Треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов заподозря комбина между шампиона Лудогорец и вечния си съперник "Левски". Наставникът на "червените" отново не подмина темата с разликите в бюджета на водещите битка за шампионската титла "армейци" и разградчани. Младенов се присмя и на обвиненията, че неговата съпруга също е на работа в клуба от Борисовата градина като счетоводител. Публикуваме интервюто, което легендата даде пред TV7:

- Г-н Младенов, вече 25 дни сте на лагер в Турция. Вашият коментар за свършеното до момента?
- Работим по програма. В първия етап от подготовката наблягахме на основни качества, които са приоритет във всяка една подготовката. Сега работим по втория етап, който също е по програма. През 3 дни имаме контроли и се стремим да дадем еднакво игрово време на всички състезатели и от една страна да подобряваме спортно-технически, а от друга – да продължим и втората част от работата. Аз съм изключително доволен от това, което състезателите показаха в тренировките. Влагаха се максимално, което е тяхно задължение.

- Досега давахте равен шанс на всички футболисти. Остават малко контроли. Ще започнете ли да обигравате състава?
- Стремя се да имаме еднаква конкуренция на всеки един пост и да поддържаме всички в едно състояние.

- Доволен ли сте от новите момчета, които привлякохте в ЦСКА?
- И Николич и Марио е нормално да имат трудности. Още повече, че Марио не е играл отдавна, Николич също. Това са футболисти, които аз харесвам. На тях ще им е необходимо време, а ние ще им го дадем, Ще ви дам пример. Миналата година привлякохме Съни по същото време. Ние не бързахме с него. Пускахме го да играе по малко и после все повече и повече, за да му дадем възможност да се адаптира. Климатът тук е доста по-различен. Тук е трудно някой състезател като Съни от Испания да се адаптира. Ние не искаме да рискуваме с никого, за да не го загубим заради липсата на адаптация. Предпочитаме да го забавим с налагането в състава с няколко месеца, отколкото да го загубим, както се случи с Ревсон и Морейра. В това отношение трябва да внимаваме и аз го правя в момента.

- Селекцията е отворен процес. Търсите ли още нови футболисти?
- Търсим, да. Продължаваме да търсим ляв бек и нападател. Мислех, че с привличането на Николич този пост се запълни, но сега с продажбата на Буш отново трябва да търсим централен нападател и трябва да търсим коренно различен от това, което имаме. Ние имаме двама футболисти тип тарани, а сега ни трябва бърз човек, който да създава острота и скорост в нашата атака. Другият пост, който търсим е ляв бек, за да има конкуренция Тончи Кукоч. Знам, че е трудно сега да намерим такъв тип състезател на върха на атаката. Буш сега трудно някой може да го запълни. Николич и Орелиен са друг тип футболисти. Те трябва да се нагласят към схемата на игра или ние трябва да променим схемата на игра заради тях, което ще ни забави изключително много. Можем да си дадем ясна представа какво беше Буш за ЦСКА през първия полусезон, за разлика от разни други специалисти, некомпетентни, които коментират само, за да оплюят ЦСКА. Буш отбеляза 10 гола и направи 5 асистенции. Освен това той участва във всяка една голова атака.

- Имате ли гаранции от Александър Тодоров и Александър Томов, че някой друг от основните футболисти, няма да бъде продаден? Четох интервю с Томов, който казва, че титулярен футболист на ЦСКА, много важен, няма да бъде продаден.
- Вижте, те всички са титуляри. В един момент си титуляр, в друг – не си. Ние правим една ротация, която към този момент е успешна. Аз не бих се изразил по този начин. Има някои неща, които трябва да са ясни на всички. Нашите амбиции и цели си остават, но реалностите са различни. Трябва много добре да разграничим двете неща. Ние сме последните, които ще се откажем от това да се борим за призови места. Ще се борим със зъби и нокти. Но приоритетите в нашия клуб трябва да се определят и да се кажат. Стига сме шикалкавели. Най-важният приоритет на ЦСКА е стабилизирането на клуба. Не е достатъчно само да се плащат заплатите. Ние нямаме база, нямаме стадион, много пособия, които са необходими за един професионален клуб. Иска ми се някакъв процент, който влизаот продажбите, да отива за подобряване на базата. Не можем да продължаваме да разчитаме на Стойне Манолов, който ни пуска да тренираме на неговата база. Не можем да продължаваме да мизерстваме.

- Имате ли притеснения за лиценза?
- Аз не съм човекът, който отговаря за лиценза и нямам никакви информации. Но трябва да се каже, както ги направи "Левски", че ние нямаме тези пари. Това не е тема, която аз трябва да я коментирам. Сашо Тодоров беше тук, утре идва Томов. Питайте ги тях. Аз не съм компетентното лице, което може да коментира всичко това нещо.

