ПОСЕТЕТЕ СТРАНИЦАТА НА БЛИЦ ЗА МОНДИАЛ 2022 - ТУК!

Треньорът на Септември (София) Светослав Петров даде откровено интервю за БЛИЦ Live преди 1/8-финала за Купата на България срещу ЦСКА. 44-годишният добричлия не крие симпатиите си към "червените", които подкрепя от дете. Именно с екипа на ЦСКА изживява най-щастливите си мигове във футбола. 

През зимата на 2000 г. е привлечен от Димитър Пенев, а сезон 2002/2003 печели титлата на България с тима на Стойчо Младенов. Дефанзивният полузащитник е голмайстор в есенното вечно дерби в шампионския сезон, отбелязвайки втория гол за класическата победа с 3:0 над Левски. Играе още в Кубан (Краснодар), Локомотив (София), Нефтчи (Баку), Чанчун Ятай, с който печели титлата в Китай, Калиакра (Каварна), Ботев (Пд) и др. 

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Светльо Петров е щастливо женен, с три деца, като пред камерата ни обясни защо категорично не желае момченцето му да става футболист.

- Какво е настроението в Септември преди тежкия мач с ЦСКА? 
- Аз лично съм много добре, настроението е приповдигнато. Ще играем мач, от който само можем да спечелим. Със сигурност напрежението е в ЦСКА. Надявам се да направим добър мач и да се поздравим с успех. Политиката ни е да залагаме на млади момчета и в мачовете срещу водещите ни клубове могат да покажат, че имат потенциал и качества да играят в по-силни отбори, включително и в чужбина. 

- ЦСКА може би ще бъде раздразнен след тежкия мач с Гигант (Съединение) и ще искат да си го изкарат на вас.
- Със сигурност в техния лагер мобилизацията ще е на по-високо ниво, отколкото беше в предишния кръг, но ЦСКА си е ЦСКА. Марката задължава, така че когато играеш срещу тях, би трябвало футболистите им да те затруднят. За мен е по-важно как ние ще играем и как ще им се противопоставим. 

- Ваша идея ли беше срещата да се проведе на стадион "Българска армия", а не на "Васил Левски", където трябваше да приемете ЦСКА?
- Не съм запознат, тъй като нещата се коментираха на по-високо ниво. Аз нямам нищо против, че ще играем там.

ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

- Връщате се на място, където бяха най-сладките ви мигове във футбола, какво е чувството?
- Тръпката я има, чувството е по-особено, но това ще бъде най-вероятно до първия съдийски сигнал. Гледам интересите на моя отбор, друго не ме интересува. Най-добрите ми моменти като футболист, а и след това като помощник на Милен Радуканов, преминаха на "Армията". Имам много паметни победи. Ще има момент, в който на лента ще минат доста от тези мачове, но ще е до първия съдийски сигнал, след което всеки си гледа интересите.

- Кои са най-паметните ви мигове и победи с екипа на ЦСКА?
- О, много са. Един от тях е победата ни с 3:0 над Левски, когато вкарах гол (б.р. - другите два гола вкарва Макдоналд Мукаси). Мачовете с Блекбърн, Милан, Шахтьор (Донецк), като треньор - когато отстранихме на полуфинал Литекс. За мен беше изключителна чест, че бях футболист, а впоследствие и треньор, макар и за кратко. Често се сещам за гола ми във вратата на Левски и обикновено, когато предстоят мачове между ЦСКА и Левски, приятели и от двата лагера ми го припомнят. 

- А в момента имате ли приятели на стадион "Българска армия"?
- Близък съм със Сакалиев и Фичо (б.р. - изпълнителният директор на ЦСКА Филип Филипов). С другите в клуба не съм имал допирни точки. 

- Започвате с футбола в родния си Добрич, как се озовахте в ЦСКА? 
- Благодарение на Димитър Пенев, който ме взе. Стойчо Младенов, който тогава беше треньор на младежкия национален отбор, също изигра важна роля. Изиграх няколко мача за младежите и имаше интерес към мен. В този момент нещата в Добрич не вървяха и се бях разбрал с Димитър Христолов да премина в Ботев (Пловдив). Буквално в последния момент, преди да тръгна за Пловдив, получих предложение от администратора на ЦСКА Боби Божинов и Емо Костадинов, който беше директор, след като Любо Пенев стана президент. Не се поколебах нито за миг да приема, защото от малък съм цесекар. Баща ми, лека му пръст, запали любовта ми към ЦСКА. От много малък съм привърженик на отбора. Първи клас започнах да тренирам. Присъствах на мача с Барселона, точно не си спомням на колко години съм бил, но от там вече нямаше как вече нещо да повлияе в негативен план на любовта ми към ЦСКА. Мисля че и с играта си винаги съм го доказвал. Да, не бях кой знае колко талантлив футболист, не бях като Бадема (б.р. - Емил Гъргоров) и Велизар Димитров, но винаги съм се раздавал и съм играл с много голям хъс и желание на терена.

