Даниил Медведев е шампионът в четвъртото издание на София Оупън, на който БЛИЦ бе медиен партньор. На финала руснакът, който днес навършва 23 години, победи с 6:4, 6:3 Мартон Фучович (Унгария). 

Публикуваме пресконференцията на шампиона: 

– Даниил, честита титла. Как се чувстваш?
– Щастлив съм. Затова играем – да печелим титли. Доволен съм, затова пристигнах в София. На финала нямаше трудни сетове. Изпълних своята задача.

– Какво следва, каква е програмата ти?
– В понеделник летя за Ротердам. Говорих с Мартон, оказа се, че ще пътуваме заедно.

– Направи чудесен подарък за рождения си ден (б.р. - днес навършва 23 години). Ще имаш ли време да празнуваш?
– Със сигурност ще празнуваме. Не че на рождения ми ден нямаше да бъда щастлив, но като професионален спортист да празнувам с титла е страхотно. На летището ще се видя с моята съпруга, предполагам ще изпием по чаша шампанско. От там нататък ще се готвя за следващия ми мач срещу Жереми Шарди.

– Във втория сет при 3:2 вашият съперник имаше точка за пробив, която не реализира. Това ли беше ключовият момент в мача?
– Да, това беше един от ключовите моменти. Взех правилното решение – изпълних сервис, след това играх форхенд по диагонала. В тениса не винаги по-добрият печели, но сега не беше такъв случая. Направих два пробива в първия сет, два във втория, спечелих повече точки и мисля, че победата ми е заслужена.

– Даниил, очакванията към теб са високи, трябва да наследиш играчи като Кафелников, Сафин, Давиденко. Как се чувстваш с тази отговорност?
– Честно казано не мисля за това. Всички имена, които изброихте, са руски легенди, те са спечелили всичко. Говорим за хора, които са били №1 в световната ранглиста. Ако успея да повторя техните успехи, ще бъде страхотно, но сега съм концентриран само и единствено върху себе си.

– Разбрахме, че Вавринка е казал добри думи за турнира. Смяташ ли и ти да препоръчаш надпреварата в София на някои от колегите ти?
– Да, аз го казвам постоянно, още след първия мач – всичко е прекрасно. Опитвам се да намеря нещо, което направено по-добре от другото, но всичко е идеално. В първия мач не ми харесваше корта, не ми харесваше топката, но успях да спечеля, а сега съм шампион. Нямам от какво да се оплача.

– Имаше три титли преди този турнир. Вече са четири, на какво място поставяш София Оупън? 
– Не мога да говоря от името на другите, но трябва да ви призная, че имаше турнири, които спечелих като юноша и там емоцията беше различна. Говоря за момента, в който спечелих купата. Ако трябва да наредя някъде тази, може би тя е след турнира в Токио. Все пак говорим за повече точки, повече пари, престиж. Там победих на финала Кей Нишикори. Ценя всяка една титла, която съм спечелил.

– Как видя съперниците тук и ще те видим ли в България и другата година?
– За съперниците не мога да кажа нищо конкретно, с тях има вероятност да се засечем на други турнири, там тактиката е различна. Първият ми мач беше много труден, нищо не ми се получаваше. Спечелих следващите три двубоя в по два сета, но това не означава, че бяха лесни мачове. На финала специално мисля, че Мартон беше избрал много подходяща тактика срещу мен, бях поставен под напрежение. Бях нервен в началото, но не исках да го показвам. След като спечелих първия сет той се пречупи. От там нататък нещата се развиха в моя полза. Дали ще се върна обрат? Има цели 365 дни, така че да почакаме.

Следете с БЛИЦ: София Оупън 2019 - резултати