Публикуваме третата част от съветите за храненето на експерта Сами Хоссни. Шампионът по муай тай говори специално за читателите на БЛИЦ и zdrave.to:

- Как започва денят на шампиона? 
- Всяка сутрин първото нещо, което правя, е да хидратирам тялото си. Ако се претеглите преди лягане и след събуждане отново се качите на кантара, ще има около 500 грама разлика в теглото ви. Това е поради загубата на вода - от потене, от дъха ни също се изпарява вода... Затова след като се събудим първото нещо е да хидратираме тялото си. Да възстановим водата, която сме загубили докато спим. Дори един процент дехидратация на тялото води до много по-бавна мозъчна функция. Когато сме силно хидратирани, мозъкът ни функционира много по-добре. 

- Колко вода препоръчвате да бъдат изпити сутрин след събуждане?
- Аз изпивам около 700 милилитра, дори 1 литър. Изтискайте четвърт лимон, за да стане по-алкална. Целта не е да я направим кисела и да пием фреш от лимон, който не е приятен на всички. Аз добавям и щипка хималайска сол. Тя помага за възстановяването на минералите, които сме загубили докато спим. Защото чрез потенето не губим само вода, а и минерали. 

След събуждане сутрин започнете деня с чаша вода, после втора, дори трета. 

Аз, например, когато не съм хидратиран, чувствам леко главоболие. Но след като изпия водата, веднага ставам друг човек, възстановявам процесите в тялото. Когато дехидратираме тялото, много голяма част от нас започва да страда. Смазваме системата буквално както при колата - не може директно да я подкараме сутрин, форсирайки двигателя, когато скочим в нея. Първо трябва да загрее. 

Хидратацията на тялото ни е както и със слагането на маслото в колата. Нашият двигател също трябва да се поддържа - всеки ден трябва да му слагаме вода.

- Съветите ви за закуска? Бихте ли посочили примери за мощен старт на деня?
- Основното правило е да избягваме простата или рафинирана захар, тъй като много разбалансира нивата на кръвната захар. Аз най-често сутрин се храня с яйца, което препоръчвам и на клиентите ми. Било то бъркани, на очи... кой както иска. Яйцата съдържaт полезни мазнини: омега 3, омега 6, и протеин - основните компоненти в закуската. Протеинът, за да може да стартираме възстановяването на тялото веднага след сън. А мазнините, за да можем да забавим процеса на храносмилане и по този начин да може закуската да ни държи сити 3-4 часа.  

Във всяка закуска включвам и зелена салата, най-често спанак. 

Winbet - победата е емоция! (18+)

- Мюсли с мляко?
- Също е доста комплексен въглехидрат. Предполагам, че читателите на БЛИЦ са предимно хора, които искат да свалят килограми. Яденето на овесени ядки и на по-комплексни въглехидрати изискват повече движение, по-голям разход на енергия след приемането им. 

Препоръчително е да стартирате деня с по-малко въглехидрати, а с повече мазнини и протеини. Не казвам, че въглехидратите са лоши, просто се приемат по-добре в различна част от деня, а не сутрин. 

- А когато яйцата всяка сутрин ни омръзнат? 
- Другият добър източник на мазнини и протеин е пушената сьомга. В нея има много полезни мазнини и протеини. Можем да я комбинираме с авокадо. 

- Който се стреми към свалянето на килограми, категорично ли да забрави за баничките, например?
- Усилието е името на играта. Колкото повече усилие положиш за постигането на целта, толкова по-бързо ще я постигнеш. Ако искате да постигнете резултати - намалете приема на банички и други тестени закуски... храни, които не съответстват на резултатите, които искате да постигнете. 

Когато си поставим цел, е важно колко силно я искаме. Когато искаш нещо наистина силно, тогава спираме да се храним с нещата, които пречат на постигането на целите ни. И в крайна сметка храната не е най-важното нещо в нашия ден, тя е нещото, което само подпомага основната част от живота ни, а не да ни вреди. Когато осъзнаем това, ще живеем много по-добър живот. 

- Доколко вярно е, че докато се храним не е добре да пием вода? 
- Изключително вярно е, защото стомашният сок или киселинността на стомаха, когато пием вода се разрежда. По този начин храната се разгражда много по-бавно, киселинността на стомаха няма същата сила. 20-30 минути преди хранене не е препоръчително да се пие вода, както и след хранене. Хидратацията и храненето трябва да се извършват в друго време - сутрин. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Очаквайте още от поредицата съвети на Сами Хоссни специално за читателите на БЛИЦ и zdrave.to! 

ВАРИАНТИ ЗА ЗАКУСКА, ИЗГОТВЕНИ ОТ САМИ ХОССНИ