Николай Тодоров смени Стойчо Стоев като старши треньор на Миньор (Перник). Досега Кайзера беше асистент на специалиста. Бившият играч на “Левски” дойде в Миньор през зимата на 2009 година. Тогава тимът бе воден от Митко Алексиев. Той замени Георги Антонов като асистент. Досега Тодоров никога не е работил като старши треньор. Водил е Миньор само в един мач. През септември 2010 година застава начело на тима за визитата на “Левски” . Това става при назначаването на Стойчо Стоев, който тогава поиска още малко време за адаптация. Ето какво сподели Кайзера в интервю за официалния сайт на "чуковете".

- Г-н Тодоров, за какъв период в договорът ви с Миньор?
- По принцип е до края на футболната година, до завършване на сезон 2012/13. Знаете, че договорите на треньорите не са от значение.

- По каква причина най-вече се съгласихте да поемете Миньор?

- За много кратко време трябваше да направя своя избор и своя извод. Отчитам всичко, което е станало до момента. Да, преценил съм в какъв момент поемам отбора, какви рискове има, но същевременно считам, че достатъчно добре познавам футболистите цялостно в отбора и вярвам, че тези възможности, които са ги демонстрирали, които ги имат, трябва заедно така да работим във всяко едно отношение, че да излязат отново на показ.

- В какво психологическо състояние се намира отборът в момента?

- В момента не е в най-доброто си състояние и това е съвсем нормално, с оглед проблемите, които съпътстваха Миньор цялостно, и загубите, които претърпяхме, и то не самите загуби, а спрямо играта и спрямо резултатите. Нормално е отборът да е изпаднал в едно тежко състояние, но трябва да се вникне в самите проблеми и по този начин да се опитам аз и всички хора около мен, за да може да им изчистим главите, колкото и да е кратък периодът, за да може тези възможности и качества, които имат, и да се върне онзи дух, който показваше Миньор.

- Като казахте „дух”, днес стана ясно, че Тони Евтимов и Емил Серафимов влизат във вашия щаб. Разчитате ли от тях двамата, че ще внесат онзи миньорски дух в съблекалнята, който караше публиката да пълни стадиона на мира през 90-те години?

- Това е Емил Серафимов, който е местен човек, дългогодишен състезател, работел е преди години като помощник-треньор в клуба, познава обстановката, така че нищо не му е чудно и ново в проблемите и амбициите на Миньор. Те са бивши футболисти на Миньор, познати имена, може би всички са познати имена на обществеността в Перник, а и не само в Перник. Считам, че ние всички заедно трябва да успеем, да помогнем на футболистите, за да може да се върне онзи дух на непримиримост на терена, за излизане от това положение на този етап.

- Това ли е нещото – духът – което липсва в момента?
- Ако се върна към последните два мача, да. Наистина това ни липсваше най-много. Да се върна и към повеждането срещу ЦСКА до 20-ата, 25-ата минута, когато изведнъж отборът рухна. Независимо че рано поведохме в Пловдив, бързо ни изравниха. Просто духът липсваше в тези две срещи.

- Усещате ли доверие във футболистите към вас?
- Те достатъчно добре ме познават и сега това е от вчера, което тренирахме. Много кратък разговор пак имахме днес. Така че достатъчно добре се познаваме взаимно и се надявам това, което аз ще изисквам от тях, то няма да е нещо ново или много по-различно от преди това, да съумеем това доверие да се изгради взаимно. Без разбирателство и труд от всички, няма как да излезем от това състояние. А най-важното е това, което аз искам, което ще го споделя и пред футболистите, да разберат и да го приемат и да вярват, че те могат, имат качества, само трябва повече труд, повече взаимно доверие и към треньорите, към всички хора, които работят в Миньор (Пк), към съиграчите си, че само ние всички заедно можем да възвърнем тези неща.

- Какви са целите на Миньор до края на шампионата, предвид представянето до момента и точковия актив?
- Преди всичко да възвърнем тази вяра, това самочувствие, този дух и постепенно всеки един да си подобри играта, и по този начин колкото по-бързо успеем да го направим, толкова по-бързо ще дойдат, надявам се и вярвам, тези резултати, които всички ние сме ги извоювали точно с това – с колективния дух, колективната игра, себераздаването на терена, вярата и показване на всички качества от страна на футболистите.


- Какви са вашите лични амбициите и амбициите ви, свързани с Миньор?
- За личните амбиции: поемайки този пост, в крайна сметка това, което съм натрупал като опит през последните 3-4 години в Миньор, да покажа своята работа, своята визия, своето разбиране за футбола и ако съумеем всички заедно това да го направим, в един момент ще ми даде още повече самочувствие, още повече вяра, а това ще стане само с общи усилия и от страна на футболистите. По този начин те могат да ми помогнат на мен като изграждане на старши треньор.