Вратарят Пламен Андреев даде интервю за БЛИЦ Live след трансфера от Левски във Фейенорд. 19-годишният младежки национал е много щастлив, че му се предоставя възможност да продължи развитието си в Нидерландия - и то в един от местните грандове.

Андреев обясни, че не се плаши от жестоката конкуренция във Фейенорд, където ще бъде със статут на трети вратар. Готов е да дочака шанса си и е амбициран да го грабне.

Пред камерата ни юношата на Левски отправи специално послание към феновете на любимия си клуб.

- Пламене, поздравления за трансфера във Фейенорд. Вече си в лагера на младeжкия национален отбор, предстои тежък мач с Полша. Чувстваш ли се звезда?
- Няма как да се чувствам звезда. Аз съм доста здраво стъпил на земята, следвам си целите. Това беше една от тях - да играя в такъв отбор. Надявам се всичко да е наред и нещата да вървят по план.

- Много бързо се случиха нещата, откога датира интересът на Фейенорд?
- Доколкото съм запознат, от около месец. Гледали са доста мои мачове. Да, доста бързо се случиха нещата. Идваха да ме гледат и на тренировка, това ме ласкае. Хората показаха голямо уважение, с което ме спечелиха. 

- Кога се разбра, че заминаваш за Нидерландия? Имаше ли момент, в който трябваше да избираш - Левски или Фейенорд?
- Разбрах, че заминавам в четвъртък към 22 часа вечерта. До 21:30 часа бяхме уточнили абсолютно всичко по договора, Левски се беше разбрал с Фейенорд. В 22 часа вече имах уреден билет за следващия ден да летя.

- Разказа, че са те приели като звезда...
- Да, приеха ме много добре. Постоянно имаше двама човека с мен, показваха ми всичко - града, мястото, където ще живея. Държаха се невероятно с мен, за което много им благодаря.

- Стъпи ли на стадиона на Фейенорд, където смяташ да пишеш история следващите години?
- На самия терен - не, бях във вътрешността на стадиона, където ме снимаха. Влизам на стадиона и гледам ескалатори. Чудех се да не съм в някакъв мол? Но за такъв огромен клуб като Фейенорд това са нормални неща. 

- Знаеш ли, че във Фейенорд са играли българи?
- Да, Андрей Желязков е играл там 80-те години (б.р. - Жужо е шампион и носител на Купата на Холандия за 1984 г. с Фейенорд, когато играе рамо до рамо с Йохан Кройф). Иван Бандаловски е бил при юношите на Фейенорд. Аз съм третият българин в клуба и се надявам да се справя доста добре и да прославя България. Целта ми е да се развия по най-бързия начин, да стигна нужното ниво и да мога да пазя вратата на Фейенорд. С доста добра работа ще го постигна. 

- Конкуренцията обаче е жестока, ще се справиш ли?
- Да, определено конкуренцията е доста жестока. Но това не ме притеснява, без бой няма да се дам, със сигурност. 

- Готов ли си да чакаш своя миг?
- Да, ако не съм готов да чакам, нямаше да отида там. Важното е в началото да се развия.

- Имаше ли други варианти за твой трансфер?
- Със сигурност е имало интерес, но още щом Фейенорд казаха, че ме искат, си казах, че това е мястото за мен. Не само срещу Аякс и ПСВ Айндховен, срещу всички отбори стадионът е пълен. Гледах и клипчета в YouTube, убедих се в това. Феновете те подкрепят докрай и е невероятно.

- Бившият ти съотборник Филип Кръстев играе на висота за Цволе, чухте ли се след трансфера ти?
- Да, разбира се. С Филип поддържаме доста добър контакт. Чуваме се постоянно. Поздрави ме за трансфера и дори се пошегува, че ако е нужно специално за мен ще отиде на летището, за да ме чака. Разпитах го за живота там, каза ми, че всичко е много хубаво. 

- Говорихте ли специално за мача между Фейенорд и Цволе, който твоят нов отбор спечели с 5:1?
- Дори го гледах по телевизията. Тогава обаче не се знаеше, че Фейенорд ме желае. Заради Филип гледах този мач, поздравявам го. 

- Съотборникът ти в младежкия национален отбор Станислав Шопов също беше в Нидерландия - в Хееренвеен, с него говори ли за нидерландския футбол?
- Ще говорим, има време, сега сме заедно десетина дни на лагера. В момента сме абсолютно концентрирани върху мача с Полша.

- Наистина много тежък мач. Спечелихме гостуването на Полша, ще успеем ли и в домакинството? В съблекалнята говорите ли си, че е нужна победа на всяка цена и ще я постигнем ли?
- Всички сме развълнувани и мотивирани, но здраво стъпили на земята.

- Искаше ли ти се да си в мъжкия национален отбор, а не при младежите?
- Всичко с времето си, стъпка по стъпка се случват нещата, нямам претенции.

- Едва на 19 години си, но натрупа близо 100 мача за Левски в мъжкия футбол. Кои са най-паметните ти мигове?
- Дебютът срещу Черно море във Варна, когато бях на 16 години. След това първия ми мач като титуляр - срещу Славия, два месеца по-късно. Полуфиналите за Купата на България с Лудогорец ще ми останат завинаги в съзнанието. Финалът с ЦСКА, невероятните мачове с ПАОК, срещите в Европа до плейофа с Айнтрахт (Франкфурт). Абсолютно всичко ще помня, оставям много хубави моменти с Левски. Доста победи, имаше и доста загуби, но това е футболът.

- В един момент беше рухнал психически, след като част от феновете те атакуваха заради грешки. Как се изправи тогава, наистина ли беше много трудно за теб?
- Определено беше доста трудно за мен. На силните хора се дават препятствия, за да се изкачат на следващо ниво. С помощта на хората, които са до мен и много ми помагат, се изправих доста бързо.

- Кои са те?
- Родителите ми, приятелката ми, бившият ми треньор Божидар Митрев, много им благодаря.

- Искаш ли да кажеш нещо на феновете на Левски?
- Благодаря им за цялата подкрепа. Съжалявам, ако съм оставил нещо лошо у вас, винаги сте били тук в сърцето ми - и завинаги, и навсякъде "Само Левски". Пазете името чисто. Винаги съм давал максимума за Левски, това никога не е било тема на разговор. Случват се грешки, минал съм през тях, не ме притесняват вече.

- Спечелената Купа на България с победата над ЦСКА ли е най-паметния ти момент в Левски?
- Определено това е най-паметният момент. Преди финала бях доста ентусиазиран, дори нямаше притеснение у мен. Казах си, че днес е денят да напишем история. Беше точният момент - отстраняваш Лудогогорец и финал с ЦСКА. Те са дразнителите на Левски. Всеки мач за Левски е на живот и смърт, търси се победата.

- Какво не достига на Левски да спечели титлата? Последната е от 2009 година.
- За момента не ни достига това, че все още сме млад отбор. Ще видите, че Левски ще има много силен отбор, убеден съм в това. 

- Нужно ли е да се привлича твой заместник в Левски?
- Не съм човекът, който да определя това, но според мен - не. Имат Матей Маркович и невероятните юноши Иван Андонов и Огнян Владимиров. Ванката е страхотно момче, поздравявам го. Оги също е страхотен. Ще следя представянето на Левски от Нидерландия. Дори когато подписах с Фейенорд - беше към 17 часа тяхно време, в 18 почваше мача във Варна, пуснах си мача и го гледах на телефона. Съжалявах, че не победихме във Варна, но в същото време бях щастлив от подписания договор.

- Здраво стъпил ли си на земята след трансфера?
- Еуфорията не е чак толкова голяма, защото това нещо го исках и очаквах. Щастлив съм, но съм здраво стъпил на земята. Когато литнах нагоре, допуснах грешки, случиха се, но не искам да се връщам. Поучил съм се от грешките. 

- Кой първи те поздрави за преминаването във Фейенорд?
- Родителите, аз им се обадих да им съобщя. Бяха много щастливи. Баща ми се разплака. Бяха на почивка, когато им съобщих, че заминавам за Нидерландия. Направих ги много щастливи. 

- Приятелката ти ще те последва ли в Ротердам?
- Ще го говорим, не сме решили още. Почти не пропускаше мачовете ми с Левски, живее в един от блоковете до стадиона.

- Пожела ли си Фейенорд и Левски да се срещнат в Шампионската лига?
- Надявам се да е в Шампионска лига.

- На дневен ред обаче е срещата на новия ти отбор с Байерн в ШЛ. Ще можеш да се срещнеш с любимеца си Мануел Нойер.
- Не, на дневен ред е България - Полша. За мачовете на Фейенорд в Шампионската лига ще мислим след това. Да, страхотен жребий, невероятни отбори. Нойер ми е любимец. От малък ми е любимец.

- А от легендите на Левски?
- Димитър Иванков, Божидар Митрев, Николай Михайлов - само вратари.

- Михайлов направи солидна кариера в Нидерландия с екипа на Твенте, разпита ли го?
- Не съм го разпитвал. Аз съм такъв човек, който не обича много да се хвали. Поздрави ме, пожела ми успех. С него много пъти сме си говорили, че това трябва да бъде следващата ми стъпка - трансфер навън. Дори ми беше пожелал трансфер в Нидерландия, ето, случи се. Не съм отказвал оферти, винаги съм оставял нещата в ръцете на любимия ми Левски. Особено сега вече усещах, че трябва да направя стъпката напред и да замина в чужбина.

- Суеверен ли си и какво обичаш да правиш в свободното време?
- Не съм суеверен. Свободното време обичам да съм с приятелката ми, с приятели. Дори преди една седмица, когато имах почивен ден, бях с родителите ми на екопътека. Отидохме на разходка сред природата до Сапарева баня. 

- Преходът ви колко километра беше?
- Около 5 км, беше кратка разходка. С раничките на гръб, храна си бяхме взели. 

- Имаш ли любими места в България, които обичаш да посещаваш?
- Обичам в Банско, зимата особено. Там си отделен от света, много е приятно. Ски не съм карал, не обичам, страх ме е. А и нямам право да карам ски.

- Така е, трябва да се опазваш от контузии. Издържа без проблем тестовете във Фейенорд, значи си напълно здрав.
- Да, дори хората се впечатлиха от някои неща.

- Въпреки че в дните преди да заминеш не тренира с Левски, тъй като беше болен.
- Така е, не водих нормален тренировъчен процес последната седмица, но се справих доста добре на тестовете.

- С какво ги впечатли?
- С отскок. Много съм отскоклив.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Оператор: КАЛОЯН БАЛАБАНОВ
Монтаж: АНТОН ТОНЧЕВ