Националът Страхил Попов е един от най-добрите български защитници в последните години. Опитният бранител преди дни се раздели с Касъмпаша, където беше основен играч от 2016 г. насам. След силните игри в Турция благоевградчанинът логично предизвика интереса на редица клубове. Сред кандидатите за подписа му бяха и родните грандове Лудогорец и Левски, но той предпочете да остане в южната ни съседка. 

Изборът му да продължи в Хатайспор е донякъде изненадващ, но Страхил обясни пред БЛИЦ защо реши да подсили лидера във втора турска дивизия:

- Как се стигна до преминаването ти в Хатайспор?
- Решението ми е добре обмислено. Този клуб силно ме искаше. Отдавна анонсираха сериозния си интерес, за което им благодаря. Вицепрезидентът на Хатайспор също проведе разговор с мен, усетих силното им желание да премина при тях. Отборът е лидер във втора дивизия и почти сигурно ще се класира в Суперлигата. Договорът ми е такъв, че ако все пак Хатайспор не влезе в елита, мога да си тръгна. 

- За какъв период подписа?
- За две години и половина е, но влизат в сила, ако се класираме в Суперлигата. 

- Не правиш ли крачка назад в кариерата си, преминавайки в отбор от втора дивизия?
- Да, определено не искам да играя в долни дивизии, но предложението им наистина е много добро. Не губя нищо за тези пет месеца до края на сезона. Важното е да съм здрав и да играя редовно. Основното ми желание беше да продължа в чужбина. Смятам, че Хатайспор е добро място за мен. Хората тук са много ентусиазирани и искат да видят отбора си за първи път в елита на турския футбол. Никога досега не са били в Суперлигата и не щадят финансови средства за постигането на голямата цел. 

- Запозна ли се вече с обстановката в отбора, клубната база?
- Отборът е от град Антакия, област Хатай, близо е до границата със Сирия. Клубът изгражда в момента нов стадион, който е почти завършен. Капацитетът му ще е за 25 хиляди зрители. Ще бъде готов за мачовете от Суперлигата. 

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

- Нямаше ли вариант да останеш в елита на Турция?
- Имаше, но отборите, които отправиха запитвания, бяха от ранга на Касъмпаша. Можеше да премина в клуб, който след пет месеца да изпадне от Суперлигата. А хората в Хатайспор виждам, че са много амбициозни. Отборът на 90 процента вече се е класирал в елита. 

- Лудогорец и Левски също те искаха...
- Благодарен съм на всички за проявения интерес, но не мога да конкретизирам с имена на отбори. Ясно е, че на всеки български футболист мислите му са насочени към чужбина. Няма какво да се залъгваме - нивото в България не е това, което ни се иска. С който и футболист да разговаряте, ще ви каже, че целта му е да излезе навън. Ако сега се бях върнал в България, на моите години - 29, може би щях да си затворя вратите за чужбина.

- Четири години беше в Касъмпаша, сигурно си изненадан от решението да се разделят с теб и още няколко основни футболисти на средата на сезона?
- Да, неочаквано беше. Не мога да кажа, че се разделяме приятелски. Беше извънредно решение на собственика на клуба. Много се изненадах, когато научих. Казаха ни, че се разделят с 11 футболисти, като 5-6 от тях сме твърди титуляри. 

Не съм имал дрязги и кавги с когото и да било в Касъмпаша. Шефът просто така реши. Казаха ми, че съм свободен да си търся нов отбор. Но едва ли финансите са проблем, собственикът на клуба Тургай Чинер е един от най-богатите турци.

- Каква е равносметката ти за периода в Касъмпаша?
- Много хубави години. Имах късмета да изляза в чужбина и да заиграя в много добър отбор. Клубът е със страхотна организация. Базата на Касъмпаша е прекрасна. Смея да твърдя, че много малко отбори в Европа могат да се похвалят с подобна. Нищо лошо не бих казал за организацията в Касъмпаша. А и градът е уникален - Истанбул. Но истината е, че последната година отборът не вървеше добре. Резултатите бяха разочароващи. Искаше ни се през миналия сезон да сме сред първите шест отбора, но завършихме доста назад. И сега Касъмпаша е в долната половина на таблицата, като мястото в Суперлигата е сериозно застрашено. Смятам, че е малко странно да се разделиш с толкова много основни футболисти в подобен момент. Аз обаче ще запомня само с хубаво периода ми там. Благодарение на Касъмпаша направих име в Турция, хората много ме уважават. 

- Сигурно мечтаеш един ден да стигнеш до някой от грандовете Галатасарай, Фенербахче или Бешикташ?
- Всеки иска да играе в грандовете. За съжаление в момента, в който от Касъмпаша ми съобщиха, че съм свободен - беше 30 декември, отборите вече си бяха направили добре сметката, решили са за селекцията си. През зимния трансферен прозорец по-трудно се осъществяват нещата. Дай Боже да играя добре в бъдеще и защо не да стигна до някой от грандовете в Суперлигата. Времето ще покаже. Иска ми се още 4-5 години да играя на високо ниво в чужбина. 

- Имаше ли запитвания за теб от други държави, изключвайки предложенията от Турция и България?
- Едно е да има запитване, друго е да излязат с оферта и да бъдат настоятелни. Да, имаше разговори и с други клубове - от доста места, но реших да остана в Турция. Това, което хората от Хатайспор ми обясниха, ми се стори доста интересно и съм доволен, че избрах да заиграя при тях.

- Има ли други чужденци в новия ти отбор? 
- Португалецът Хелдер Барбоса е най-познатото име. Има и други момчета от чужбина. Обставновката е добра, вече тренирах с отбора. Следващата събота ще дебютирам - при гостуването на Алтънорду.

- Мислиш ли за баража за Евро 2020 срещу Унгария на 26 март?
- Разбира се. Дай Боже да играем и двата мача, да ги спечелим и да се класираме. Има още време до 26 март, но не крия, че отсега мисля. Всички футболисти трябва да си правят планове в главата, да сме максимално подготвени. Това е златен шанс за България. Стига да сме здрави и да дадем най-доброто от себе си, да се представим добре и да зарадваме целия народ. Ще дам всичко от себе си да съм във форма.

- Трябва ли Ивелин Попов да промени решението си и да се върне в националния отбор?
- Да, ще бъде добре да играе и в баражите, това е мнението ми. Той е капитан на отбора от дълго време. Много добър футболист е, крайното решение е негово. Надявам се да размисли. Никой не може да реши вместо него. Искам да бъде с нас и за баражите.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