Виктория Томова вече повече от година е първа ракета на България при жените. Родената на 25 февруари 1996 г. софиянка измести Цветана Пиронковa, която се оттегли от кортовете заради раждането на сина й. Томова в момента е на 154-ото място в световната ранглиста, а амбициите й са скоро да влезе в Топ 100. 

През изминаващата 2018 г. Вики беляза скок, продължавайки успешното си развитие. Тя постигна първата си победа в основна схема на турнир от Големия шлем. Талантливата българка успя да елиминира чехкинята Тереза Смиткова със 7:6(3), 6:1 в първия кръг на "Уимбълдън" и стигна до мач срещу Серина Уилямс. В откровеното интервю, което Томова даде за читателите на БЛИЦ, сподели, че винаги ще помни срещата с американката.  

Вики не е единствената именита спортистка в семейството си. Дядо й Иван Ранков е бивш футболист на ЦСКА, играе за "армейците" пет сезона. 

- Равносметката за изминалия сезон?
- Изминалият сезон беше изпълнен както с много позитивни моменти, така и с тежки за мен моменти. На няколко пъти се борих с контузии и играх турнири неизлекувана напълно. Но като цяло съм доволна. Успях да запазя позициите си в ранглистата. Аз съм много голям максималист и винаги изисквам доста от себе си, така че определено можех да се справя и по-добре.

- Как протича почивката ти и къде ще прекараш коледните и новогодишни празници? 
- Точно поради това, че през сезона имах контузии и се налагаше да почивам между някои турнири, сега - след края на сезона, нямах време за по-дълга почивка.

Winbet - победата е емоция! (18+)

- Мачът срещу Серина Уилямс на "Уимбълдън" ли беше най-запомнящото се за теб през 2018 година?
- Определено емоциите, които изпитах тази година през целия "Уимбълдън" бяха несравними. Особено първата ми победа в основна схема на Голям шлем. (б.р. - срещу чехкинята Тереза Смиткова със 7:6(3), 6:1)
 
- Какво е чувството да играеш срещу Серина Уилямс и какъв човек е тя? 
- Естествено, да застанеш срещу един от най-великите играчи в този спорт е адски трудно. Бях доста развълнувана, когато стъпих на централния корт. Нищо досега в живота ми не може да се сравни с това чувство. 

- Тежи ли това, че си ракета номер 1 на България?
- Да, носи доста чувство на отговорност, но мисля че се справям добре.  

- Целите за новия сезон? Попадане в Топ 100 ли е основното, което преследваш? 
- Да, бих казала, че Топ 100 е първата крачка, която изглежда както толкова близо, така и доста далеч, защото са необходими доста точки.

- Близка ли си с Григор Димитров, кога за последно разговаряхте? 
- Не бих казала близка, но да - разменяме по няколко думи, когато се видим на турнирите.

- А с Цвети Пиронкова?
- Наскоро си писахме.

- Имаш ли любимци сред тенисистите? Като дете на кои спортисти се възхищаваше?
- Любимци нямам вече от няколко години насам, но разбира се, винаги обожавам да гледам Роджър Федерер.

- Как се запали по тениса? Първият треньор? Oт кога работиш с настоящия си треньор Михаил Кънев?
- Първоначално баща ми ме записа, за да спортувам и за удоволствие, но със сигурност мога да кажа, че когато започнах да ходя по турнири, желанието ми към спорта се прояви и сама се запалих.

- Би ли разказала повече за семейството си? Родителите ти били ли са спортисти? 
- Родителите ми и брат ми са тренирали различни спортове. Дядо ми е бил дясно крило на ЦСКА (б.р. - Иван Ранков, играл за "армейците" в периода 1960-1965 г.). 

- Как се справяше с финансирането за турнирите и подготовката в чужбина?
- В юношеската ми възраст баща ми се справяше сам с финансирането ми. Така беше допреди две години, когато за моя голяма чест кандидатствах за стипендия от ITF и две години подред именно това финансиране ми помага. Това сваля голям психически товар откъм финансовата част. Много е трудно да успяваш сам, без спонсори в спорт като тениса, който изисква адски много финансиране. 

- Тенисът ти дава възможност да пътуваш много, и то по най-различни точки на планетата. Къде ти харесва най-много?
- Била съм почти навсякъде. Но със мога със сигурност да кажа, че вкъщи си е най-хубаво.

- Какво обичаш да правиш в свободното си време? Имаш ли хоби?
- Обичам да прекарвам време със семейството си, защото много често отсъствам и не ги виждам. Много обичам лятото да се разхождам на различни места, особено из планините. 

- Стана лице на тениса в прекрасната кампания "Мисия спорт на любимите герои". Готова ли си "да заразяваш" децата да практикуват любимия ти спорт и би ли играла с малчугани?
- Разбира се, това е прекрасна кампания. В днешно време много от децата седят пред компютрите и телефона, вместо да спортуват и да се учат да водят по здравословен начин на живот. Много често се провеждат открити уроци по турнирите с малки дечица, в които с удоволствие взимам участие. Мисля че това е много позитивен начин да запалиш малките да започнат да се занимават със спорт.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