Френският национал и звезда на Байерн Франк Рибери даде обширно интервю за германската агенция ДПА преди връчването на „Златната топка” за най-добър футболист на 2013 година. Церемонията по връчване на наградата е тази вечер от 19:30 часа българско време в Цюрих.

Вие пътувате директно от тренировъчния лагер в Катар за гала вечерта на ФИФА в Цюрих. Какво мислите за Лионел Меси и Кристиано Роналдо, Вашите конкуренти за избора за най-добър футболист на 2013 година?
- Ще бъда заедно с двама велики футболисти. За мен това е супер конкуренция. Толкова съм щастлив, че ще бъда там. Вярвам, че понеделник е супер ден за мен и за Байерн. Естествено, когато печелиш, винаги е добре, но когато загубиш, просто животът е такъв.

Защо трябва да получите „Златната топка”?

- Вярвам, че през 2013 година се справих много добре, както с отбора ми, така и индивидуално. Ние спечелихме всичко. Ако се случи така, че не спечеля „Златната топка”, трябва да продължа да работя за мен и отбора.

Вие вече сте нервен?
- Все още не. Този стрес обаче ще дойде. Това е голям трофей. Това е „Златната топка”. Това е като една мечта. Имам голям шанс. Най-добрата ми година бе 2013. Защо не?

Можете ли да спите все още спокойно?
- Спя добре. Винаги спя добре. Това е добър стрес, добро напрежение.

Какво би могло още да е от значение за трофея за най-добър футболист в света? Спечелването на световното първенство в Бразилия?
- Това е добър въпрос. Имах огромен шанс през 2006 година, когато в Германия загубихме на финала от Италия след дузпи. Сега нещата са съвсем различни. Във Франция имаме един млад отбор. Вярвам, че за мен това ще бъде последното Световно. След това може би ще съм твърде стар. Ще видим какво ще се случи. Щастливи сме да бъдем в Бразилия. Естествено, че не сме фаворити. Но във футбола всичко може да се случи.

Повиши ли се признанието за Вас и Вашата родина?

- Отдавна. Имаше трудни моменти във Франция. Не бях напълно свободен, нямах удоволствие. Когато дойдох в отбора, имаше само негативни въпроси. Но сега отново всичко е добре. Отново изпитвам удоволствие от футбола и публиката също помага.

При Байерн настроението винаги е било там, или?
- От почти седем години съм в Байерн и почти всеки ден ми доставя удоволствие тук.

С един треньор обаче не бе точно така.
- Не исках да го казвам. Да, с Луис ван Гаал беше малко трудно в Байерн. Иначе всичко беше перфектно.

Какъв напредък направихте под ръководството на Пеп Гуардиола?
- Той прави нещата много добре, не само на терена. Той говори много с играчите. Дава доверие и винаги е позитивен. Така трябва да продължим. Той е велик треньор. Той знае точно какво прави. Имаме добро отношение към него и това е добре.

В Цюрих ще се срещнете и с Юп Хайнкес. Той може да получи наградата за най-добър треньор. Какъв принос има той за успехите през 2013 година? Контактувате ли си още с него?
- Винаги имам контакт с Юп Хайнкес. Телефонираме си и си пращаме съобщения. Той беше добър треньор. Надявам се, че ще бъде избран за най-добър треньор в света.

Отмар Хитцфелд навърши 65 години. Какви Ви свързва още с Вашия първи треньор в Байерн?
- Отмар бе треньор, когато пристигнах в Байерн през 2007 година. Не знаех английски и немски, а само френски. Той винаги идваше в хотела в деня преди мачовете и си разговаряше с мен по половин час с помощта на преводач. Това беше много добре. Той ми даде доверие. Отмар Хитцфелд беше един добър треньор и добър тип.

По-трудно ли е да станеш най-добър футболист в света, когато играеш в Бундеслигата, вместо в Англия или Испания, чийто първенства се радват на по-голямо признание?
- Не това не е проблем. Вярвам, че всички в света познават Байерн. Това е велик клуб. Имаме големи играчи, а от няколко години Байерн е напълно различен. През последните четири години играхме три пъти на финал в Шампионската лига.

Често сте хвален, че играете еднакво добре и в защита. Кога забелязахте, че и това може да Ви доставя удоволствие?
- Аз съм играч, който винаги дава 100% за своя отбор. Не съм егоист. Когато вкарам два гола и загубим с 2:3, това не е важно за мен. За играта в защита научих много от Юп Хайнкес. Естествено, че е трудно да тичаш много назад. Понякога си по-малко свеж и ти липсва сила в единоборствата. Аз обаче давам всичко за моя отбор, това е моят характер, това е моят манталитет.

Матиас Замер каза, че рядко е виждал такъв играч, който дава това толкова много за отбора си. Обратното обаче също е така. Според Вас колко дават Вашите съотборници?
- Моят отбор е добър за мен. Много играчи говорят с мен и удоволствие за тях да играят с мен. Когато съм тъжен и не говоря много, отборът чувства, че това не е Франк Рибери. Тогава колегите идват при мен и нещата отново се подобряват.