Президентът на УЕФА Мишел Платини даде интервю за вестник "Преса", в което говори за Евро 2020, приятелството му с Борислав Михайлов, черното тото и... Мишел Платини от ЦСКА. Както е известно, Изпълкомът на европейската футболна централа заседава днес в София и около 17 часа се очаква да стартира пресконференцията на французина.

- Г-н Платини, как се стигна до идеята за създаването на Евро 2020 в толкова мащабен вариант?
- Преди да вземем окончателното решение, че турнирът ще се проведе в 12-13 страни из целия континент, се допитахме до всички федерации. И 52 от общо 53 бяха „за“. Всъщност за първи път името „европейско първенство“ пасва толкова добре на изначалната концепция за тази надпревара. Защото това ще бъде състезание, което наистина ще принадлежи на цяла Европа. И така еуфорията ще залее всички, а не само една или две страни домакини, както става обикновено.

- Наистина ли смятате, че подобен разширен формат ще бъде по-лесен за организиране, а няма да доведе до допълнителен хаос?
- Абсолютно. От 2016 година европейското ще бъде с 24 участника, а първенство с толкова много отбори може да се приеме само от големи страни като Германия, Франция, Италия... Другият вариант, какъвто разработваме ние в момента, е повече държави да си го поделят. Мнозина казват, че феновете щели да бъдат ощетени заради големите разстояния. Но и този аргумент е неуместен. На запалянковците им бе далеч по-неудобно да пътуват до дестинации като Гданск и Харков на последния форум, който се проведе в Полша и Украйна. А сега те ще обикалят предимно столици и големи градове, до които отдавна има т.нар. нискотарифни полети.

- Заседанието на Изпълнителния комитет на УЕФА ще се проведе в София. Може ли това да е причина да смятаме, че България има шанс да стане част от Евро 2020?
- Много съм щастлив, че идвам отново в София. Особено за подобно събитие. Но не смятам, че заседанието на ръководния орган на УЕФА само по себе си може да играе някаква роля относно избора на страните домакини на Евро 2020. Всяка кандидатура ще бъде подложена на подробна преценка. Ще бъде оценявана по много критерии, които трябва да бъдат изпълнени. Иначе съответната държава няма шанс. А дали страната е приела заседание на Изпълкома, няма никакво значение. Двете неща не са свързани по никакъв начин.

- В момента България не разполага с подходящ стадион, който би могъл да приеме мачове от европейски футболни финали. Как и би ли помогнала УЕФА за построяването на модерно съоръжение в София?
- УЕФА има развита финансова система за подпомагане на строителството на футболна инфраструктура в своите страни членки. Средствата се отпускат по програмата „Хеттрик“ и могат да помогнат за изграждането точно на такива проекти. Но парите със сигурност няма да ви стигнат. Не можем напълно да финансираме построяването на чисто нов стадион. Ключово е участието на публичните власти, правителството, общините, както и на частни инвеститори. Без тях няма как да стане. Но със сигурност едно е вярно - не само в България, в много други страни на континента виждат Евро 2020 като уникална възможност за построяването на нови национални стадиони, или поне реконструкцията на старите.

- Неведнъж президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов е казвал, че отношенията между вас не са строго професионални, но ви свързва и силно лично приятелство. Какво смятате за него, докъде може да стигне кариерата му?
- Борислав наистина ми е много добър приятел. Допадаме си взаимно, гледаме в една посока. Всичко започна отдавна - още по времето, когато бяхме футболисти. Винаги съм се възхищавал от него като вратар въпреки решителната му роля за отпадането на Франция от световните финали през 1994 г. По принцип имам голям респект към футболисти, които след края на кариерата си успяват да минат от другата страна и да започнат в административните структури на футбола. Повярвайте ми, това не е по силите на всеки. Развитието на Борислав заслужава уважение.

- Тази година предстоят президентски избори в БФС. Подкрепяте ли Михайлов за нов мандат и възможно ли е евентуална загуба на българска почва да се отрази на позицията му в УЕФА?
- Изборът на президент във футболния ви съюз е напълно демократичен процес. Така че само делегатите на конгреса ще решат кой да ги управлява. Разбира се, аз имам лично мнение по въпроса, но като президент на УЕФА съм длъжен да остана неутрален. Няма как да коментирам.

