Футболистът на МОЛ Фехервар Георги Миланов даде интервю за БЛИЦ, разказвайки каква е ситуацията в Унгария по време на пандемията от COVID-19. Националът се надява по-скоро този труден период да отмине, като призова хората да подходят много сериозно към проблема и да спазват предприетите мерки против разпространението на заразата.  

- Жоро, как си и къде те откриваме?
- Добре съм, благодаря. Приключих тренировка преди малко. 

- И в Унгария преустановихте тренировки, както отборите в България. Подготвяш се индивидуално нали?
- Да, тренирам у дома. Когато трябва да правя бегови, излизам в парка. Тук все още е позволено в парковете за разлика от България. Но не знам докога ще е така. В близките дни ще ми предоставят пътека вкъщи, на която ще бягам. Закупуват ни ги от клуба, всеки футболист да има, за да може да се подготвя вкъщи. Сложна е ситуацията, но няма как. Живеем във времена, в които не знаем какво предстои да се случи. Не е приятно да се тренира вкъщи, но всички хора трябва да разберат големия проблем, който ни налегна. Трябва да спазваме абсолютно всички предприети мерки и указания, само така ще спасим себе си и най-близките ни. Тежки времена са, надявам се по-скоро да се измъкнем от тази ситуация. 

- Кога ви разпуснаха? 
- Преди седмица. Дадоха ни индивидуална програма, по която да се подготвяме. Сутрин тренирам, след обяд пак. Старая се да поддържам формата и добро ниво. Ясно е, че без тренировки с отбора и без мачове е трудно. Старая се, това ми е професията. 

- Казват ли ви нещо, има ли яснота кога ще бъде подновено първенството? 
- Към момента не е ясно. Очакваме от клуба да ни дадат информация, но за момента никой не знае. Засега единствено ни изпращат програмите с тренировките, които трябва да провеждаме.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

- Пусти ли са улиците в Будапеща и колко често излизаш на пазар?
- Не ходя по магазините, имам храна. Почти никъде не излизам, само до парка, когато трябва да правя бегови упражнения. През цялото време съм си вкъщи. Спазвам всички указания и максимално се стремя да се предпазя от този лош вирус. Виждате какво се случва - отвсякъде може да се прихване. Тук в Будапеща доста опустя, почти няма хора по улиците. Необичайна гледка, но ситуацията я налага. 

- Плейофът за европейското първенство между България и Унгария беше насрочен за 4 юни. Смяташ ли, че ще се проведе тогава или ще настъпи нова промяна?
- В момента живеем ден за ден. Никой не може да каже кога ще е този мач. Проблемът е много сериозен и всички трябва да спазваме дисциплината, както и да мислим позитивно. Само така можем да преборим това толкова лошо нещо. В момента никой не мисли за футбол, а как да се предпази от коронавируса. Силно се надявам по-скоро всичко свърши. Молбата ми към всички хора е да се спазват указанията на всяко правителство, защото положението наистина е много тежко.

- Мерките в Унгария доста сериозни ли са?
- Същите са като в България, доста са затегнати. Колкото по-бързо хората разберат сериозността на проблема, толкова по-добре. И тук е моментът да благодарим на лекарите, на хората, които са на първа линия и вършат много тежка работа. Всеки, който има възможност трябва да им помага. Тези хора заслужават. А и трябва максимално добре да са подсигурени в тежката и напрегната ситуация. В България има доста добри хора, които ще помогнат, сигурен съм. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА - ТУК!