- Продължавате ли да контактувате с Димитър Пенев, който ви привлича в ЦСКА навремето? 
- Не се виждаме много често, но за мен винаги е удоволствие, когато имаме възможност да разговаряме отново. 

- Продължава ли да ви разсмива с лафовете си и бихте ли разказали някои от интересните ви преживявания с него?
- Много футболни хора са разказвали случки с него. Мнението ми е, че той си има специфичен начин на изразяване, който за него си е чисто футболен. Когато му влезеш в реториката, осъзнаваш, че е човек, който разбираше футбола. Сега се сещам за един случай - Адалберт Зафиров ни беше треньор, но нямаше лиценз и ползваше на Димитър Пенев. Коментирахме нещо на Панчарево и Пенев каза "Трябва да вземем двама задни", аз и Тошко Янчев го попитахме "Защо? Не сте доволни от нас ли?", а той "Не, не, от вас сме доволни, но зад вас трябва да вземем други двама". Искаше да каже централни защитници. Димитър Пенев си е интересен с колоритния си език. Дай Боже, да е жив и здрав дълги години.

- Имате ли коментар за разцеплението в ЦСКА и отлива на публиката?
- Разделението на ЦСКА и ЦСКА 1948, както и разделението в ЦСКА, не носи добро на никой в цялата армейска общност. Много ми е болно. Хора, които са играли рамо до рамо толкова години, повече време сме били заедно, отколкото със семействата си, а сега се противопоставят един срещу друг, използват се някакви интереси. Това е обидно. Колкото по-скоро се реши този въпрос, толкова по-добре за цялата армейска общност. Аз обаче в близките години не виждам как би се случило това обединение. Прекалено много неща се изговориха и случиха, които на този етап пречат за обединението. Още повече, че и зад единия, и за другия клуб в момента стоят хора с много сериозни възможности и много сериозно его, което на този етап биха го подценили в името на ЦСКА. 

- Имате ли любимец от настоящия състав на ЦСКА?
- Не. 

- Някой, който да изпъква?
- Не мога да коментирам футболисти на други отбори. ЦСКА и Левски винаги са били силни, когато ядрото от футболисти винаги е било от българи. Когато станахме шампиони със Стойчо Младенов, шестима българи бяхме основни футболисти. 

- Тогава и националният ни отбор беше по-силен.
- Не, за националния отбор изобщо не искам да говорим, защото това е отражение на работата през последните 14-15 години. Мнението ми за националния отбор е малко по-различно. Постоянно говорим за подмладяване, жертват се треньори - един, втори, трети... Средата за работа в българския футбол не е такава, каквато на всички ни се иска, за да вървим напред. Национален отбор означава да играят най-добрите футболисти към момента. Другото, което е - да, подмладява се, взимат се играчи от младежкия национален отбор, които биха били по-полезни при младежите, когато те имат шансове да победят и да се класират напред. 

- Притеснявате ли се за поста си в Септември?
- В България, когато подписваш, с едната ръка подписваш трудовия договор, а с другата - споразумението за прекратяването му. Не се притеснявам. Идеята е да стабилизираме отбора, да надградим и да успеем да се спасим от изпадане. 

- На колко години пристигнахте в ЦСКА и как ви посрещнаха в съблекалнята? Имаше ли лека уплаха у вас?
- О, уплахата не беше лека. Добре, че Галин Иванов беше тогава в съблекалнята. Познавахме се от Добрич. Там бяха още Веско Великов, Асен Букарев, имах с кого да разменя две-три думи. В съблекалнята бяха още Емил Кременлиев, Мето Деянов, Митко Иванов - хора с авторитет. Самият факт, че влизаш в съблекалнята на ЦСКА, говори доста. Това е едно от нещата, което вече го няма. Футболистите в днешно време нямат респект към по-старото поколение. Убеждавал съм се в това. Докато бях треньор в школата на Септември, съм задавал въпроси на младите, питал съм ги за известни наши футболисти, и се е оказвало, че те дори не са ги чували. Ние трябва да им запалваме интереса и да ги накараме да тренират. Всичко сега е различно, не е като по наше време. 

