Националът Симеон Славчев изпрати много силен сезон в Полша, където до последно имаше шанс да спечели титлата с екипа на Лехия (Гданск). Тя обаче му се изплъзна по драматичен начин, а българинът и съотборниците му останаха само на две точки от първия Легия (Варшава). Славчев има договор със Спортинг (Лисабон) за още 2 години и португалският му клуб тепърва ще решава къде да го прати под наем или продаде. 

В интервю за БЛИЦ националът говори за драмата в неделя с изпуснатата титла, за амбициите с националния отбор, както и по други теми. Славчев също така разкри, че благодарение на сърцатата му игра и силните мачове с екипа на Лехия, в Полша са му лепнали прякорите Отличника и Компютъра в средата на терена. Оказа се, че 23-годишният халф е отличник и на "Плейстейшън", побеждавайки наред колегите си. Славчев обеща да продължи да се раздава докрай и за родината, като е амбициран да играе с България на голям форум. 
 
- Преди последния мач на Лехия представяше ли си как вдигаш шампионската титла над главата си?
- О, да, представях си, но уви... Много силно го желаехме, бяхме настроени да победим на всяка цена и при добър за нас развой на другите мачове, щяхме да ликуваме. Два бяха фактите, поради което не можахме да спечелим титлата. На полувремето в съблекалнята казаха, че Лех води с 2:0, а до този момент не знаехме как се развиват другите мачове. Това някак си ни смути и ни падна мотивацията през второто полувреме. След като знаехме, че Лех бие, на нас дори и успех срещу Легия (Варшава) не ни стигаше и нямаше да сме шампиони. В последните минути, когато разбрахме, че в срещата на Лех е станало 2:2, ни се откри шанс, но вече беше късно. А и бяхме останали с човек по-малко заради червен картон. Огорчението беше огромно, но мина. Вече мисля за националния отбор и предстоящото гостуване на Беларус.

- Ти си един от последните играчи, които се присъединиха към лагера на националния отбор. Чувстваш ли умора след натоварения сезон?
- Не, дори смятам, че съм в супер форма. Ние сме напълно наясно с възможностите си. Като гледам и момчетата, никой не е дошъл от Кардиф, от финала в Шампионската лига, никой не е дошъл с директен полет от Барселона, Марид или Манчестър... Ние си повярвахме, че можем да побеждаваме. Показахме го в последните мачове. 

- Доволен ли си от престоя в Полша? 
- Разбира се, най-вече от факта, че играх редовно и оправдах доверието, което ми гласуваха в Лехия (Гданск). Определиха ме в Топ 7 за най-успешните трансфери в Екстракласа за годината. Поласкан съм от факта, че ме опреличиха с наименования като Компютъра в средата на терена и Отличника. Kато титуляр имам само две загуби за целия сезон. Иначе пропуснах осем мача заради контузия. 

- Компютъра, Отличника - тези прякори ли ти лепнаха в Полша?
- Да, да (б.р. - усмихва се). Феновете ме обикнаха много. Още в началото видяха, че играя със сърце. Обикнаха ме още повече и заради това, че обичам да помагам в двете фази на играта. Чувствах се отлично в Лехия, но за съжаление бях под наем, а Спортинг имат други планове за мен. Имам още 2 години договор с клуба от Лисабон. За съжаление трябва да поема по друг път.

- Готов ли си да заиграеш в Спортинг?
- Много е сложна ситуацията. Нека мине световната квалификация с Беларус. След нея ще говоря с ръководството и ще се решава бъдещето ми. За момента не е ясно къде ще продължа. 

- Има ли вариант да останеш в Лехия?
- Не изключвам този вариант, но там вече играят и трансферни суми, пари... зависи клубовете дали ще се разберат. В днешно време парите въртят света.

- Остана ли доволен от заплащането в Лехия?
- Да, доволен съм. Все пак футболистите не играем до 60-70 години. Но на този етап парите не са важни за мен. Важно е да изпитвам удоволствие от футбола. 

- При победа над Беларус в петък ще последва ли домакинство на Швеция пред пълни трибуни на "Васил Левски"? 
- По-добре да не гледаме толкова напред, а само върху предстоящия мач. В момента сме се фокусирали изцяло към Беларус. Залогът е голям.

- Какво е нужно, за да победим в петък на "Борисов Арена"?
- Мотивацията я има. Важни са дисциплината и тактическата подготовка. Треньорът застава зад нас, това е достатъчна мотивация. Ако играем както в последните два мача, с тази нагласа и дисциплина, мисля че ще победим. 

- Чувстваш ли се вече като един от опитните играчи в националния отбор, въпреки че си само на 23 години?
- Да, доста време вече съм в националния отбор. Но има още какво да видя от футбола. 

- За какво мечтаеш? 
- Първата ми мечта е да играя на голям форум с националния отбор. Втората - да бъда в голямо първенство, да направя име, а не просто да осъществя трансфер, и да оставя трайна следа в голям европейски отбор. 
 

- В Англия ли искаш, където вече игра - в Болтън?
- Да, искам отново в Англия. Но във футбола нищо не се знае, не се знае къде ще ме отведе съдбата. Готов съм за всякакви предизвикателства.

- Голяма ли е разликата между футбола в Полша и България? 
- Има разлика. Не бих казал, че е огромна, защото българското си е българско. Но в Полша видяхте колко оспорвано беше първенството и в последния кръг се реши титлата. Поляците имат много качествени играчи в европейски клубове, котират се в Европа.

- С кой от съотборниците си делиш стая в модерната база в Бояна?
- С Георги Миланов. В отлични отношения сме, както и с другите ми съотборници и най-вече Страхил Попов, Васил Божиков, Чочев... Тук вече освен съотборници, сме и големи приятели. От години сме заедно, още от юноши. Обстановката в лагера на националния отбор е много добра.

- За Миланов знаем, че симпатизира на Манчестър Юнайтед, а ти?
- Ливърпул и Реал (Мадрид) - това са ми отборите. С Жоро постоянно имаме шеги и закачки на тази тема. Това също допринася за приятната атмосфера в лагера на националите, както и игрите на "Плейстейшън", които си спретваме. 

- Добър ли си?
- Да, много при това. Не в Топ 3, а дори съм в Топ 2. Много съм добър наистина. Иначе на белот не толкова. 

- Хващате ли се на бас, когато играете?
- Не, няма басове. Играем за удоволствие. Който победи, след това дрязгите са огромни. Даже понякога не можеш да спиш цяла нощ. 

- Склонен ли си да говориш за личния си живот? Знаем, че от доста дълго време си с бившата баскетболистка и модел Сара Маринова...
- Да, така е. Всичко е перфектно, щастливи сме. Вървим заедно стъпка по стъпка. С човека до себе си израствам повече и повече - професионално и лично. Благодарение на Сара съм по-добър футболист.
 
- Да очакваме ли скоро сватба?
- Не, но живот и здраве, и това ще го има.
ПЛАМЕН СЛАВОВ


Снимка: LAP.BG