Талантът Силвестър Джаспър е името, което се набива на очи в списъка на селекционера на младежкия ни национален отбор Александър Димитров за предстоящите евроквалификации срещу Нидерландия (12 ноември, петък, в Алмере) и Молдова (16 ноември, вторник, на стадион „Славия“ в София). 20-годишният офанзивен футболист е собственост на Фулъм, а до януари ще играе под наем в Колчестър. 

Мнозина се чудят как така роден в Лондон футболист се озовава в националния отбор на България. Силвестър обаче има български корени - майка му е от Дупница, а баща му е нигериец.

Джаспър даде първото си интервю като младежки национал на България пред БЛИЦ TV на български език. В него той разкри много интересни неща, включително и кой е вуйчо му - легендата на Марек Иво Паргов. 

- Днес имаме специален гост - Силвестър Джаспър, който е за първи път у нас вече като национал на България. Как се чувстваш тук? 
- Дойдох си вчера сутринта от Лондон, добре съм. Всичко е много хубаво тук. 

- Осъзнаваш ли това, което ти се случва - вече си национал на България?
- Да, да. Говорих с треньора преди няколко седмици,  много съм доволен че съм в националния отбор. Ще дам всичко, за да се представя добре за България.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

- Изненадан ли си от поканата?
- Дадох интервю за "Гонг" и на следващия ден ми се обади треньорът. Те дори не знаеха, че съм от България. Пита ме дали имам желание да играя за България. Казах "да, естествено". Говорих и със семейството ми, казах им. Много бях доволен, че ми се обади и ме покани. 

- Поискал си позволение от родителите си да играеш за България?
- Да, естествено. Зависи от мен, но все пак трябва да говоря с родителите ми. Те са съгласни. Майка ми е от тук, баща ми е учил в България. И двамата знаят български. Бяха много доволни, че съм получил поканата. 

- Разкажи повече за родителите си, как са се запознали?
- Майка ми е от Дупница, баща ми от Нигерия. Той е пристигнал в България, за да учи, когато е бил млад. После е отишъл да работи в Англия и там се е запознал с майка ми. 

- Какви са спомените ти от родното място на майка ти Дупница?
- Всяко лято идвах тук за по 6-7 седмици, когато бях ваканция. Дупница е много хубав град. Семейството ми е там, в София също имам братовчеди. Много ми е приятно, когато съм тук.

- Интересно е, че има и други футболни хора във фамилията ти. Сподели ми преди интервюто кой е вуйчо ти.
- Легендата на Марек Иво Паргов ми е вуйчо. Със сина му Иво по цял ден бяхме заедно, когато си идвах, ритахме заедно. Вуйчо ми даже ме водеше да тренирам в Марек, когато бях на 8-9 г. От него също съм научил много неща. 

- Ходил ли си на българското Черноморие? 
- Да, ходил съм със семейството ми, много е хубаво.

- Ще поканиш ли близките ти да те гледат следващия вторник, когато е домакинството на Молдова?
- Да, ще поканя близките ми от Дупница и от София да ме гледат. 

- Имаш ли братя и сестри?
- Брат ми е на 30 години, сестра ми е на 17 г. Брат ми се занимава с гаджета (б.р. - неволно допусна объркване), технологии, телефони.. с това се занимава, а сестра ми още учи.

- Спомена гаджета, допускайки грешка. А имаш ли гадже всъщност?
- Не, нямам още. 

- А заглеждаш ли се по българките?
- Естествено, красиви са. Днес като излязох извън хотела видях няколко, но има време и за тях. Сега съм на лагер, само мога да гледам. Тук съм заради футбола и съм фокусиран върху работата си. Искам да се представя много добре в националния отбор и да спечелим мачовете. Трябва да се преборя за мястото си и да ме викат и напред. Това, че съм играч на Фулъм и играя за Колчестър, не значи нищо. От мен зависи всичко.

- Каза, че си впечатлен от България. Каква промяна виждаш?
- Много е голяма промяната. Къщите, блоковете, моловете, всичко е много по-модерно от преди. Виждам много голяма промяна как всичко изглежда.

- В резултат на какво е тази промяна? Какво знаеш за политическия ни живот? 
- Много не съм запознат с политическия живот, но просто виждам, че всичко е модерно, по-чисто е вече. София е лъскава като Лондон. Майка ми много ми е разказвала за Бойко Борисов.

- Какво искаш да постигнеш с фланелката на България?
- Да се представя добре. Да направя каквото мога и да покажа това, което Господ ми е дал. Дано да печелим мачове и титли.

- В коя част на терена се чувстваш най-добре?
- Треньорът където ме постави. Мога навсякъде - ляво крило, дясно, зад нападателя. 

- В Колчестър къде те използват?
- На дясното и лявото крило.

- Там си под наем?
- Да, до януари. После се връщам във Фулъм.

