въпросът за наследник на Хайнкес. От какъв тип треньор се нуждае Байерн за в бъдеще?
- Повечето треньори не се задържат на скамейката 10 или 20 години като Томас Шааф във Вердер. Мисля, че Юп Хайнкес ще може да продължи да води Байерн за още години напред. Той има излъчването и затова смятам, че той все още може да е важен за тима. Той беше треньорът, който внесе спокойствие в отбора след Ван Гаал. Хайнкес върна на Рибери удоволствието от футбола. Той има своите качества, а възрастта не е важна. В крайна сметка от значение е успехът. Големият успех този сезон избяга, но Хайнкес постигна много. Затова не виждам причина да се мисли за нов треньор.