- Фенове на отбора са тук в Турция, за да ви подкрепят.
- Евала им правя. Това ни подейства много положително. 2 лагера събрани в едно ни идва малко в повече, но те дойдоха и освежиха настроението. Това ни позказва колко много хора обичат ЦСКА. Те са последните, които могат да ни предадат. Те са винаги до нас. Аз държа те да са информирани точно за процесите в клуба.

- След като Серджиу Буш подписа с Шефилд Уензди написа в социалните мрежи, че ЦСКА е едно семейство. Наистина ли е така?
- Да, наистина е така. При всички мои влизания в ЦСКА съм се стремял да подбера преди всичко точната бройка футболисти с характери, които искам да притежават. Едно от основните неща е да бъдат професионалисти, да бъдат колегиално настроени, да има конкуренция, да се уважаваме и да се подкрепяме. Щастлив съм, че успях да направя такъв колектив. Без това трудно се постигат успехи. Това е показателно. Ние в момента сме пред един Лудогорец, при който абсолютно нищо не липсва. Голямо "Браво" за тези момчета. За мен те са герои. Това, което правим в момента показва, че ЦСКА е феномен, нито един друг отбор не може да го постигне. Марката е над всичко и ние сме тук заради марката. Както аз, така и Вальо Илиев, Иван Стоянов и Галчев и всички българи, сме тук за това. Ако чужденците идват за нещо повече, за нас на първо място е ЦСКА. ЦСКА има нужда от нас в момента. Затова правя евала на Вальо и на всички българи, които останаха, приемат определени лишения, но го правят в името на ЦСКА.

- Запазихте мълчание в последните дни, но в медиите постоянно има нападки и срещу вас, и срещу ЦСКА. Това ще спре ли?
- Това е акционерно дружество. Акционерите много добре преценяват какво трябва да се прави. Нормално е хора, които нямат работа и са неоценени, да критикуват. Знам кого имате предвид. Те са 2-3, които не спират. Това са нормални неща, на които не обръщам абсолютно никакво внимание. Аз съм над тези неща. Това е характерна черта за тези хора, които освен простотии, друго не свършиха в ЦСКА. Минаха, заминаха и нищо не оставиха зад себе си.

- В интервю изпълнителният директор на Лудогорец Ангел Петричев заяви, че вие не сте техен счетоводител и не знаете какви пари получават там. Предполагам сте запознат с това изказване.
- Нито в ЦСКА съм счетоводител, нито искам да знам и да се бъркам в счетоводството на Лудогорец. Някои казаха, че жена ми се занимава с финансите на ЦСКА, така че не съм аз. Ако си мислят, че информацията, която я спират да излиза в медиите, не стига до нас, жестоко се лъжат. Това, което съм казал, съм преценил много добре, че е така. Някои хора не могат да преглътнат, че ние с 320 хил. лв. бюджет на месец, успяваме да сме на първо място с 3 т. пред Лудогорец, които са с 10 пъти по-голям бюджет нашия. Ако нашия е 3-4 млн., техният е 33 млн. Ако за Анисе, Хамза и Ангуло се събират 3 млн. евро, колко може да им е бюджета? Не искам да им броя парите, от къде са дошли, това си е тяхно нещо. Аз не искам да се бъркам и да ги нападам, искам да сме в добри отношения с всички клубове, най-вече с тях, защото те са цесекари. Би трябвало да имаме добри взаимоотношения, но в последно време това трудно става. Гледам, че направиха голяма дружба с "Левски", което не остава скрито и покрито. Футболните хора имаме 10-то чувство и успяваме да предугаждаме ситуациите. Евала им правя за постигнатото и за начина, по който работят. Те имат 10 терена, ние имаме 1. Продължаваме да се борим с тях и ше направим всичко възможно да излезем победители.

- Споменахте, че има дружба с "Левски". Може ли да има дружба и с други отбори и по този начин феърплеят в първенството да отиде на заден план?
- Човек като се замисли българският футбол се приватизира вече. Това е лошо, защото може да се влияе на всеки един клуб. Трябва на зеления терен да се решава всичко, а не около него. Това е моя мечта, която чакам да се сбъдне някой ден.

- Оптимист ли сте?
- Трябва да сме. Трябва да сме коректни, честни и това, което виждаме да го назоваваме.

- Имате един викнат футболист за националния отбор – Венци Василев. Някои отбори не искат да пуснат техни състезатели. Бил сте треньор на националния отбор. Така от страни как бихте коментирали?
- Аз имах същия случай. Когато ме назначиха имахме турнир в Чили. Тогава също нямаше официална дата, но аз обикалях Европа и се молех на клубовете да си пуснат футболистите. Същото го изпитва в момента и Ивайло Петев.

Следете с БЛИЦ: "А" група - трансфери и зимна подготовка