Живата легенда на Лудогорец Козмин Моци застана пред камерата на БЛИЦ TV в едно от най-откровените си интервюта. В първата част на разговора си пред журналиста от медията ни Борислав Орлинов, Моци коментира предстоящия днес мач срещу Левски на "Герена".

Във втората част на интервюто, Козмин разкрива много лични моменти, които за първи път споделя пред българската общественост.

- Козмин, след 11-те поредни титли на Лудогорец мнозина са на мнение, че конкуренцията за титлата между останалите отбори е химера. Превърна ли се Лудогорец в много голям дразнител за българския футбол? 
- Ако има още 4-5 отбора като Лудогорец в българския футбол, това може само да помогне. Даже ще има по-интересни срещи. Това ще е по-добра подготовка за мачовете от евротурнирите, където всичко е на различно ниво. Аз се надявам догодина ЦСКА, Левски, Ботев и Локо Пловдив да направят повече, за да стане по-добре за българския футбол.

3x500 лв. Бонус за мачовете от efbet Лига!

Това ще помогне в Европа, защото всички отбори ще се в по-добра форма.
- Ще стане по-интересно. Давам ти пример с мача ни с Левски – първият полуфинал. Ако всяка седмица има по два-три такива мачове, ще е по-добре за младите, за телевизиите и за всички, които обичат футбола.

Ти беше един от най-важните футболисти за Лудогорец, а сега си част от ръководството на отбора. Смяташ ли, че в останалите отбори един от големите проблеми е неблагодарността към успешните футболисти?
- Може. Не знам какво се случва при другите, а и не гледам толкова да ме интересува. Аз знам каква е нашата работа и къде трябва да стигнем, знам, че трябва да направим още по-силен отбор. Този тим трябва да играе в Шампионска лига.

Снимки: ГЕОРГИ КОЛЕВ

-  Сътресенията в БФС влияят ли според теб на обстановката?
-  Не искам да отварям тема, която не познавам. Не мога да кажам дали ще пречи или ще помогне, не мога да коментирам.

Не би ли се радвал да работиш в обстановка, която е по-спокойна?
- Според мен всеки човек, без значение какво работи, когато е спокоен, ще е по-добре.

А как ще дойде това спокойствие?
- Не знам, не съм аз човекът, който да обяснява. Аз знам как се работи в Лудогорец. Разбира се, има напрежение и при нас, но е важно да знаеш как да излизаш и как да направиш нещата да са точни.

-  Повече накъде за Лудогорец?
- На върха си, когато играеш пред 60 000 фенове. За мен върха за нашия отбор е Шампионска лига. Сега имаме още, дай Боже, два мача за купата на България и още няколко за първенство. Идва и една почивка, от която играчите имат нужда. След това трябва да се мисли много сериозно и внимателно, за да можем пак да сме в Шампионска лига.

Наскоро гледах едно видео с дъщеричката ти, Мая. Тя изпълни една много популярна българска песен.
- Аз тук съм у дома. От началото съм тук с жена ми и детето ми. Дъщеря ми ще почва първи клас. Мога да каже, че понякога дъщеря ми ме учи на български. Аз все пак съм го учил на маса, така да се каже, а тя ми прави забележки да съм коректен. Лудогорец ми даде всичко и се надявам аз да направя нещо за този клуб, за да стигнем далеч.

В личен план какви цели си поставил?
- Първата година мина доста добре, имах и късмет, че в клуба има хора, от които има какво да уча. Има и още много неща, които трябва да се научат. Искам да отида и в другите държави, в по-големи клубове, за да гледам работата на техническите директори. Искам да съм здрав, всичко друго ще дойде.

След време виждаш ли се в някаква роля в клуб в чужбина?
- Нормално е, когато почнеш една работа, да искаш да си на най-високо ниво. За мен е рано, имам още какво да уча.

-  Кой е мечтаният отбор?
-  Не мога да казвам име. В този момент не може да се мисли за друг отбор.

Интервю на Борислав ОРЛИНОВ