БЛИЦ TV гостува на бизнесмена Теодор Осиковски и съпругата му Маруся, които oт години са сред най-успешните у нас винопроизводители. Бутиковата изба "Златен Рожен" е разположена в Мелнишкия край – в близост до село Капатово, на 20 километра южно от град Сандански и на 19 км от село Рожен. 

Избата представлява модерен комплекс с пълен цикъл на производство, със съоръжения за контрол на всички процеси на винификация, съзряване, стабилизация и бутилиране на вината. В сортовата структура на лозовия масив доминиращи са сортовете Мерло, Каберне, Сира, типичните за региона Мелник 55, Мелнишки рубин и емблематичният за района от дълбока древност Широка мелнишка лоза.

От 2017 г. винарска изба "Златен Рожен" разшири своите масиви с първокласни лозови насаждения от които се произвеждат вискокачествени бутикови вина с отлично изразени сортови аромати, зрели танини и мека свежест. Виненият каталог от бели и червени вина се разнообрази благодарение отглеждането на новите за избата сортове Небиоло, Пети Вердо, Санджовезе и Каберне фран.

Правенето на вино е не просто занаят, а изкуство за ценители, в основата на което е любовта.

На 18 февруари в "Златен Рожен" се проведе традиционното зарязване на лозята по повод Трифон Зарезан. Трима министри уважиха събитието - на туризма - д-р Илин Димитров, на иновациите и растежа - Александър Пулев и на земеделието – Явор Гечев. Визитата им бе част от инициативата Дни на Отворени Врати в Мелнишко 2023, инициирана от Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите от Сандански и подкрепена от общините Община Петрич и Община Сандански. 

Специален гост беше и Силвия Аздеева, която през 2022 г. стана втората българка, изкачила Еверест, и първата, стъпила на връх Лхотце. Тя е основател и на Фондация „Заедно към върха“, а един от проектите й е заснемането на филм за прелестите на този културен, духовен и природен регион. На събитието присъства и кметът на Петрич Димитър Бръчков. 

"Правим го всяка година за здраве, за берекет, да има добра реколта, от която да стане хубаво вино", сподели Теодор Осиковски пред камерата на БЛИЦ.

"Намираме се в една не особено популярна местност - село Капатово, но имаме над 300 гости", каза бизнесменът. (на 2:00 минута от видеото)

"С винарство започнах да се занимавам 2008 година, когато придобих първото си парче земя. Притежаваме над 800 декаря лозя. Развиваме се, опитваме се да налагаме продуктите ни, непрекъснато ги обогатяваме. Работим с консултанти от Италия, опитваме се да бъдем съвременни". (2:20 минута)

- Българинът започна ли да консумира повече българско вино, предпочитайки го пред чуждестранното? (4:20 минута)

"Имаме посетители и от Гърция, които се интересуват не само от вината, а и от музея ни за ретро автомобилите". (5:30 минута)

"Проблемите, особено в днешно време, ги има. Земеделската работа не е предпочитана сред младите хора, но успяваме да се оправяме. Използваме бонуси и обгрижваме служителите ни. Всички тук сме едно семейство" (7:00 минута).

Ето и целия разговор на г-н Теодор Осиковски с журналиста от БЛИЦ Пламен Славов:

 

ОПЕРАТОР: Калоян ГЕНЧЕВ

МОНТАЖ: Антон ТОНЧЕВ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук