Легендарният ляв бек на Арсенал Найджъл Уинтърбърн даде второто си ексклузивно интервю за БЛИЦ СПОРТ. И този път връзката с бившия английски национал беше осъществена с помощта на Кирил Евтимов, известен като Човека в кадър. Този път поводът за разговор с Уинтърбърн е пандемията от коронавирус, а Англия е една от най-засегнатите държави в света. Освен това бившият играч на Арсенал разкри очакванията си за подновяване на шампионата във Висшата лига.

- Здравей Найджъл, как се чувстваш в Англия, която е едно от най-засегнатите места от коронавируса в Европа?
- Както всички останали се опитвам да спазвам правилата, наложени от правителството. Стоя си вкъщи, понякога излизам да се разхождам в градината. Обичам да се грижа за нея. В този момент социалното дистанциране е много важно. Всички сме много притеснени от случващото и чакаме пика, който според информациите ще настъпи в следващите дни. Важно е да останем спокойни и продължим изолацията, тъй като по този начин можем да спасим животи. Прекалено много хора загинаха вече. Иначе се опитваме да се забавляваме у дома. Гледаме и новините, като се надяваме скоро да се върнем към нормалния живот.

- Според теб достатъчни ли са мерките, които британското правителство е взело за справяне със заразата или трябва да бъдат още по-строги?
- От това, което виждам по телевизията и чета по медиите, взетите мерки са достатъчни. Всички изпитваме трудности заради коронавируса, не само в Англия, а по целия свят. Трябва да сме много стриктни в спазването на правилата. Мисля, че в крайна сметка правителството ще си направи изводите в кои моменти сбърка и къде постъпи правилно. Не се интересувам от политика и затова не мога да поставя оценка или да критикувам нашето правителство. За мен е важно накрая да сме направили правилните изводи, защото няма гаранция, че нов такъв вирус няма да се появи в бъдеще и тогава трябва да сме по-добре подготвени.

- Някои хора спортуват, други пият, тъй като мислят, че алкохолът може да убие коронавируса. Какви мерки лично ти си взел, за да се предпазиш?
- Аз също правя упражнения и спортувам, но предимно в дома си. Имам доста уреди в гаража си и сега е моментът да ги използвам. Излизам и в градината. В момента при нас времето е много хубаво. Също като останалите хора се опитвам да спазвам заръките на медиците и излизам само когато е наистина необходимо. Гледам да стоя настрани от големите групи хора. По този начин наистина се облекчава работата на органите по здравеопазването, тъй като и без това в момента са затрупани от работа. Това е сериозен проблем!

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

- Би ли дал някакви съвети на хората, които също са затворени по домовете си заради тази опасна болест?
- Аз съм до известна степен облагодетелстван, тъй като живея в голяма къща с много пространство и двор. Има обаче големи семейства, които обитават малки жилища и за тях тези тесни пространства се явяват проблем. Въпреки това мисля, че в момента е най-важно да си останем по домовете и да изчакаме да отмине пикът на заболяването. В моментите, когато ни е трудно, е добре да се обадим на познати, да поговорим с тях, да получим някой съвет. Така може да се разсеем от новините и да се почувстваме облекчени.

- Вече един месец, откакто първенствата са спрени. Липсва ли ти прекрасния футбол?
- Трябва да го преживеем периода без футбол, тъй като точно сега това не е най-важното нещо. Просто трябва да спазваме правилата и да живеем по начина, който се изисква от нас. Когато всички се върнем към нормалния си живот, тогава отново ще можем да се насладим на футбола. Аз лично не страдам, че не мога всеки ден да гледам мачове, тъй като виждам как умират хора. По-важното е да се спасят човешки животи.

- Според твоите очаквания кога може да очакваме рестартирането на сезона във Висшата лига?
- Много бих искал да видя първенството в завършен вид, тъй като има да се решават прекалено много неща – изпадащи отбори, промоции в горни дивизии. Според мен не бива да прибързваме с рестарта, преди да бъде безопасно за здравето на хората. Футболът, както всичко останало, трябва да се подчини на правителствените мерки. Говори се за мачове пред празни трибуни, но за самото организиране на тези срещи ще има нужда от хора. Освен това на самите играчи ще им трябва време да влязат в ритъм. Да, те тренират в домовете си, но със сигурност ще им трябват поне три седмици съвместни занимания. Аз лично не виждам как първенството може да се поднови преди месец юни. Не знам и как ще се процедира със следващия сезон. Ситуацията е много трудна и наистина се надявам, че ще може да видим един завършен шампионат.

