Борислав Михайлов говори за предстоящия във вторник извънреден конгрес за избор на президент на Българския футболен съюз, както и по други актуални теми. Героят от САЩ`94 обясни, че се е върнал на поста, "за да има спокойствие във футбола ни". 

Михайлов разясни и за сградата на футболната централа на улица "Иван Асен II" в столицата и за забавянето на строежа на модерната база в Бояна. Боби Mихайлов гостува в "120 минути" по bTV:

- Г-н Михайлов, имаше ли момент, в който вътрешният ви глас ви казва "стига толкова, оттегли се"?
- Да. Имаше такъв момент. И аз го усетих, и с външна помощ си подадох оставката. Като бях отстрани видях грешките ми, видях какво още може да се направи. Аз съм човек, който носи отговорност. Заради това се кандидатирах отново. Мога да дам още много на футбола ни. Хората, които ще бъдат в залата във вторник, знаят какво мога да дам. Искаме хубавите неща да продължават да се случват. Да има стабилност.

От другата страна виждам агресивно поведение. Говори се да има промяна. Дали е за добро или е просто "стани, за да седна"?

Борислав Михайлов пред БЛИЦ TV: Няма да намразя ЦСКА заради издигането на Бербатов! ВИДЕО

- Стигна се до намесата на съда, който разпореди провеждането на извънреден конгрес.
- За да се свика извънреден конгрес, трябва 1/3 от клубовете да го искат. Трябва да вярваме на съда, защото въпреки пандемичната обстановка, ние ще го проведем. Ще бъде трудно, но сме взели всички мерки, най-вече за здравето на хората.

- Колко хора ще имат право на глас?
- 531 имат право на глас. 508 са излъчили представители за конгреса.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

- Ще бъдат ли открити урните?
- Това са поредните манипулации. Аз съм печелил няколко пъти и винаги е било прозрачно. 

Борислав Михайлов пред БЛИЦ TV откровено за финансовата ситуация в Левски и отношенията си със Стоичков, Бербатов и Стилиян Петров

- Кой брои гласовете?
- Делегатите си избират комисии, които броят гласовете пред всички в залата. Само се говори кой какво направил и какво не е. Само се мятат разни неща по медиите. 

- При предишния конгрес обаче изгонихте Любослав Пенев от залата. Защо не го допуснахте вътре?
- Не е бил отвън. Те си имаха място, където да стоят, но не са пожелали. 

Конгресът решава кой ще се изказва в залата. По дневния ред на съда няма отчет, няма бъдеща програма, няма бюджет. Не знам защо някой толкова много искаше извънреден конгрес?

- Как убеждавате клубовете да гласуват за вас?
- Шестима сме кандидатите, всеки проведе кампания. Как ги убеждавам да гласуват за мен? С това, което сме направили и с какво можем да направим. Гласуван ми е мандат от 4 години, като от него две съм бил по време на пандемия. От програмата 2018-2022 г. сме изпълнили много повече от посоченото предварително.

- Защо властта на президента на БФС да не бъде ограничена на един или два мандата, например?
- Това се решава от конгреса. По закон това е позволено. Ако футболните хора решат да е един или два, така ще бъде. Аз не се кандидатирам от самоцел. Върнах се, за да има спокойствие във футбола. В последните месеци обаче виждам по медиите спорове между бивши колеги. Излизат компромати, скандали и много лъжи.

- Обяснете за сградата на БФС на "Иван Асен II". Защо е била ипотекирана?
- Тегли се заем за 5 милиона лева, който трябва да се върне за 5 години. В един момент обаче се случиха някакви неща на шефа на програмата в УЕФА, той е грузинец. Имаше проблем по спечелената от нас програма. Бяхме заложили пари от УЕФА, които бяха забавени. Те покриваха строителството. Но банките просто искаха да има ипотека на имот.

Сградата на "Иван Асен II" е собственост на БФС. Това не е странно, след като имаш активи можеш да ги използваш, докато дойдат други пари.

Нека да се знае, че писмото от Мишел Платини е отговор на мое питане. 2012 г. сме одобрени за изграждането на базата в Бояна, 2012 г. получаваме разрешение за строеж. Имаше дела, държавата ги спечели. Земята там е публична собственост. Инвестицията е на БФС чрез УЕФА и ФИФА. В писмото от Платини се пита защо се бави строежа. Той влезе в сила от 2013 г. Занимавахме се със "Зелени системи" и Столична община, и чак 2014 г. започнахме строителството. Няма как базата да е незаконно построена, спечелили сме дела за земите. 

Писмото на Платини е по-скоро писмо за подпомагане българските власти по-бързо да разрешат проблемите с документацията, за да започне да се строи.

- Ако не е тайна - каква заплата получавате в БФС?
- Аз не ви питам вас колко взимате. Със сигурност никой не работи безплатно. Личен въпрос е каква ми е заплатата. Не работя без пари, взимам по-малко от треньорите. Получавам това, което е гласувано от Изпълкома.

Когато президентът бъде избран, той предлага листа от хора - минимум 14, които влизат в Изпълкома. Всеки един се избира от конгреса, не е автоматично. Нито е партийно, нито нищо. Клубовете правят избора, те са от цялата страна, включително и аматьорски.

- Как бихте оценили работата си през 16-те години начело на БФС по шестобалната система?
- 5.

- Прозрачна организация ли е БФС?
- 6.

- Как се справихте с корупцията в българския футбол?
- 6, защото няма корупция. БФС не взима нито една стотинка от държавата. Работи се, както трябва да се работи. Треньорите имат най-добрите условия. Чужди експерти идват у нас, издават се ПРО лицензи. Работим постоянно.