- Играхте и в чужбина - в Русия, Азербайджан, Китай, включително и шампион на Китай станахте. Какви бяха лишенията за вас и много трудно ли ви беше зад граница?
- Много трудно беше, особено в Китай. Футболът тогава беше съвсем различен, в Русия пък натоварванията бяха много тежки. ЦСКА ме продадоха там (б.р. - в Кубан Краснодар), след това се наложи да се оперирам и трябваше да се върна в Локомотив (София), където играх малко след възстановяването. Благодарен съм на Иво Тонев, че тогава ми подаде ръка. След това подписах за три години с Нефтчи (Баку) и играх в Азербайджан. След първата година имах проблеми с треньора и ме преотстъпиха в Китай (б.р. - в Чанчун Ятай). Там станах шампион и исках да остана още една година в китайския ми клуб, но треньорът в Нефтчи вече беше сменен и поискаха да се върна.

- Много повече пари ли изкарахте в чужбина, отколкото у нас?
- По мое време не бяха чак толкова много. След мен започна бумът в Китай. Да, сравнение в България, бяха доста по-сериозни парите там, но нищо общо със сумите, които впоследствие започнаха да раздават в Китай. 

- А първите изкарани пари от футбола за какво похарчихте?
- Никога няма да забравя този момент. Бяхме със старите, деноминирани левове, с Добруджа направихме равен като гост на Спартак (Варна). Като ни раздадоха премиите бях с половин плик - от тези от търговските вериги. Взех половин плик, пълен с пари. Бяха около 200 долара. Като се прибрах вкъщи, ги разстелих на леглото в хола. Майка ми и баща ми като се прибраха, се разплакаха като видяха. За тогава наистина бяха много пари. Купих си маратонки. За мен това си беше културен шок - една торба с пари. 

- Споменахте за операция. През какви тежки контузии сте минали?
- О, друго предаване може да направим. Имах операция на рамото, на глезена, на коляното и двойна дискова херния. Гледам да поддържам форма сега, защото малко ако спра, започват да ме болят коленете и кръста, с който имам доста сериозни проблеми. Стремя се да поддържам мускулатурата в тонус, защото мускулите държат ставите. Сега, когато се разваля времето, съм като синоптик. 

- В мача с ЦСКА ще е студено, ще трябва добре да се облечете. 
- Адреналинът държи. 

- Ако победите, ще се радвате ли бурно?
- Със сигурност няма да е бурно. Няма как да не изпиташ радост и удовлетворение, защото за това работим. Бурно няма да се радвам, както някои треньори, които са правили ексцесии на "Армията". Никога не съм крил, че от малък съм цесекар. В случая не мога да подведа футболистите си и всички в клуба, в който работя. Излизам с една-единствена цел - ако можем да победим. 

- Имате ли наследници?
- Имам три деца, да са ми живи и здрави. Имам съпруга, която изключително много ме подкрепяше, докато бях футболист. Вече 23 години сме заедно. 

- Млади сте се взели, как успяхте да я свалите?
- Тя особено беше доста млада. Много трудно успях да я сваля. В началото не даваше индикации, че има интерес към мен. А аз на всичките си приятели обяснявах, че ще се оженя за нея, те ми се смееха. Гоних я до последно. Голямата ни дъщеря е на 13 години, близнаците ни - момче и момиче, са почти на 3 годинки. 

- Синът ви дали ще бъде футболист?
- Не, не. Трябва да е някакъв уникален талант, за да му разреша да тренира футбол. Не искам да тренира футбол в тази действителност, в нашата среда, не бих препоръчал на нито един родител да рискува с детето си да стане футболист, защото всичко е много сбъркано, особено в детско-юношеските школи. Септември е от малкото места, където се работи професионално, имаме условия. Но на такива неща съм се нагледал по терените, че... наистина детето ми трябва да е уникален талант, за да се занимава с футбол. 

- Бил ли сте свидетел на договорки в мачове?
- Не, не съм участвал и не съм бил свидетел. Когато стане дума за такива неща - бягам далеч, защото в българския футбол до ден-два всичко се разбира, и когато дори малко да се замесиш и всичко приключва. Изобщо не искам нито да чувам, нито да участвам в такива неща. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Оператор: КАЛОЯН ГЕНЧЕВ
Монтаж: АНТОН ТОНЧЕВ
Снимки: ГЕОРГИ КОЛЕВ

Еfbet Лига - сезон 2022/2023
Класирането в Efbet Лига
Купа на България - сезон 2022/2023