- Ще бъде ли справедливо, ако сезонът бъде анулиран и Ливърпул бъде лишен от дългоочакваната титла? Има много хора, които не харесват този отбор и ще се радват, ако клубът не стане шампион.
- В този момент трябва да забравим за тези вражди, тъй като виждаме какво се случва по целия свят. Само защото някакви хора не харесват един отбор, не бива да анулираме шампионата. Ливърпул заслужава да бъде шампион и аз лично се надявам, че това ще се случи, но на първо място е безопасността и здравето на хората. Вероятно е и да има анулиране на сезона. Аз не мога да прогнозирам нищо от гледна точка на сегашния момент. Не мисля, че има човек, който категорично може да каже, че сезонът ще завърши или ще се доиграе. Трябва да изчакаме.

- В последните дни една от обсъжданите теми е свързана с това дали футболистите трябва да намалят своите заплати, за да се облекчат финансовото клубовете, които търпят загуби заради липсата на мачове. Какво е твоето мнение по въпроса?
- Когато погледнеш обстановката наоколо и видиш, че хора губят своята работа, тогава е нормално да си помислиш, че футболистите наистина трябва да си намалят заплатите. От друга страна обаче трябва да се осъзнае факта, че повечето от тези играчи правят наистина огромни дарения и не рекламират шумно своите действия. Всички клубове също проявяват социална ангажираност за своята общност чрез различен тип дарения – храна, лекарства и каквото е необходимо. Според мен стъпката за намаляване на заплатите трябва да бъде направена само и единствено от играчите, а не по желание на клубовете. Самите футболисти от Висшата лига създадоха фондация, в която набират средства за здравните работници. Не мисля, че е справедливо футболистите и професионалните спортисти да се превръщат в тема за коментари заради парите, които печелят. Наистина би било справедливо заплатите им да бъдат орязани, но те самите сериозно ги намалят чрез тези доброволни дарения. Вероятно най-доброто решение е заплатите на футболистите да бъдат редуцирани, за да се плаща на останалите служители на клубовете и да не се натоварва държавният бюджет, който предложи финансова помощ на компаниите.

- Сега малко ще се върнем към времето, когато играеше за Уест Хям, защото в предишното интервю преди няколко месеца не говорихме за този период и особено за факта, че си бил съотборник с българския нападател Светослав Тодоров. Какви са твоите впечатления от Тоди?
- Тоди много ми харесваше като играч. Изключително добър футболист и много добро момче. Уест Хям беше моята лебедова песен, ако мога така да кажа. Вече не бях в най-добрите си години, но хвърлях всичката си енергия за клуба и неговите фенове. Не исках хората да си мислят, че съм отишъл в отбора, за да спечеля още малко пари. Желанието ми беше да покажа, че работя здраво и все още имам качествата да играя на това високо ниво. Надявам се да съм оставил добри впечатления във феновете. Харесваше ми да играя с Тоди. Той изпита трудностите на това, че дойде в друга държава, чужд език и разликата в нивото на футбола. Но се справи много добре.

- Говорим за Уест Хям, който има фенове и в България. Кога ще дойдат по-добрите дни за "чуковете"?
- Много е трудно да отговоря, тъй като на всички е ясно, че Висшата лига е много силно първенство и конкуренцията е голяма. В интерес на истината Уест Хям има много добър отбор и за мен реалната му позиция е някъде около 7-8 място. Сезонът обаче не започна добре и сега се бори да не изпадне. С наличните футболисти мястото на отбора е много по-нагоре в класирането. Затова мисля, че има силите и играчите да запази мястото си във Висшата лига. Това трябва да бъде основната цел за този сезон и след това да се прехвърли фокуса върху по-добро представяне през следващия сезон.

- Вероятно знаеш, че в България сме православни християни и за нас Великден е през този уикенд. Какво ще пожелаеш на футболните фенове в България за този свят празник?
- Хора, всички сме изправени пред трудни мигове в този момент. Важното е да останем здрави и на сигурно място. Насладете се на празника, доколкото е възможно. Знам, че ще бъде трудно без да сте заедно с всичките си близки. Хубавото е, че разполагаме с интернет и благодарение на него може да се свързваме с всички роднини, приятели и близки от всяка точка на планетата. Уважавайте традициите на религията си, но и спазвайте правилата за безопасност в тези трудни времена. Само така скоро всички отново ще сме заедно със своите приятели по стадионите.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