Тенис талантът Антъни Генов даде обширно интервю за БЛИЦ преди да отлети обратно към Париж, където живее и тренира. 22-годишният софиянец игра силно в последните два турнира у нас - в София и Добрич. В надпреварата в столицата Генов спечели титлата на двойки с Николай Неделев.

За предстоящия нов турнир в Добрич Антъни сформира тандем с Александър Донски. Именно двамата са най-успешно представящите се българи от началото на годината при дуетите - Алекс спечели 5 титли, а Генов 4.

Антъни, Донски, Николай Неделчев и Пьотр Нестеров се представиха силно на Чалънджъра в Добрич. 

Пред БЛИЦ много амбициозният Генов разказа как се развива кариерата му до момента, включително и за приятелството с Карлос Алкарас и Доминик Тийм.

- Антъни, поздравления за силните игри в последните турнири - в София и Добрич. Честито и за спечелената титла на двойки в столицата.
- Благодаря. Да, в София играх много добре. Започнах от квалификациите, които преминах със силни мачове, на сингъл победих Васил Димитров в много хубав двубой. Играх доста добре и продължих напред. Във втория кръг елиминирах представител на Турция, който е в топ 600. Стигнах до 1/4-финалите на сингъл, където за съжаление загубих от италианец, който в момента играе доста добре.

Радостен съм, че с Николай Неделчев успяхме да спечелим титлата на двойки. Това ни е втора титла заедно, до момента нямаме загуба като тандем. Триумфирахме, след като на финала играхме срещу Владислав Орлов (Украйна) и Артюр Жеа (Франция), който след това стигна в Добрич до полуфинал на по-високата категория турнир "Чалънджър". Аз пък в Добрич си партнирах с Орлов на двойки. 

- Как избра точно украинеца за партньор?
- Случайно стана, защото не се познавахме преди турнира в София. Имах друг партньор, който в последния момент отказа да играем заедно в Добрич. След финала в София говорих с Орлов и той се нави да сформираме двойка. 

- Отпаднахте обаче на полуфиналите, какво не ви достигна да запишете поне участие на финала?
- За съжаление не успяхме да стигнем до финала. Загубихме oт Александър Мерино (Перу) и Кристоф Негриту (Германия) в супер тайбрек със 7:10 точки. Беше много хубав турнир, позитивен. Сега се насочвам към тренировките във Франция с позитивна енергия. Доста доволен съм от представянето и самата ми игра в София и Добрич, където нямам търпение да се завърна на 9 септември за следващия турнир. Очаквам да е още по-силен.

- Казваш тренировките във Франция, там ли живееш?
- Да, преместих се от Барселона близко до Париж. Там тренирам вече няколко месеца. Базата е много добра. Хората там са много позитивно настроени за моя тенис. Чувствам се доста добре и резултатите го показват - на сингъл вече съм на позиция около 1200, а на двойки 280-ти.

- Какви са плановете ти, очакваш ли да разчитат на теб и в националния отбор за Купа "Дейвис"? 
- Мечтая за това от дете. Още когато подавах топките на Григор Димитров и Димитър Кутровски, си представях как и аз играя за отбора ни за Купа "Дейвис". Наистина нямам търпение този миг вече да дойде. Горя от желание да играя за България. Бих направил всичко възможно да грабна шанса, ако разбира се получа такъв, да дам енергия на отбора, да печелим и да преминаваме нагоре. 

- Водени ли са разговори в тази насока?
- За момента не. Все още не съм получил покана. Надявам се най-после да се случи. Разбира се, че и другите играчи заслужавaт, аз си чакам реда. Това е голямата ми мотивация, за това се напъвам и давам възможно най-доброто от себе си. 

- Взе ли решение кой да ти бъде партньор на следващия турнир в Добрич?
- За момента има само една опция - Александър Донски. В последните дни в Добрич се влюбих в начина, по който той играе. Много бих искал по-скоро да сме заедно на корта. За моя радост се организирахме да играем заедно на следващия турнир, целта е да го спечелим. Двамата сме много мотивирани. Силно желаем да се развиваме и да се изкачваме нагоре в ранглистата. Искаме да стигнем до топ 50 на двойки и да играем на Големия шлем. И двамата желаем да изживеем живота на тенисиста - този хубави живот, който Гришо живее в момента. 

- Кога беше подавач на топките в мачове на Димитров?
- О, бях малък. Присъствах на Купа "Дейвис" в зала "София". Тогава Гришо игра двойки. Страхотна емоция беше, още помня тoзи момент. От тогава мечтата ми беше един ден и аз да играя на толкова високо ниво като него. Дори ми се иска да сме заедно на двойки.  

- Поддържаш ли контакт с Григор Димитров?
- Вече не. Контактувахме, когато бях по-малък и тренирах при френския треньор Патрик Муратоглу. Гришо също беше там. От доста време не съм го виждал. 

- Кои известни тенисисти познаваш?
- Карлос Алкарас, Доминик Тийм, Андрей Рубльов, Карен Хачанов, Лоренцо Музети и Холгер Руне. Дори с Руне съм играл на двойки като по-малък - във Франция.

- Как се запозна с Алкарас?
- В Барселона, той е една година по-малък от мен. Играл съм срещу него, доста време сме прекарвали заедно. Като бяхме деца играхме и падел. В тениса всички се познаваме. Смея да твърдя, че Алкарас стана голям играч, след като Хуан Карлос Фереро започна да работи с него. 

Бил съм спаринг партньор на Тийм, Хачанов, както и на Рубльов. С Тийм играх преди година - на кортовете в Барселона. Една седмица тренирахме заедно. Той е изключително интелигентен, силно впечатление ми направи с мисията си да опазва околната среда. Тийм не пие вода от пластмасови бутилки. Не си купува от магазините, а си налива от чешми и я филтрира. Страшно много мисли за опазването на природата. Малко тенисисти виждат живота по този начин, по който Тийм го вижда. Доста ми е говорил по тази тема. Той налива доста финанси за опазването на природата. Натискаше ме и аз да променя начина ми на живот - да рециклирам, да използвам по-малко вода от пластмасови бутилки. Страхотен човек е, жалко, че тази година ще се откаже от тениса заради контузията в китката, която оперира. 

- Колко години живя и тренира в Барселона и защо се премести в Париж? 
- Бях 9 години в Барселона. Отидох във Франция, защото търсех нещо по-различно. В Испания кариерата ми тръгваше надолу. Приятелката ми също изигра важна роля. Тя е французойка, даде ми идея за треньора Антъни Петит. Послушах я и това е едно от най-добрите ми решения. Тя никога не греши. 

- Последните дни са успешни не само за теб, а и за брат ти - футболистът на Ботев (Враца) Даниел Генов. Отборът му записа две поредни победи, като именно той донесе трите точки срещу Локомотив (София) (1:0). Успя ли да го гледаш на живо?
- Брат ми е уникален, възхищавам му се. На 35 години е, но запушва устите на хората, които говорят лошо за него, и продължава да играе на високо ниво. Няма значение на колко години си, щом го можеш. Той показва класа всеки ден на терена и дава всичко от себе си. Този път не успях да гледам негов мач, но се надявам скоро да подкрепя Ботев (Враца), желая им успешен сезон. Много се радвам за брат ми и прекрасното му семейство. Със съпругата му Симона ме дариха с прекрасни племенници - Андреас и Томас. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