Непознатият отбор на ФК София 2010 се изправя срещу ЦСКА днес от 18:30 часа на стадион "Българска армия" в мач от областните квалификации на турнира за Купата на България. Воденият от Бисер Хаздай тим е домакин на срещата, но не може да приеме хилядите фенове на "червените" на терена в комплекс "Царско село" и заради това ще домакинства в Борисовата градина. До момента София 2010 загуби и двата си мача в Югозападната "В" група. Последният двубой беше гостуване на Чико (Бяга). Младият състав на Бисер Хаздай отстъпи с 1:4, а попадението за столичани отбеляза Ермес Кандела. Любопитното е, че 20-годишният нападател е юноша на ЦСКА, и то единственият под крилото на Хаздай. Повечето му съотборници са от школата на "Левски", където специалистът работи дълги години. Кандела даде интервю пред БЛИЦ часове преди мача с ЦСКА:

- Ермес, наистина ли сте тотален аутсайдер, за какъвто всички ви смятат преди мача тази вечер?
- Навсякъде това се пише и е нормално да бъде така. Все пак се изправяме срещу ЦСКА. Във "В" група всички са аутсайдери, когато играят срещу "армейците". Ние обаче имаме своите шансове. Осъзнаваме пред какво предизвикателство се изправяме и както аз, така и съотборниците ми горим от желание да блеснем. А и на терена излизаме 11 срещу 11, топката се върти, нищо не се знае.

- Има ли напрежение в отбора?
- Не, дори смятам, че напрежението е при съперника. ЦСКА е длъжен да спечели, защото ако направи грешна стъпка, няма да се хареса никак на феновете им.

- Стряска ли ви това, че ще играете пред много публика тази вечер?
- В никакъв случай, мен дори това ме амбицира още повече. Дори и да ни обиждат и освиркат, няма проблем. Нормално е, защото ние сме техен съперник. Това дори ме нахъсва още повече. Ние не сме виждали такова чудо досега. Всички в София 2010 само сме мечтали да играем срещу ЦСКА, и то на "Армията". Е, това вече е реалност, дори и в първенството ще ги срещен два пъти. Предполагам, че и за шампионата ще им домакинстваме на техния стадион, тъй като на "Царско село" не можем да ги приемем.
ermes1.jpg
- Юноша си на ЦСКА, сигурно няма да посмееш да вкараш гол?
- О, напротив. Горя от желание да отбележа, ще играя не на 100, а на 150 процента. Искам да им вкарам и всички да млъкнат. Много искам да го сторя, даже бурно ще се зарадвам. Нямам симпатии към ЦСКА, локомотивец съм. Болно ми е като се сетя за годините, прекарани в ЦСКА. На "Армията" не съм видял нищо хубаво. Дори имах проблем, когато исках да си тръгна и им поисках освободителна бележка. Искаха да получават пари за нея, но аз успях да се измъкна. Много момчета обаче не могат да си тръгват от ЦСКА, тъй като ги спират, държейки да вземат пари от тях.

- Явно нямаш приятели в ЦСКА?
- Имам, познавам няколко от момчетата в сегашния отбор. Не са супер звезди, каквито ги изкарвате в медиите. Мисля, че са малко прехвалени. След всеки мач на ЦСКА чета как са прегазили съперника и са победили по убедителен начин. Това е "В" група, нормално е ЦСКА да бие наред.

- Няма ли кой да спре ЦСКА в Югозападната "В" група?
- С този състав, с който са в момента, ще имат проблеми, така смятам. Нашето първенство е много силно. На ЦСКА ще бъде трудно срещу Миньор (Перник) и Витоша (Бистрица). Все някъде ще се издънят. Но това е ЦСКА, не трябва толкова да се превъзнасят. Нормално е да побеждават наред, все пак са при аматьорите. За мен сегашният отбор на ЦСКА е на ниво "Б" група.

- Разписа се в гостуването на Чико (Бяга), но загубихте с 1:4, разкажи малко повече за вашия отбор.
- Срещу Чико ми беше първото участие за София 2010 в първенството. В контролите вкарах 3 гола, изпъквам в отбора. Да, само млади играчи сме - на по 18 и 19 години. Най-големият е вратарят ни Стоян Симеонов. Имаме руснак в отбора - Владислав Калугов. При нас са и близнаците Любо и Иван Ценови, които са юноши на Локомотив (София). Все млади момчета сме, амбицирани сме да започнем да побеждаваме във "В" група. Липсва ни опит, но ще го натрупаме. Гледам позитивно, смятам, че мога да вкарам доста голове за София 2010. Тази вечер обаче ще съм резерва. Играем само с един нападател. Валентин Добревски ще води атаката, той е юноша на "Левски". Когато треньорът прецени да ме вкара в игра, съм готов по всяко време да помогна. Наистина много искам да отбележа и смятам, че имам сили да го сторя. В София 2010 сме събрани само юноши от различни школи, предимно от "Левски". Вальо Добревски е основният ни нападател, все пак е израснал при Хаздай в "Левски", познават се от години. Но аз очаквам своя шанс. Досега все като влизам на смяна, бележа гол.

- Треньорът Бисер Хаздай какви напътсвия ви дава преди мача с ЦСКА?
- Той е много добър специалист. Каза ни, че най-малкото, което можем да направим, е да се възползваме от уникалния шанс, който ни се предоставя - да играем пред толкова много публика в центъра на София. Надяваме се да играем като равен с равен. При нас няма напрежение, колективът е отличен. Задружни сме и работим много в тренировките. Надявам се с головете си да изпъкна в София 2010 и след Нова година да направя крачка нагоре в кариерата. През миналия сезон играх за дублиращия отбор на Локомотив (София), бях голмайстор. Вкарах важни попадения срещу Черно море, Локомотив (Пловдив) и др. Направих добър сезон, но след като ми се обадиха да остана в "Надежда" и да играя за тях във "В" група, отказах, защото вече бях част от София 2010. Ще видя как ще се развият нещата в Локомотив и се надявам скоро да се върна в "Надежда".

- Може ли да се каже, че си повече локомотивец, отколкото цесекар?
- Не симпатизирам на ЦСКА, въпреки, че няколко години бях в школата на "армейците". Не само аз съм видял лошо в този клуб. Може да попитате още момчета, които ще ви разкажат как са ги спъвали развитието им, отказвайки да им дават освободителни бележки.

- Oткъде произлиза името ти - Ермес Кандела?
- Роден съм в Италия, баща ми е италианец, майка ми е българка. До 8-годишен бях в Италия, след това се местим в България. До 17-годишен бях в школата на ЦСКА. След това отново живяхме в Италия, после в Дубай. Когато се върнахме в България, преминах в Локомотив (София). Наистина нямам желание някога да се върна отново в ЦСКА, искам в Локомотив.

- Въпреки това ще пожелаеш ли успех на родния си ЦСКА?
- Разбира се, желая им час по-скоро да се върнат в "А" група. Мястото на ЦСКА и Локомотив не е във "В" група. Странно защо обаче толкова години бяха правени компромиси за ЦСКА, дълговете се трупаха, но не се вземаха мерки. Сега обаче за Локомотив (София) не направиха компромис, въпреки че става въпрос за в пъти по-малки дългове в сравнение тези на ЦСКА.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ

ЮГОЗАПАДНА "В" ГРУПА

ermes.jpg