Стойчо Младенов постигна осмата си поредна победа над Левски като старши треньор на ЦСКА. Часове след успеха над „сините“, г-н Младенов гостува в студиото на БЛИЦ TV и отговори на въпросите на управителя на медията Ивайло Крачунов.

- Г-н Младенов, какво е чувството да зарадвате повече от половин България с победа над Левски?
-Чувството е неописуемо! Няма по-хубаво от това да видиш хората щастливи, нали затова работим в крайна сметка. Правим всичко възможно, за да излизаме във всеки мач за победа, за да могат хората да са доволни и радостни. Обединението на феновете във вчерашния мач ме изпълни с голямо задоволство.

-Кога за последен път изпитахте такава голяма радост от победа на ЦСКА?
- Победите на ЦСКА са много, затова радостта от всяка е еднаква. Но специално двубоите срещу Левски имат друго отражение върху нас треньорите, състезателите и феновете.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Радвам се, че отново победихме Левски, което е много важно за продължаването на една успешна серия от мачове срещу тях.

-Левски поведе с прекрасен гол на Георги Миланов. Имаше ли опасност за ЦСКА от това Левски да победи или да достигне до равенство?
-Такова нещо не ми е минавало през главата. Преди отбелязването на гола на Миланов, ние играехме доста мудно и бавно, но на полувремето коригирахме това. И през второто полувреме успяхме да изравним и всичко си дойде мястото. Решихме мача в наша полза и победихме.

- Как съумявате да подредите състава, след като на всеки 3-4 дни ЦСКА има мач в Лигата на конференциите и в родното първенство?
 - Стараем се да правим нужните ротации, но изключително много ни затруднява големия брой контузени състезатели. Когато преди точно два месеца поех ЦСКА заварих 9 контузени футболисти. Успяхме да възстановим половината от тях, но други бяха трайно контузени и се наложи някои от тях да бъдат оперирани. В процес на мачове, които са през 3-4 дни е много трудно да поддържаш едно ниво, защото разликата в подготовката на тези, които се връщат от контузии и тези, които продължават да тренират и играят е голяма и трябва да се скъси с тренировъчния процес. До този момент се справяме чудесно в това отношение заедно с екипа ми от професионалисти, които са „червени“ до болка и като мен.

- Победата във „вечното дерби“ излекували ли болката от тежката загуба срещу „Рома“?
- Мачовете в Европа са със съвсем друг заряд. Срещата с „Рома“ ни даде ясен знак къде се намираме.

Аз и ръководството в лицето на г-н Ганчев и Дани Ганчев имаме нужното разбирателство, разбираме се и работим в екип. Тримата знаем какво трябва да направим. В мача с „Рома“ исках да видя на какво ниво сме в сравнение с европейските отбори. В първите 15 минути на първото полувреме и първите 20 минути на второто стояхме много добре, но за да бъдеш топ отбор това е крайно недостатъчно. За да си на високо ниво трябва да си постоянен във всичките 90 или повече игрови минути.

Ние знаем какви са нашите цели. В следващите 2 години трябва да надградим и след това да се преборим с „Лудогорец“, за да ги свалим от върха.

- Приятел сте с Моуриньо. Той рядко допуска толкова близо до себе си други треньори, но с Вас бе много добросърдечен. Какво си казахте след мача в Рим?
-Нещото, което ме впечатли бяха думите му, че резултатът е нереален. Моуриньо каза, че в много моменти ние сме стояли над тях. Същото го каза и на пресконференцията след мача.

Той е изключително точен във вижданията си. Думите му не са толеранс към мен заради нашето приятелство, а самата истина.

Говорихме си и за нашите преживявания в „Сетубал“. Цялото ми изживяване с него беше доста приятно.

Искам да му благодаря, защото през цялото време демонстрира голямо уважение към мен!

- Ще съумеете ли да вземете достоен реванш срещу „Рома“ в София?
- Смело мога да кажа, че отборът се представя достойно и защитава авторитета на ЦСКА в Европа. Да загубиш с 2:0, 2:1 или 5:1 от „Рома“ не е много различно, защото загубата е една и съща.

На мен този мач ми послужи да си направя анализ къде стоим в момента. Впечатлението ми от отбора е, че имаме нужда от надграждане. Трябва да добавим още класа.

- Има ли сили ЦСКА да преодолее групата си в Лигата на конференциите и да продължи напред?
- Ще направим всичко възможно! В медиите се прокрадват информации, че някои от отборите в групата са по-слаби от нас, но такова нещо няма. Отборите са много силни.

Мога да твърдя, че са по-силни от „Осиек“ и „Виктория Пилзен“, така че ни чакат сериозни битки и се надявам да покажем този футбол, който показахме срещу тези два тима.

Особено във втория мач срещу Пилзен показахме много грамотен футбол и завидна тактическа дисциплина.

Аз мога да се похваля с изключителното интелектуално ниво на футболистите като индивидуалности, ядро и отбор.

Всичко това ми помага много по-лесно да предавам моите изисквания и играчите да ги усвояват по-бързо.
Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

Видео Съйко СЪЕВ