На 3 март – Националния празник на България, в третия си мач за 2016-а, Славия вкара първия си пролетен гол. Негов автор - за 1:0 над Ботев в Пловдив, стана привлеченият през зимата руснак Сердер Сердеров. В последния ден на месец юни Старата госпожа посрещна Джулая с първи гол в Европа от 20 г. Той пак бе победен и пак го вкара роденият в Чечня 22-годишен нападател. Сердеров бе любезен да говори пред „Меридиан Мач":

- Сердер, отработвана ли е на тренировки комбинацията с дълъг пас на Стефан Велков и центриране на Абуд Омар, след която се стигна до победния ви гол срещу Заглембе Любин?
- Не, не сме я отигравали. Получи се много добре, а бяхме улеснени от защитата на поляците. Омар центрира прекрасно - не ми оставаше нищо друго, освен да си протегна крака. Бях на точното място в точното време.
 
- Така ще каже един герой...
- Не, не съм герой. Герои са всички момчета, особено малките. Герой е Борислав Балджийски, който излезе на терена с температура след хранително натравяне.
 
- Жегата отрази ли ви се?
- Може би в първите 15 минути. Но тогава като цяло играта ни не вървеше. Не знам, може би бяхме леко уплашени. Но постепенно се разтичахме и играта потръгна. Плюс това треньорът ни Тарханов направи необходимите смени, за да заиграем както трябва през второто полувреме.
 
- Какво ви каза Александър Фьодорович преди мача в съблекалнята?
- Че насреща ни е един много добър отбор, който играе твърдо, но ние трябва да се опитаме да го преодолеем с футболни прийоми. Тарханов увери младите, че трябва да играят освободено, защото това е техният шанс. И то уникален! Знаете ли, в Русия не се дава подобен шанс на 17-18-годишни момчета като Калоян Кръстев, Георги Йомов, Петко Христов в първенството. Пускат се само за някои мачове в Евоопа, какъвто беше моят случай с ЦСКА (Москва).
 
- На базата на вашия опит какво бе различното, което усетихте в този евромач на Славия?
- Публиката! Просто не ми побира умът как се събраха толкова много слависти на стадиона. Имах чувството, че цяла България е дошла да ни подкрепя. После разбрах, че наистина е имало фенове от страната, които са пристигнали в София, за да викат за нас срещу Заглембе. Това е страхотно.
 
- Контактувахте ли с феновете след мача?
- Да, всички ни поздравяваха. Беше невероятно изживяване.
 
- Стана дума за указанията на Тарханов. А думите му след победата?
- На тренировката сутринта след мача Александър Фьодорович ни каза кратко ясно: Забравете този мач. Той вече не съществува. Излизаме на реванша все едно играем за първи път срещу Заглембе.
 
- А вие празнувахте ли някъде в четвъртък вечерта?
- Какво да празнуваме?
 
- Победата...
- В квалификациите в европейските турнири няма такова понятие като победа в един мач. Там победата означава отстраняване на противника след двете срещи с него. Така че за победа можем да говорим чак след гостуването в Полша другата седмица.
 
- Разменяхте ли си някакви реплики със съперниците от Заглембе?
- Не. Между другото само в България е практика да се говори по време на мач, а не след него. В Русия, а и на други места, е обратното - по време на самия двубой противниците не общуват - те коментират спорните ситуации след срещата.
 
- Споменахте за младите момчета. Вие сте само на 22, но сте един от опитните футболисти. Съветвате ли малките?
- „Съветвам" е силна дума. По-скоро им подсказвам. Така например правя с Калоян Кръстев. Той е много талантлив. Същото се отнася и да другите, които са уникални момчета. Дано се развият само в положителна насока.
 
- За половин година в Славия с кого от играчите се сближихте?
- Намерих общ език с всички, но най-много като че ли общувам с вратаря Марио Кирев. Той знае много езици, включително и руски. Затова и с него ми е най-лесно да си комуникирам.
Иво Тасев/"Меридиан Мач"

Следeте с БЛИЦ СПОРТ: "А" група - трансфери и подготовка

БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа