Навършващият 40 години днес английски нападател Майкъл Оуен е сред най-големите звезди от Острова в последните години. Той е последният англичанин, който печели "Златната топка", нареждайки се до Кевин Кийгън, Боби Чарлтън и Джордж Бест. Оуен дебютира на 18 години за Ливърпул, а на 25 преминава в Реал (Мадрид), след което следват няколко сезона в Нюкасъл и Манчестър Юнайтед, за да се стигне до последният му 2012-13 в Сток Сити. Нападателят е шампион на Англия с Манчестър Юнайтед и носител на Купата на УЕФА и ФА къп с Ливърпул.

- Как оценяваш кариерата си?
- На 20 години бях един от най-добрите на тази възраст в света. Най-добрите ми години бяха на 17, 18, 19. На 21 получих "Златната топка", после дойдохa контузиите и хората ме позабравиха. На 23 вече започнах да вървя надолу. Спечелих много трофеи след 20-ата си година, но мисля, че топ нивото ми беше по-рано.

- Как се чувстваш като оттеглил се вече футболист?
- Когато човек се пенсионира, той се чувства безполезен и е трудно да намери какво да прави. На 33 може да отидеш в тв студио и да коментираш мачове или да станеш треньор. Потресаващо е какви проблеми имат футболистите - разпадане на бракове, тотален физически и финансов срив, защото са свикнали да живеят със 100 хиляди паунда на седмица. Футболът е най-опасният за психиката спорт, но аз се радвам, че преминах лесно през това, макар че признавам, че ми е странно да се срещам извън терена с хора, с които съм играл.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

- Кой момент ще помниш винаги?
- Много хора биха казали гола срещу Аржентина през 1998 година.  Но ако можеш да избирам и да изживея нещо още веднъж, това е победата над Арсенал във финала за ФА къп (два гола в 83' и 88' за успех с 2:1).

- Как оценяваш трансфера си в Реал (Мадрид)?
- Наистина съм доволен, че играл там. Беше възможност за нещо различно. Свещеният Граал по това време беше да си в Барселона или Реал.

- А защо премина в Манчестър Юнайтед?
- Не се срамувам от това, макар че много хора ме обвиняват и да искат да се чувствам така. Това беше най-добрият вариант по това време. Не съм мечтал да бъда в Нюкасъл или Сток Сити, но там ме отведе кариерата.

Източник: Beanyman Sports