Новата българска тенис звезда Адриан Андреев постигна забележителна победа на ATP турнира в Сингапур, където победи Лойд Харис. 19-годишният софиянец е част от отбора на България за купа „Дейвис“. На „лъвовете“ предстоят решителни мачове срещу Мексико на 5 и 6 март. 

На връщане към България Адриан Андреев даде обширно интервю пред управителя на БЛИЦ Ивайло Крачунов за най-интересните моменти от участието си в Сингапур.

Разговорът с Адриан и майка му Мариана, която го придружава по турнири и му е голяма опора и в тениса, е изключително интересен. Насладете му се!

- С какви чувства се прибирате в България след успеха в Сингапур?
Адриан:
Със смесени чувства.
Майката Мариана Андреева: Организацията на турнира беше страхотна. На хората от турнира сигурно им е коствало много усилия да убедят властите турнирът да се проведе в трудните условия на пандемия и ограничителните мерки, които в момента действат в Сингапур.

efbet - 1000 лв. Нов Онлайн Казино Бонус

- В какво се изразяват ограниченията по време на турнира?
Адриан Андреев:
Тенисистите не можехме да излизаме от стаята самостоятелно, защото пред нея имаше постоянна охрана. Трябваше да чакам по 10 минути докато охраната одобри придвижването ми за тренировка във фитнеса, на закуска и обяд. Всеки ден ми правиха задължителен PCR тест.
Майката Мариана: Програмата за деня трябваше да бъде изготвена предишния ден и предадена на организаторите. Протоколът трябваше да бъде спазен на 100%.Винаги по часове взимаха Адриан от стаята. Охранителят придружаваше Адриан до всяко едно място. Поставиха ни чипове, които следяха постоянно къде се намираме в момента.

- Да не би да сте сбъркали тенис кортовете със затвор. От това, което разбирам се вижда, че ограниченията за тенисистите са били като на арестанти…
Майката Мариана:
Искам да отдам заслуженото на организаторите, защото те трябваше да покрият тези изисквания, за да може да се проведе турнира. Ние разбираме трудностите произтичащи от пандемията, но играчите наистина бяха поставени при екстремни условия – с много ограничения. Цялата ситуация беше много потискаща.

- Адриане, как се справи с излизането по часове на корта?
- Чувствах се доста тежко, защото е трудно да се справиш с напрежението от мача,  а в същото време изобщо не можеш да излезеш навън дори да се разходиш, за да се отпуснеш психически. Вместо това след мача трябваше директно да се прибера в стаята и да съм затворен в нея. Беше доста неприятно.

- Какво включваше закуската ти?
- Всеки ден за закуска имаше кренвирши с яйца. Това беше всеки ден в продължение на 5 дни.

- Започна ли да сънуваш закуската?
- Започнах (залива се от смях). Преди да заспя сънувах кренвирши.

Майката Мариана: Нямахме право да поръчваме храна извън хотела, заради ограниченията, които бяха наложени на играчите по време на турнира. Хранихме се с това, което ни беше предоставено.

-  Много хора си представят, че животът на професионалните тенисисти е частни самолети, луксозни пет звездни хотели и страхотни мадами…
Адриан
: И хеликоптери (смее се)…

- С това, което ми разказа за престоя ти в Сингапур разби всички представи за охолния живот на тенисистите. Какъв е истинският живот на един топ състезател?
Адриан: Животът ни е изпълнен с трудности и препятствия, особено в сегашната ситуация с коронавируса, заради която постоянни ни се налага да попълваме документи, декларации и караме карантина. Необходимо е да си подготвено комплексно за мачовете.
Майката Мариана: За да успееш трябват много работа и дисциплина. 

- Как в тези условия успя да се концентрираш и да победиш Лойд Харис (на снимката вдясно) – играч от топ 100 на ATP?
Адриан: Аз мисля, че за всеки един състезател е доста трудно да живее в такива условия. Но както аз, така и Лойд Харис се справи с тази обстановка. Всички бяхме в еднакви условия. Дадох всичко от себе си, положих максимални усилия и го победих.

- Беше много близо до успеха и във втория кръг срещу Попирин. Какво се случи в този мач, което остана скрито за телевизионните зрители?
- Аз започнах доста слабо в този мач, но след това продължих да се боря и изравних, но не успях да го победя.

- На кое място в световната ATP класация очакваш да приключиш състезателната 2021 година?
- Не си поставял очаквания. Гледам във всеки турнир да съм във форма и да играя добър тенис. Приоритетът ми е да играя в основната схема на турнирите от системата Чалънджър. Вече успях да постигна достатъчно добър ранкинг, за да съм в тези турнири и да напредвам като тенисист, защото това ниво те дърпа напред.

- След няколко дни заедно със съотборниците ти от националния отбор за купа „Дейвис“ Александър Донски, Александър Лазаров, Кузманов, Младенов и Донев излизате срещу Мексико в решителен мач за влизане в по-горна дивизия. Какви са твоите очаквания за представянето ни?
Адриан:
 Мисля, че ние със сигурност можем да победим Мексико. Трябва да сме психически силни и много добре подготвени.

Майката Мариана: Аз мисля, че националите състезатели са страхотен отбор. Момчетата са много сплотени и между тях атмосферата е страхотна. Мисля, че ще успеем да победим Мексико.

Адриан: Аз съм оптимист, че ще се справим с Мексико.

- На кого е основната заслуга за успешното ти представяне в Сингапур?
- Искам да благодаря най-вече на майка ми, на Стефан Цветков за уайлд картата и на организаторите за това, че въпреки трудните условия успяха да направят страхотен турнир.

ИНТЕРВЮ НА ИВАЙЛО КРАЧУНОВ