- Чувстваш ли се готов за Фулъм?
- Готов съм, а и вече имам 3 мача за първия отбор на Фулъм. Просто дойдох в Колчестър, за да трупам опит, да подобрявам играта си. 

- Как стигна до Фулъм, как изобщо се запали по футбола?
- Започнах да ритам много малък. Майка ми каза, че когато съм бил на 2 годинки ме е завела на турнир за деца и там съм се влюбил във футбола. Когато бях на 10 г. един треньор от училището ми работеше за КПР. Той ме заведе в клуба и ми дадоха контракт. Бях в КПР за 2 години, после на един турнир няколко клуба ме забелязаха - Фулъм, Кристъл Палас и Норич. Фулъм ме купиха от КПР, тогава бях на 12 години. Платиха трансферна сума за мен. 

- Имал си затруднения с пристигането в България...
- Да, на летището не искаха да ме пускат, защото не съм ваксиниран. Може би скоро и аз ще се ваксинирам. На летището им казах, че отивам да играя за България, пуснаха ме в крайна сметка и сега съм тук. 

- Научи ли българския химн?
- Малко съм научил.

- Може ли да запееш?
- Ще видите на мача. 

- Готов си да дебютираш?
- Да, естествено. Треньорът, ако ме пусне. 

- Ако вкараш гол още при дебюта си за България, на кого ще го посветиш?
- На Господ. Дава ми сила, всичко е от него. Разбира се и на семейството ми, всички ми помагат в живота и футбола. 

- Как те приеха момчетата?
- Всичко е добре, даже вчера играхме карти. Добри момчета са, има и смях. 

- Разпитват ли те и какво им разказваш?
- И те питат, аз тях също разпитвам. Говорим си. С Влади Николов съм в стая. Той играе в Германия, с него си говорих много за футбола и живота. 

- Във Фулъм са играли Бербатов, Манолев, Бодуров. Срещал ли си се с тях?
- Когато играха във Фулъм, аз бях много малък. Бербатов съм го гледал, той е много голямо име. Той е легенда във футбола. Ще се радвам да се срещна с него. 

- Любимият ти футболист? 
- Неймар. Не съм го виждал на живо, но след няколко години ще играя с него.

- Дебютът ти в мъжкия футбол сигурно е незабравим спомен за теб - влизаш на смяна за Фулъм срещу Манчестър Сити за Купата на Англия. 
- Това беше голямо нещо за мен и семейството ми. Цялото ми семейство дойде от Лондон в Манчестър, за да ме гледа. Беше много хубаво да изляза срещу такива големи играчи, които до този момент бях гледал само по телевизията. 

- Ако сега Неймар излезе срещу теб, какво ще му кажеш?
- Че ми е идол, че съм го гледал още като играеше в Сантос. Пусках си мачовете му в YouTube. Гледах го много внимателно, включително движенията му и се опитвах да правя като него. Може пък да заиграем заедно. Но сега мисля за Фулъм. Искам да помогна на отбора да играе във Висшата лига, Шампионската лига, да спечеля "Златната обувка".

- Следиш ли българския футбол?
- Да, Лудогорец даже съм ги гледал в Шампионската лига. Но отборът ми в България е Марек. Не съм нито от Левски, нито от ЦСКА. Левски ми харесваха, защото харесвам синьо. Когато бях малък, съм гледал Левски. Посещавал съм мачове в Дупница, гледал съм вуйчо ми Иво Паргов. Мачове на Левски и ЦСКА не съм посещавал.

- А мач на националния ни отбор посещавал ли си?
- Да, с майка ми ходихме на "Уембли" да гледаме срещата с България преди 2 години. (б.р. - Англия спечели с 4:0)

- Тогава не каза ли на майка си, че искаш един ден да играеш за България?
- Е, тя знае. 

- Можеше да избираш измежду България, Англия и Нигерия...
- Аз съм играл за Англия до 16 години. И сега като получих възможност да играя за България, със семейството ми го обсъдихме и решихме, че е добра идея.

- Чувстваш ли се звезда в отбора на Александър Димитров?
- Не, всички сме звезди. Всеки е тук, защото има качества. Аз знам какво мога да направя на терена и хората скоро ще видят. Ако не вкарвам голове и не ги радвам, какво правя на терена.

- Обичаш ли българската кухня и какво обичаш да похапваш?
- Баница със сирене. Майка ми много ми прави, това ми е любимото. Баница и боб. 

- Какво работят родителите ти в Лондон?
- Майка ми е учителка, преподава английски език, а баща ми е адвокат. 

- Каква кола имаш?
- Мерцедес. 

- Обичаш ли лъскавите коли?
- Естествено. След няколко години ще си взема Ламборгини, засега съм с Мерцедес.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

ОПЕРАТОР: СЪЙКО СЪЕВ/БЛИЦ

СНИМКИ: ГЕОРГИ КОЛЕВ/БЛИЦ