- Голяма част от критиките към Михайлов и управлението на българския футбол са свързани с ширещите се слухове за уредени мачове и нелегални залагания. Наскоро Европол обяви, че около 700 мача в Европа са били манипулирани в периода 2008-2011 г. Не е ли време за по-крайни мерки?
- Отдавна призоваваме правителствата и въобще всички държавни институции да влязат сериозно в битката с уреждането на мачове. Проблемът е, че УЕФА не е полиция. Ние не разполагаме с властта и възможностите да се борим напълно успешно с такъв проблем. Все пак срещу нас е изправена мощна организирана престъпност. Стремим се да водим война на всички фронтове - вземаме превантивни, образователни или наказателни мерки. Но при всички положения няма да мине без тясно сътрудничество с полицията, следствието, прокуратурата и съда. В последните години въведохме изключително тежки дисциплинарни наказания. Изхвърлихме футболисти, съдии и официални лица до живот. Това е бичът за играта в днешни дни и не може да има никаква толерантност, когато става дума за уговаряне на мачове. Тези неща вадят душата на футбола. Изключително важно е съдействието на обществените органи. Да ни помагат както на нас, така и на местните федерации.

- Някои обаче твърдят, че проблемът с черното тото и корупцията тръгва от висшите етажи на футболната администрация. Списание „Франс Футбол“ излезе с обширен материал, в който се твърди, че изборът на Катар за Мондиал 2022 е купен. Вие защо всъщност гласувахте световното да отиде в Близкия изток?
- Основният ми мотив да дам вота си за Катар и Русия (б.р. - руснаците ще приемат Мондиал 2018) бе, че в тази част на света все още не са се организирали световни първенства. Основният предразсъдък на хората по отношение на форума след 9 г. е, че щяло да бъде много топло през лятото, когато температурите надвишават 50 градуса. И това е така, но футболното семейство трябва да покаже гъвкавост и адаптивност към различните ситуации. Ето защо не виждам проблем турнирът да се проведе през зимата.

- Все още ли обмисляте сливането на Лига Европа и Шампионска лига в една обща надпревара?
- Разговорите с клубове и федерации по тази тема никога не са преставали. Но към настоящия момент смятам, че подобен вариант с обединяването е невъзможен. Да, проблем е, че някои от по-големите отбори не си дават много зор, когато попаднат в Лига Европа. От друга страна обаче, това е сърцето и душата на континенталния футбол.

- Вярвате ли наистина в успеха на проекта за финансов феърплей, според който клубовете не трябва да харчат повече отколкото печелят? Това правило трябва напълно да влезе в сила от 2015 година...
- Аз самият осъзнавам, че ако до този момент съм плащал по-малко данъци, ще се опитам да го правя и в бъдеще. Но правилата са ясни и са за всички. От Дисциплинарната комисия и комитетът по финансов контрол към УЕФА зависи да бъдат строги и да не делят отборите на малки и големи, на именити и анонимници. Всички са равнопоставени в това отношение.

- Колегите ви от ФИФА твърдо настояват за въвеждането на технологии на голлинията, докато вие сте против...
- Подобни противоречия са съвсем нормални. Всяка организация има право на мнение. Но aз попитах моя екип колко ще ни струва да въведем камери на голлиниите или чипове в топките и оттам ми казаха: „50 млн. евро за следващите 5 г.“ Не смятам, че техниката ще реши всички спорни ситуации като дали има дузпа, засада или гол. Напротив - ако започнем прекалено много да се уповаваме на машините, проблемите само ще се задълбочат.

- Ще успеете ли да се преборите с расизма в играта?
- Това е болест на цялото общество, не само на футбола. И срещу нея трябва да се борим всички - ние, ръководителите на УЕФА, както и политици, юристи, полицаи. Дори и да обединим силите си, пак няма да ни е лесно.

- Ще се кандидатирате ли за президент на ФИФА един ден?
- Всеки ми задава този въпрос. Моят колега Сеп Блатер вече обяви, че кара последния си мандат. Но не мога да кажа дали ще го наследя. Времето ще покаже.

- И накрая - чували ли сте, че в ЦСКА (София) играе бразилският нападател Мишел Платини, който е кръстен на ваше име? Заговори се, че дори може да бъде натурализиран и да облече фланелката на българския национален отбор...
- Да, чувал съм за този футболист. Преди няколко години дори му пратих лично писмо, точно преди дебюта му в европейските клубни турнири (б.р. - през септември 2009 г. с екипа на ЦСКА срещу Фулъм, когато Платини вкара за 1:1). Пожелах му късмет. Сега използвам възможността да му пожелая същото, но най-вече да изпитва удоволствие от играта. Да се наслаждава на терена, това наистина е несравнимо.
Интервю на Виктор ИГНАТОВ и Методи ШУМАНОВ