Голмайсторът на Пирин (Благоевград) Станислав Костов даде интервю за БЛИЦ TV преди старта на новия шампионат. 30-годишният футболист oбясни към какво ще се стремят "орлетата", които от няколко дни имат нов треньор - Красимир Петров.  

В откровеното интервю пред нашата камера Костов говори и за периода си в Левски. През сезон 2018/2019 благоевградчанинът стана голмайстор на "сините" и Първа лига с 24 попадения. Toй обаче трябваше да се подложи на операция заради футболна болест, а впоследствие се стигна до раздялата му с Левски. Костов сподели, че е щастлив, когато се завръща на "Герена", независимо за кой отбор играе.  

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

- Станиславе, как си, готов ли си за старта на новия сезон?
-
Здравейте на всички зрители и читатели на агенция БЛИЦ. Чувствам се добре, минахме подготвителния период и с нетърпение очакваме началото на шампионата. Надявам се да започнем първенството по най-добрия начин.

- Май нямахте много време за почивка?
- Този период беше малко по-малко, но аз винаги отделям време на семейството си, така че във всеки един удобен момент съм с тях. 

- Зареден ли си и какви са целите ви? На старта гостувате на Локомотив (Пловдив)?
- Ние сме нов, по-млад отбор. Ръководството иска да интегрира повече млади футболисти, което е похвално. Смятам, че можем да направим добър отбор от млади и опитни играчи. Надявам се и с повече късмет да се представим на добро ниво. 

- Ти си вече на 30 години, натрупа опит. Как помагаш на младите си съотборници?
- Помагам им. Ако някой се допита до мен, давам ценни съвети. Помагаме на по-младите с каквото им е нужно, окуражаваме ги, даваме им нужната увереност и самочувствие. Надявам се през този сезон Пирин да изкара някой талант от юношите да влезе в първия отбор и да направи впечатление на по-големите отбори. Има ги талантите, тук винаги ги е имало. Трябва много работа и всичко си зависи от тях. Когато треньорът реши да ги пусне на терена, там вече никой не може да ти помогне, единствено сам можеш да си помогнеш и затова казвам, че всичко си зависи от тях.

- Докъде може да достигне Пирин през новия сезон и имате ли конкретно поставена цел от ръководството?
- Все още нямаме конкретно поставена цел. Ще се стремим да направим добър отбор, една сплав между млади и по-опитни, и да радваме хората. Градът заслужава добър отбор и събота или неделя, когато играем, да идват на стадиона и да изпитват удоволствие. Да бъде празник за Благоевград. Знаем, че ще ни бъде трудно, но се надявам да успеем.  

- Отново ли Лудогорец е фаворит за шампионската титла?
- Лудогорец винаги е фаворит, но силно се надявам през новия сезон Левски да им бъде най-сериозният опонент. Надявам се да са доста близко. И се надявам Левски да бъде шампион. 

- От няколко дни сте с нов треньор - Красимир Петров, какви са първите ти впечатления от работата с него?
- Първите ми впечатления са много добри. Той е много добър, млад, амбициозен треньор. Доста сме впечатление от неговата работа. Минали са само няколко дни, но първите ни впечатления са наистина страхотни. Това, което ни казва, ни допада на абсолютно целия отбор. Надявам се и с доза късмет да направим добър отбор. 

- Бъдещето ти свързано ли е с Пирин, договорът ти до кога е и имаше ли варианти да преминеш в друг отбор?
- Имам договор за още една година. Тук се чувствам добре и искам да си остана тук. Не съм и имал оферти. Сега съм тук и мисля само за Пирин. При семейството си съм, което ме успокоява, защото докато играх в Кипър имаше Ковид и беше доста сложно. Жена ми дори като роди второто дете тук, аз нямаше как да присъствам. Тя не можа да дойде при мен, беше тежък период. Неприятно е да ти се ражда дете и да не можеш да присъстваш.

- След колко време видя второто си дете?
- Чак след шест месеца си видях момченцето на живо. Преди това само по "Скайп", но не е същото. Но сега заради това съм си при тях в Благоевград и наваксвам пропуснатото. Отделям доста повече време за семейството ми. Имам дъщеричка и момченце. Малкият е на година и пет месеца. 

- Беше голмайстор на Левски и първенството, връщаш ли лентата назад и припомняш ли си миговете с екипа на "сините"?
- Да, връщам се, разбира се. Горд съм с това постижение, защото станах голмайстор, вкарах 24 попадения. Няма огорчение, просто така се случиха нещата. Имах контузии, после Ковид пандемията. Не съжалявам за абсолютно нищо. В Левски винаги прожекторите светят доста силно. Искат се само победи. Но нормално - без напрежение не можеш да играеш футбол, особено на такова високо ниво. Ето, виждате, че последния сезон Левски игра доста добре, въпреки че играе под напрежение. Надявам се да направят още по-добър отбор и повече да радват хората. 

- Сигурно очакваш с нетърпение мача с Левски?
- Очаквам с нетърпение да започнем първенството, защото вече ми се играят мачове. Срещата с Левски е съвсем нормално. Да, имал съм минало с този клуб, щастлив съм бил там, но сега нося екипа на Пирин. 

- Кои са най-паметните ти мигове във футбола?
- Всеки момент, в който съм на терена, е сладък за мен. Разбира се, тъй като съм централен нападател, най-хубаво е, когато вкарвам голове. Щастлив съм, че играя футбол, обичам играта. 

- А мислил ли си с какво ще се занимаваш след футбола?
- Не съм мислил, времето ще покаже. 

- През какви трудности си преминавал?
- Много са, но може би контузията и операцията, докато бях в Левски, ми беше най-тежкият период. Още повече, че точно бях станал голмайстор, изиграх добър сезон и мислех, че мога да направя още по-добър, но така е трябвало да стане явно. Радващото е, че се оправих бързо и това е зад гърба ми.

- Преди години беше и в ЦСКА, там ли се кали за футбола, на "Армията" ли стана професионалист?
- Каляваш се във всеки отбор, в който си. Навсякъде има неща, през които трябва да преминеш. Бил съм в доста отбори, навсякъде ми е било и трудно, и хубави мигове съм имал. 

- Сега като гостуваш на ЦСКА с Пирин с какви чувства се връщаш на стадион "Българска армия"?
- Нормални. 

- А на "Герена"?
- Там е по-друга тръпката. На "Герена" направих най-добрия си сезон. Със сигурност тръпката е по-голяма, защото там има доста хора, които ме уважават. За мен е радост, когато играя на "Герена", независимо от кой отбор съм. 

- Очакваме назначението на новия треньор на националния отбор. Кога България отново ще бъде участник на голям форум?
- Надявам се по-скоро. Виждате, че всеки се надпреварва да говори за националния отбор, аз какво мога да кажа... Надявам се по някакъв начин нещата да се оправят и националният ни отбор да има поколение, което да печели мачове и да радва нацията. Всеки говори лоши работи за националния отбор, но това ни е нашия отбор на този етап и лош или добър, трябва да бъде подкрепян и хората да са на трибуните. С радост и аз бих посещавал мачовете на България, когато имам възможност.  

- Има ли нещо, което те плаши, какви са страховете ти?
- Нищо не ме плаши, вече съм опитен играч. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Оператор: КАЛОЯН ГЕНЧЕВ
Снимки: КАЛОЯН ГЕНЧЕВ