Собственикът на Левски Спас Русев даде ексклузивно интервю пред управителя на БЛИЦ Ивайло Крачунов.

- Г-н Русев, в медиите се появи информация, че сте повикали на разговор старши-треньора Делио Роси след равния мач с Берое. Имало ли такава среща?

- Такава среща не е имало!  Г-н Роси има дългосрочен договор, подписан с клуба и по никакъв начин един резултат като този с Берое не може да повлияе върху неговото бъдеще. Моята амбиция е да прекратим порочната практика в Левски, при която на всеки няколко месеца се сменя треньорът. Роси има дългосрочен план и остава в Левски.

- Да, но загубената точка с Берое няма ли да попречи на Левски в борбата за титлата?
- Докато има теоретични шансове да спечелим титлата, ние ще се борим.

- Спокойна ли е ситуацията при "сините" в този момент?
- Отборът е много спокоен,  абсолютно мобилизиран и работи целенасочено, за да изпълни своите цели и да зарадва феновете.


- Как тогава ще коментирате медийните публикации, според които обстановката в клуба е напрегната, а Вие сте атакуван, че лично ръководите процеса по селекцията?

- Реално погледнато анализатори, легенди и журналисти, които изразяват подобни мнения, могат да казват каквото си поискат, защото на тях това им е работата. Те трябва да създават полемики и дискусии. Феновете също са част от това. Но единственият различен от тази дискусия е треньорът, които определя състава и тактиката, с която ще излезе отбора. Президентът и изпълнителният директор също са встрани от тази дискусия, защото трябва да осигурят стабилност и спокойствие в клуба, те са и най-важните, защото само те взимат решенията. Другите се опитват да им влияят чрез тази дискусия. Ние имаме много ясна стратегия и план, който следваме.

- Все още ли стоите зад мнението, че цялата спортно-техническа власт в "Левски" трябва да бъде поверена на Делио Роси?
- Цялата спортно-техническа власт не е дадена на старши-треньора. Г-н Роси отговаря изцяло и единствено за подготовката на първия отбор. За другата част от работата има изпълнителен директор и други служители.

- В следващите седмици предстоят 5 дербита ЦСКА - Левски. Новото попълнение на "червените" Алберг се закани, че "армейците" ще спечелят всичките 5 мача. Съгласен ли сте с него?
- Моето мнение е, че Алберг се изказва неподготвен! Той не е запознат с отбора на "Левски". Мога да Ви кажа, че "Левски" има абсолютно същите амбиции, които не са изразени само от един футболист, а от абсолютно всички. Тези 5 двубоя ще бъдат доста приятна изненада за някои и неприятна за някои други. 

 - Каква е Вашата позиция за скандалите, които се разразиха в съдийството?
- Има категорично наслагване в публичното пространство за предрешеност на някои мачове, както и за опити  за оказване на влияние от страна на някои собственици върху решенията на съдиите. Това усещане за предрешеност също е и една от причините за сериозния отлив на публика от стадионите. Аз вярвам на новоизбрания президент на БФС Борислав Михайлов. Той бе избран с безпрецедентна подкрепа за своя четвърти мандат като ръководител. Той трябва да  положи всички усилия, за да върне авторитета на съдиите и съдийството в България. Само по този начин ще успеем да върнем публиката. Няма да коментирам отделни съдийски решения, но определено има проблем със съдийството, който е изключително сериозен!
ИВАЙЛО КРАЧУНОВ/БЛИЦ