Президентът на новака в Първа лига Арда инж. Петър Пешев даде интервю пред БЛИЦ малко след като се завърна от Италия. Амбициозният бизнесмен беше на Ботуша по покана на ръководството на Аталанта, завършил на третото място в Серия "А". 

Пешев се разбра с колегите си от Италия двата клуба да си сътрудничат и ще си партнират с размяна на млади таланти. 

Босът на Арда говори пред БЛИЦ за големия успех на тима от Кърджали - историческото класиране в елита. Пешев посочи главната цел пред отбора, воден от треньора Стамен Белчев - утвърждаване в Първа лига. 

- Г-н Пешев, ползотворна ли беше визитата ви в Италия, където гостувахте на Аталанта? 
- Премина много добре. Бях с организатора на детско-юношеската школа на Аталанта - г-н Констанца. Той е главен координатор на школата и е в Управителния съвет на клуба. Работил е в Киево, когато играха с Левски в Шампионската лига. Сега работи в Аталанта. Вчера ни обърна внимание и докато юношите им играха финал с Интер при 17-годишните. Много любезен човек, показа ни много неща. Поканихме го и го очакваме да каже кога ще ни гостува в Кърджали. Да види как е положението при нас.

- Освен, че обменяте опит с Аталанта, искате той да помогне и на Арда ли? 
- Ние крадем, няма на какво да ги научим. Гледаме какво е при тях и попиваме. 

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

- Гостувахте на клуб, който завърши на третото място в Серия "А". Как видяхте нещата там, започвайки от базата на Аталанта?
- На доста добро ниво са, организирани са отлично. В България само Лудогорец е на нивото на Аталанта. 

- Кога се насочихте към футбола и добре ли се чувствате в Кърджали? 
- Вече 5 години съм в Кърджали. Преди 3 години се заехме с отбора, в момента всичко е налице, откакто се занимаваме с клуба. 

- Постигнахте голям успех с историческата промоция за Първа лига? Това беше ли ви мечта и трудно ли я осъществихте?
- Не ни беше лесно и си пролича - направихме го чрез баражите. Играхме честно цяла година. Работим по начина, по който тряба да се работи. Чак мечта не бих казал, че е било, а главно наша цел - да се класира Арда в Първа лига. Като се захванеш с нещо, е нормално да искаш да постигнеш големи неща, да се качиш колкото се може по-високо. Имахме и много трудни моменти, накрая всичко си дойде на мястото.

- Зарадвахте всички в Кърджали с историческата промоция. Очаквате ли още по-солидна подкрепа от феновете в мачовете от Първа лига?
- Първоначално ще ни е малко трудно заради липсата на осветление. Налага се да домакинстваме на "Лаута". Въпросът е задействан и се надявам в най-скоро време да започне изграждането на осветлението. Убеден съм, че и на "Лаута" феновете ни ще ни подкрепят. Показаха го и в баража (б.р. - Aрда победи Септември с 1:0 на "Лаута" и се класира в елита). Искрено благодарни сме за подкрепата им.

- Кога може да домакинствате в Кърджали или е още рано да се каже?
- Надявам се до края на годината, не казвам на сто процента, че ще стане. Още не се знае с точност. 

- Община Кърджали и Министерството на младежта и спорта помагат ли ви?
- Да, те трябва да осигурят парите за осветлението. Когато строителството започне, ще мога да прогнозирам точен срок кога точно ще бъде завършено. 

- Предвиждате ли други подобрения на клубния стадион?
- Ще бъдат изградени два или три терена. Ще поставим табло и козирка в сектор "В". Това влиза в плановете ни. 

- Трудно ли се издържа футболен клуб?
- Не е лесно. На нито един отбор не му е лесно да се издържа в България. Много е трудно да се стигне до самоиздръжка. Само Лудогорец донякъде го постига, след участията в евротурнирите и изходящите трансфери, които осъществяват. Това е реалността, борим се с това нещо. 

- Каква ще бъде целта в Първа лига?
- Тази година основното ще бъде да се задържим в елита и колкото се може да се изкачим по-нагоре в класирането. Целта е да направим добър отбор за догодина. 

- Гласувахте доверие на Стамен Белчев, очевидно той е точният човек за Арда според вижданията ви?
- Той сам си извоюва това нещо - да му гласуваме доверие. В момента той е най-точният човек за нашия клуб. 

- Можеше ли да го изпуснете и да се върне в ЦСКА?
- От негова гледна точка не е имал планове да се връща в ЦСКА. Той все пак е от Хасково, чувства се доста добре в Кърджали. Момчетата свикнаха бързо с него. В Арда направихме доста добър колектив.

- С още колко попълнения ще се сдобие Арда? 
- Може би още двама футболисти ще привлечем, трима максимум и приключваме селекцията. 

- Лесно ли убеждавате играчите да дойдат при вас? Срещате ли футболисти, които ви извиват ръцете за повече пари?
- Който иска, бързо се разбираме и идва. Знае се, че при нас всичко е точно, всичко е наред, взимат си навреме заплатите. Нямаме трудности с футболистите, бързо се разбираме с всички.

- Защо тогава се разделихте с голмайстора си Венци Христов?
- Не се разбрахме за условията, имаше високи финансови претенции. Разделихме се, благодарни сме му за това, което направи за клуба. Стана голмайстор на Арда, желаем му успех.

- Възможно ли е да размисли и да се завърне?
- Съмнявам се, че ще размисли.

- Мачовете с грандовете Лудогорец, ЦСКА и Левски сигурно ще бъдат по-специални за вас, ще може ли Арда да изкопчи нещо от тях?
- За наш късмет ще играем с тях в по-късен етап на първенстовото. Надявам се да ги примем в Кърджали и да се получи празник за града. Ако домакинстваме на нашия стадион срещу грандовете, със сигурност ще се радваме на солидна подкрепа от трибуните. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Следете с БЛИЦ СПОРТ: Лятна подготовка 2019