Най-добрият ни състезател в скока на височина Тихомир Иванов даде интервю за БЛИЦ, след като спечели седмата си национална титла в зала. Плевенчанинът взе златото без особени проблеми, преодолявайки летвата на 225 сантиметра. У нас Тишо е без конкуренция. За да ви стане напълно ясно това, ще съобщим резултата на състезателя, който зае второто място - Габриел Митов с 204 см... с цели 21 см под скока на 25-годишния Иванов. 

Тишо, който завърши десети на Игрите в Рио де Жанейро 2016, каза какво му предстои до Олимпиадата в Токио. 

Възпитаникът на треньора Георги Гетов е световен студентски шампион от Неапол 2019 г. с резултат 230 см. Миналата година постигна и трето място на Диамантената лига в Цюрих (отново с 230 см), има няколко балкански титли. Иванов е един от Спортните таланти на "Еврофутбол", а преди дни стана третият български атлет на "Ред Бул".

Пред БЛИЦ Тихомир Иванов изрази недоволство от факта, че Радослава Мавродиева, която стана европейска шампионка в тласкането на гюле, не намери място в Топ 10 на Спортист на годината в България.

- Тишо, честито! Спечели седмата си национална титла в зала. Отново обаче нямаше интрига.
- Не е въпросът дали има интрига или не. Важно е да се привличат феновете на леката атлетика. Заради тях идвам да скачам. Искам да има повече хора по състезанията в България. Когато скачам пред публика, ми доставя удоволствие. А за да има по-добър резултат, е нужна конкуренция, каквато в България нямам. На държавното първенство не е толкова важно да постигам супер резултат, искам да го правя на коренно различни състезания - Олимпиада, Диамантена лига... Там има огромен заряд и престиж.

- Държавното изглежда се явява като тренировка за теб?
- Да, така можем да го наречем.

- А кога ще имаш конкуренция в България?
- Не искам да коментирам, то се вижда от всички. Никой не идва отдолу, сравнявайки резултатите ми отпреди и сега. Все пак се надявам това да се промени в близките години. Ако не - ще си гледаме Тихомир Иванов на 2,25 - 2,30 см, а другите на по 200 см, което е смешно. 

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

- След като скочи 225 см в "Асикс Арена" опита и на 229 см, но не успя?
- Щеше да бъде личен резултат за мен в зала, ако бях успял на 229 см. Не, че е нещо невъзможно, в бъдеще пак ще опитам. Просто досега винаги опитвах над 230 см на националните шампионати, а сега реших да пробвам на 229 см. Преди националния шампионат скачах 215 см на тренировките, не бях скачал 220 см. Доволен съм, но ми се искаше да се получи и на 229 см. 

- Как се чувстваш, във форма ли си?
- Проблемът е, че бяхме планирали цялата подготовка за световното първенство в Нанджин (Китай), което отмениха заради коронавируса. Сега имам само три старта и сезонът свършва. Предстои ми Балканиадата в Истанбул на 15 февруари, след това турнири в Барселона и Белград. От една страна е по-добре, че отмениха световното първенство, защото можеше да станат много по-големи проблеми и коронавирусът да плъзне из целия свят. От друга страна се нарушава подготовката ми, но продължавам да гледам към Олимпиадата в Токио.

- Родом си от Плевен, но не тренираш там. Къде се подготвяш?
- Изцяло в България се подготвям, тренирам в Стара Загора. Има хубава зала, отоплява се, пистата е добра, стадионът също. Това е достатъчно да се подготвям добре. 

- Сънуваш ли вече медала от Токио?
- Има още доста време. Въпрос на шанс е. Видяхте какво се случи в Доха в края на миналата година. Бях в изключително добра форма, но не успях да се класирам на финала. Спортът e такъв просто. Трябва да минеш квалификациите, за да се сбориш за медалите, иначе останалото е просто тренировка.

- Как се насочи към леката атлетика и кога започна в скока на височина?
- Започнах да тренирам лека атлетика в четвърти клас. В шести вече се преорентирах към скока на височина. В годините се натрупваше резултат и в един момент просто успявах да се класирам за големи първенства.

- Имаш данни на баскетболист, волейболист...
- О, да, много хора ме бъркат и ме мислят за баскетболист заради ръста. 

- Практикувал ли си други спортове?
- Професионално не. Занимавал съм се в предучилищна възраст с акробатика и гимнастика. Иначе гледам много спортове, просто съм любител.

- Наградата за Спортист на годината сигурно също е една от мечтите ти...
- Тази година беше пълна пародия! Имахме лекоатлетка, която стана европейска шампионка, а дори не влезе в Топ 10 (б.р. - Радослава Мавродиева). Смешно е просто. Няма какво друго да кажа за Топ 10 на Спортист на България. Аз до момента съм бил само веднъж на церемонията, класирах се десети. Надявам се следващия път да бъда по-напред в класацията.

- Кой е идолът ти?
- Христо Стоичков. Близките ми си мислеха, че ще стана футболист, но уви - нямам нищо общо с футбола. Винаги съм се радвал на Стоичков, Бербатов. Но по никакъв начин не съм бил насочван към футбола. 

- Позволяваш ли си да риташ с приятели на малки вратички?
- Не, забранил съм си го, за да не се контузя.

- Какво да очакват феновете на леката атлетика от теб?
- Стабилни резултати през лятото, говорим за над 2,30 м. А сега каквото сабя покаже - на Балканиадата и турнирите в Барселона и Белград. На феновете искам да кажа също да идват на състезанията в България, защото спористите като мен заради тях участваме. Много по-хубаво е да скачаш пред повече публика.

- Ти и Ивет Лалова сте сред спортистите, които привличате вниманието. 
- Да, така е. Но уви, Ивет вече не стартира в зала, за което я разбирам. Изцяло се насочва към лятото, което е напълно нормално. Докато аз предпочитам да скачам и в зала, и на открито. 

- Защо брат ти Михаил този път не участва, след като миналата година завърши втори след теб на националния шампионат в зала? 
- Днес се контузи и отпадна от състезанието. Тази година не успя да се подготви достатъчно добре и това му изигра лоша шега. Желая му успех, винаги му помагам. Помагам не само на него, а на всеки, който има желание да се развива, и се е допитал до мен.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