Всичко за Евро 2024 с БЛИЦ – ТУК!

Баскетболните таланти на ЦСКА oт набор 2008 изпратиха много силен сезон. Възпитаниците на треньорите Планимир Дафинов и Ахилеас Зикас обраха всички трофеи - шампионска титла и Купа на България. Капитанът на "червените" Боян Кьосев се представи на висота през целия сезон и заслужено бе награден - избраха го за MVP за Купата на България, MVP на републиканското първенство, както и взе приза за най-много откраднати топки. 

Само на 16 години Боян записа дебют за мъжкия отбор на ЦСКА, който сега е с неясно бъдеще и все още не се знае дали "армейците" начело с Росен Барчовски ще участват в НБЛ.

Големият талант Кьосев избра БЛИЦ Live за първото си обширно интервю:

"Сезонът беше много успешен. Както за старша възраст, така и за цялата ни школа. Постигнахме много през изминалия сезон. Взеха ме и при мъжете под ръководството на Росен Барчовски. Тренировки цяла година и това, което искахме да постигнем, се случи. Още не съм ходил на море, най-вероятно няма да мога, тъй като сега влизам на лагер с юношеския национален отбор", започна Боян Кьосев. 

"От малък тренирам, изцяло съм отдаден съм на баскетбола. Роден съм в Шумен, но не съм живял много време там, семейството се преместихме в Стара Загора. Бях първи клас, когато започнах да тренирам в школата на Берое", каза големият баскетболен талант.

"Треньорът ми в ЦСКА Планимир Дафинов е причината да пристигна при "червените". Той ме запали по баскетбола, той ме откри. Беше ми треньор в Берое, после ме привлече в София. От 7 години работим заедно. Той е най-големият ми критик и човекът, който ме доведе до тук - до мъжкия отбор на ЦСКА. Много съм му благодарен", продължи Кьосев.

"Най-много трябва да наблегна на стрелбата от далечно и средно разстояние. Стрелбата е най-важното нещо в баскетбола. Както и да виждаме играта. Искам да бъда добър плеймейкър. Не се отличавам като звездата на нашия отбор. Ние сме колектив, всички се влагаме цяла година. Едно цяло сме, като семейство. Играем отборно", подчерта Боян. (4:10 мин.)

Бeлежи тройка в дебюта си за мъжкия отбор на ЦСКА. "Усещането е неповторимо. Леко неочаквано беше. Усетих, просто стрелях и взе, че влезе. Бях най-отзад на пейката. Целият се разтреперих, когато Барчовски ме извика. Не знаех какво ще се случи като вляза - дали ще се представя добре, дали ще се изложа. Залата беше пълна, първи мач от сезона беше, знаете какви големи очаквания имаше към ЦСКА. Отборът беше пълен с много добри играчи. Шансът ми беше да вкарам и да блесна" (4:31 мин.)

"Иван Спиров беше от първите, които се сприятелиха с мен. Също и Виктор Гергов и Дамян Минков. След време и по-опитните играчи ме приютиха - Венци Петков, Ловеча (б.р. - Георги Боянов). Много съм доволен" (6:45 мин.)

"На всяко момче на 16 години му се иска да тренира с мъжете и да получава тази възможност. Сега ще се опитваме да постигнем високи нива на европейското първенство за юноши, няма значение колко трудна е групата. Искам да се представя добре и да ме забележат агенти от други страни. Ако може да се реализирам и да отида в друга страна" (7:20 мин.)

Желая да заиграе в Евролигата, каза кои са любимите му отбори (8:25 мин.)

Любим баскетболист? "Много ми харесва Георги Боянов, той беше от ЦСКА. Той ме закриляше и ми помогна в началото. Като човек е много добър, много го уважавам. Благодаря му, че ме прие, въпреки всички критики от треньори, играчи... Той ми помагаше. Стремях се да не се излагам, когато получавах шансове при мъжете" (9:15 мин.)

"Живея с баща ми, майка ми е в Стара Загора. Той не е бил баскетболист, никой от родата ми не е бил спортист. С баща ми често излизаме навън, той кара колело, а аз тичам след него" (11:45 мин.)

Какво каза за политиката? (13:15 мин.)

Коя страна подкрепя, защото "му е на душа", на Европейското по футбол? (13:50 мин.)

"Имам роднини в САЩ. Ловеча, който е бил там преди години, много иска да ми помогне и да ме изпрати там, за да се развия допълнително" (15:00 мин.)

За мечтата да достигне до НБА, Везенков и любимците му от Лигата на извънземните (16:20 мин.)

Най-силният му мач до момента? (18:00 мин.)

"Медалите и купите ги изпращам в Стара Загора при майка ми, тя повече им се радва, отколкото аз" (18:30 мин.)

За амбициите с ЦСКА и рекордите му (19:25 мин.)

"Приятелката ми е във Варна и е малко тегаво. Запознахме се в социалните мрежи. Тя ми писа, след това дойде в София. Подкрепя ме на мачовете, когато може, много съм й благодарен. Иска ми се да отида при нея на море, но няма да мога заради тренировките и лагерите. Европейското първенство наближава и трябва да покажем най-доброто. Гербът доста трудно се брани" (21:35 мин.)

"Голямо внимание се обръща на футбола. Това внимание е като ненужно. В баскетбола има много по-талантливи момчета, които могат да докажат на света, че България е страна, в която има добри спортисти, не само футболисти" (24:00 мин.)

Преди първи клас тренира една седмица футбол в школата на Берое. Какво обаче го кара да се откаже от футбола? (24:33 мин.)

Как се обърна към родителите си пред камерата на БЛИЦ Live?

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Оператор: КАЛОЯН БАЛАБАНОВ
Монтаж: АНТОН ТОНЧЕВ
Снимки: ГЕОРГИ КОЛЕВ