Защитникът на ЦСКА 1948 Теодор Иванов гостува в подкаста БЛИЦ Live преди първия мач на "червените" срещу кипърския Пафос от третия квалификационен кръг на Лигата на конференциите.

20-годишният талант от миналия сезон е основен стълб в отбраната на тима, воден от баща му Валентин Илиев. Теодор е амбициран да продължава силните игри и скоро да осъществи трансфер в чужбина.

Освен за футбола и предстоящото "червено" дерби в неделя, основният състезател на ЦСКА 1948 говори и за любимата си Дария и по други теми. Тео разказа и за неприятна случка с полицейски автомобил на булевард "България". 

- Тео, какво да очакваме в предстоящия ви мач с Пафос?
- Искаме да покажем абсолютно всичко, което можем. Най-вече сърце и характер, и Господ ще реши съдбата ни - дали ще продължим или не. 

- Никак не ви беше лесно с Будучност, 120-минутна битка. Много по-трудно ли е на европейската сцена?
- Атмосферата е доста по-различна. Самото усещане като напрежение на терена, дори отборът да не е много по-класен от нас, пак се усеща по различен начин, понеже знаеш за какво играеш, колко хора те гледат, какви възможности можеш да получиш от този мач. Двубоите в Европа са съвсем различи от българското първенство.

 

- Имаше ли притеснение у теб и за момент мислеше ли си, че може да отпаднете?
- Винаги имам притеснения. Срещу когото да играем, напрежението винаги го има. Баща ми ми е казвал, че и при него е било така, когато е играел. Но щом съдията свири началото - всичко изчезва.

- Кои са най-ценните съвети, които получаваш от баща ти и твой треньор Валентин Илиев?
- Че дисциплината и характерът са най-важните неща, изобщо в живота, не само в спорта. Винаги има върху какво да се работи. Стремя се всеки ден да съм по-добър от предишния ден, и да постигам все повече неща. Тренировките са ежедневието ми. Ето, сега например, повечето ми приятели, които не са спортисти, почиват на морето, купонясват... Моят живот не е такъв. 

- Не успя ли да посетиш морето това лято?
- Успях, понеже приятелката ми работи на морето. Заради нея три пъти ходих до морето за по 15-20 часа. 

- Какво работи, ако не е тайна?
- Сервитьорка в един бар. Вече се върна в София и ще се записва да учи. Е, да, няма да работи повече сервитьорка. Дария е един от най-умните хора, които познавам. Много е амбициозна. Подкрепя ме, гледа мачовете ми. Но тя е типичната жена - не разбира много от футбол. На реванша с Будучност, когато свършиха 90-те минути, си помислих, че тя ще изключи телевизора, защото няма да знае, че има продължения. Каза ми, че добре, че е бил коментатора - да чуе от него, че мачът още не е приключил. С нея се познаваме от деца, приятели сме от първи клас. Като по-малки ме питаше защо не вкарвам голове, обяснявал съм й, че защитниците по-трудно бележат. При нас е важно да не позволяваме на противника да вкарва голове.

- Това е основното за предстоящия мач с Пафос - да опазите вратата. Ще успеете ли?
- Пафос е доста стабилен и амбициозен отбор. Имат доста добра селекция. Футболистите им са на високо ниво, играли са в големи отбори. Доста труден мач ще е, но ако сме единни можем да се справим. Ще трябва да покажем много повече от това, което показахме срещу Будучност. 

- Кога осъзна, че ти се дава шанс, и то от баща ти, който ти е треньор? И ето, че ти грабна шанса, а и не се скатаваш, играеш на висота.
- Винаги съм знаел, че рано или късно ще получа шанс. Просто трябва да се работи. Не спирам, дори и когато не ми се тренира. Няма футболист, на който да му се тренира всеки ден. Но манталитетът и характерът винаги трябва да са на още по-голяма степен от тази умора, и примерно, че ни мързи и сме уморени... Просто това да рабoтиш всеки ден и да надграждаш винаги ще е печелившо.

"Изобщо не ми пречи това, че баща ми ми е треньор. Той никога няма да стои и да ме бута, точно обратното е - все едно не съм му син, когато сме на терена", обясни Теодор. (6:20 мин.)

"Най-много на мен се кара от всички в отбора, особено през миналия сезон", разказа още талантливият защитник за баща си Вальо Илиев. (6:50 мин.)

"Бих искал още през зимата да осъществя трансфер в чужбина, да заиграя в още по-голям отбор и да се развивам още повече", амбициран е талантът. (7:00 мин.)

"Страничните неща покрай реванша с Будучност не ми повлияха, гледах просто да ги бием и да ги изпратим. Патрулка ни придружаваше в Подгорица, пазиха ни и на тренировката", разказа играчът на ЦСКА 1948. (8:00 мин.)

"Стремим се всеки мач да даваме най-доброто и да побеждаваме. Това ще се случи с много работа и постоянство, и с Божията помощ, разчитам на нея", обясни защитникът на ЦСКА 1948. (10:20 мин.)

"Доста тежко беше, когато баща ми ми съобщи за смъртта на дядо. Бяхме на лагер в Словения, тогава ми каза. Заради него сме силни и трябва да се борим до края", каза Тео за смъртта на легендарния си дядо Илия Вълов. (11:10 мин.)

За спомените с дядо си и какво са си говорили за футбола (12:00 мин.)

"О, не, с дядо не съм ходил по мачове. Татко не ни пускаше, защото се притесняваше от публиката, да не ни се случи нещо, все пак сме деца" (12:20 мин.)

За инцидентите в края на баража между двата отбора ЦСКА - "Не е нормално, можеше да пострада някой от по-младите футболисти. Влизаме да играе, да се докажем, и изведнъж идва някой с прът и иска да ни бие". (12:50 мин.)

"Мач като абсолютно всеки друг. Излизам и давам най-доброто, за да победим", каза Теодор Иванов за предстоящото "червено" дерби. (13:30 мин.)

"Да, имам приятели там - Георги Чорбаджийски, Йоан Борносузов, Наско Цеков, близки сме. Има закачки, ще си поговорим преди мача. Нормални неща. В нашите разговори са само глупости". (13:40 мин.)

Какво каза за Олимпиадата и странните боксьорки? (14:40 мин.)

"От известно време не гледам телевизия", отсече младият футболист и разказа за шестте месеца в школата на италианския Тернана. (15:00 мин.)

"Искам да постигнем възможно най-много победи и да покажем, че можем да се справим с отборите срещу нас. Дай Боже да сме шампиони. Много бих се радвал, ако имаме възможност да се борим за титлата, въпреки че ще е много трудно", пожела си Тео. (16:14 мин.)

"Активен съм в "Инстаграм", но не ми е приоритет в живота" (17:00 мин.)

"Без автомобил съм, майка ми взе колата и с малката ми сестра са на море. Нямаше как да ги оставя да пътуват с автобус. Пътувам за тренировките с някой съотборник или с градския транспорт. Никога не си позволявам да закъснявам за тренировките, особено с нашия старши треньор", коментира талантът. (17:45 мин.)

"Патрулка щеше да ме отнесе на булевард "България"... Повечето полицаи, особено в София, не са много по правилата за движение", възмутен е синът на Вальо Илиев. (19:25 мин.)

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Оператор: КАЛОЯН БАЛАБАНОВ
Монтаж: АНТОН ТОНЧЕВ
Снимки: ГЕОРГИ КОЛЕВ

Българското участие в Европа - сезон 2024/2024

ПЪРВА ЛИГА - СЕЗОН 2024/2025