Руската тенисистка Мария Шарапова даде интервю за италианския вестник "Гадзета дело спорт", препечатано от в. "Стандарт". В него гаджето на Григор Димитров говори за връзката си с българина, за плановете си, за кариерата и други неща от личния си живот.   

- Мария Шарапова, кое е най-силното ви качество?
- Мисля, че амбицията ми. Обичам живота, а когато се събудя сутрин, да мисля за онова, което искам да постигна отново. Винаги съм способна да се раздавам докрай в най-трудните моменти и да гледам на ситуацията от различен ъгъл.
- Операцията в рамото и дългото възстановяване оказа ли се правилен ход за подобряването на играта ви?
- В главата ми винаги е било намерението да се върна като №1 в света и в различните турнири. За това ми помогна опитът и мотивацията, както и желанието да изживея определени усещания, преди всичко в турнирите от Големия шлем.
- Кои са най-красивите ви моменти през тази година?
- Печелейки силния турнир в Индиан Уелс. От много време не успявах, а тази година на финала играх прекрасно.
- Но срещу Серина Уилямс губите от 12 мача насам. Как е възможно?
- Когато играе срещу мен Серина, е способна да поддържа много мощен тенис, преди всичко по време на първите два удара. Защото в противен случай, когато разиграванията се удължат, ги печеля в 50% от случаите. Освен това Серина успява да поддържа този убийствен ритъм повече от три часа, по-добре от всяка друга! А това й дава допълнителна вяра в нейната игра.
- Турнирът в Рим е последният етап преди "Ролан Гарос", където имате да защитавате трофей от миналия сезон. Какво означава за вас Откритото първенство на Франция?
- През кариерата ми съм имала доста удовлетворения, но може би защото остарявам, си спомням по-добре тези, които са по-скоро. Така че за мен да спечеля "Ролан Гарос" бе най-хубаво.
- Имате по две поредни титли на турнирите в Щутгарт и Рим, както и последното издание на "Ролан Гарос". Как така се научихте да играете и на клей?
- Ключът бе, че подобрих физиката и движенията ми по корта. Разбрах как да бъда винаги на правилното място в правилния момент. И станах по-добра във възстановяването между мачовете.
- Какво ви харесва в Рим?
- Обожавам този град, публиката, ентусиазма, страстта. В това отношение в Рим всички са много "италианци". Разбира се, харесва ми и заради факта, че постигнах много успехи тук през последните години. Може би градът е и доста опасен и трябва винаги да внимаваш за портфейла си. От друга страна, е пълно с кафета и сладкарници, където правят най-различни вкусотии от сладкишчета до сладоледи.
- Какъв сувенир имате от Рим?
- Трофеят, това е най-добрият сувенир!
- Как прекарвате деня си в Рим без тенис?
- Искам един ден да съм в Рим само като туристка, но досега не съм имала никога тази възможност. Искам да се разхождам по улиците на града, когато има по-малко хора, и да разгледам Колизеума.
- Може би ще го направите с вашия приятел Григор Димитров, който е само на 21 години.
- Да, по-млад е от мен.
- Странно, Шарапова да излиза с по-млад от нея...
- Мислех, че ще е трудно да имам за приятел човек, който се държи детински. По-голямата част от моите приятели и фенове са по-големи от мен, а от опита, който имам в тениса и живота, винаги съм била по-зряла за възрастта си. Доста интересна е тази разлика във възрастта, която имаме с Григор. Той ме кара да се чувствам млада.
- Димитров изглежда доста опитен за своите 21 години.
- Да, като изключим колко е добър на корта, има много други положителни черти. А за мен всичко зависи от характера, от онова, което имаш отвътре. През годините съм го виждала доста често, дори когато играеше на юношеските турнири. Все пак съм част от тениса от много време. Като човек обаче не го познавах добре. Така открих, че влага страст във всичко, че е запознат по доста теми и че се интересува от всичко, което се случва по света. Характеристика, която не е типична за момчетата на неговата възраст.
- Равновесието между тениса и личния живот ли е основополагащо за вас?
- Важно е да знаеш какво искаш да постигнеш в кариерата си и какво те прави щастлив на корта, но в крайна сметка животът не е лесен. Смея да твърдя обаче, че любовта ме направи по-силна.
- Каква майка ще бъдете? Такава, каквато бие децата си? Или първо ще разговаряте с тях и след това ще ги наказвате, ако правят пакости?
- По-скоро от първия вид - строга. Понякога всеки има нужда от малко пляскане. И по-точно може би ще съм такава майка, защото съм отворена и честна. Аз осъзнавам, че съм това, което съм, заради моите родители. Те са ме отгледали така, че сама да взимам важните решения в живота ми и когато сбъркам - сама да си нося последствията. Благодарна съм им за това и възнамерявам и децата ми да бъдат такива.
- В този ред на мисли, какво стана с баща ви Юри? Той внезапно изчезна...
- Чуваме се всеки ден, или поне през ден. В момента е в дълга ваканция. Той все още е в течение за всеки аспект от моята кариера и ми познава играта по-добре от всеки друг. Дори напоследък е станал по-вманиачен и от сегашните ми треньори. Например всеки път ме пита какво и колко съм яла.