Елин Топузаков е капитанът на първия български отбор, класирал се в груповата фаза на Шампионска лига - Левски. По пет пъти е шампион и носител на Купата на България със "сините", четвъртфиналист за Купата на УЕФА. Топчо, както е известен сред привържениците на клуба от "Герена", е №1 по мачове за Левски в евротурнирите - 65 срещи. Роден е на 5 февруари 1977 година в Димитровград. В началото започва като нападател, след което става защитник. Освен двата периода в Левски - 1995-2007 и 2009-2010, е играл още в родния си Димитровград, Апоел (Тел Авив) и Апоел (Рамат Ган). За любимия си Левски има общо 343 мача и 20 гола.

Това лято Топузаков застана начело на Арда (Кърджали), лидер в Югоизточната Трета лига. 40-годишният треньор разказа за амбициозния проект пред БЛИЦ, както и говори за любимия Левски и по други теми. Една от тях е голямата трагедия в семейството му - загубата на баща му през 1998 година. Топузаков говори откровено и с болка за това, споделяйки, че смъртта на татко му е останала неразгадана. Амбициозният треньор разказа и как се е запознал със съпругата си Весела, която го дари със син - Виктор.

- Г-н Топузаков, поздравления за това, което правите в Арда. Заслужено оглавявате класирането, но имате само точка повече от втория Загорец (Нова Загора). Готови ли сте за класиране във Втора лига? 
- Югоизточната Трета лига е една от най-силните. През годините се утвърди като такава, тъй като в нея се състезават много футболист с натрупан сериозен опит в елитните клубове. Подготвихме се за първенството. Предизвикателство е за нас, тъй като тръгнахме от нулата, от самото началото. Стремим се да изглеждаме така, както се иска на ръководството, на самите нас - треньори и играчи на Арда, и на целия град Кърджали. Естествено, по пътя със сигурност ще има някъде и грешни стъпки, което е нормално, тъй като няма отбор в света, който само да побеждава. 

- Какво е нивото на футбола в Трета лига?
- Има отбори, които играят стойностен футбол, надиграват се. Някои от клубовете разчитат на футболисти, които са натрупали опит в "А" група. Тимовете като цяло са обиграни, докато ние в Арда набързо изградихме отбор. Заедно със спортния директор Емил Кременлиев за около 20 дни успяхме да сформираме състава. Обединихме момчетата и ги събрахме в Арда, като внимателно подбирахме играчите - не само по постове, а и като човешка характеристика, спортно-технически качества... Смятаме, че не сме сгрешили при подбора. Стремим се да преследваме професионалното ниво на футбола. Разчитаме на доста момчета, които имат желание да се доказват. 

- Владислав Мисяк и Атанас Чепилов, които са юноши на Левски, са сред футболистите, на които разчитате. През зимата може ли да привлечете в Арда още кадри от "Герена"? 
- Не ги деля на левскари и други. Oт треньорска гледна точка, с поглед към цялостния облик на отбора, ще се опитаме да привлечем малко, но качествени футболисти. Искаме да вдигнем конкуренцията в самия отбор, да имаме вариативност. Когато привличаме играчи, най-важното, което гледаме, са спортно-техническите качества и това колко полезен ще бъде съответният играч на отбора ни, а не каква принадлежност е и дали е минал през Левски или не. 

- Нямате загуба до момента, но допуснахте две издънки в първенството - две равенства...
- Не бих казал чак издънки. Като направим цялостната равносметка - от 3 юли, когато събрахме отбора, досега, имаме 20 мача без загуба. В контролите записахме 4 победи и 2 равенства, а до момента в първенството сме с 11 победи и 2 равенства. Да, паднахме от Сокол (Марково) в междуобластните квалификации за Купата на България, но след дузпи. В редовното време бяхме наравно. Просто нямаме загубен мач до момента, доволен съм. 

- Как се озовахте в Кърджали? Президентът на Арда Петър Пешев и останалите хора в ръководството трудно ли ви навиха?
- Проведох разговори с шефовете, дадоха ми шанс да работя. Имам амбиция и хъс за работа. Смятам, че рано или късно ще успея. Преди да ми се обадят шефовете не съм си и представял, че ще работя точно в този клуб. Арда е предизвикателство за мен. Започвам нещо от самото му начало, от самия му зародиш. А когато човек свърши работата от самото начало, удоволствието в него е доста голямо. Засега сме първи в класирането, всичко се случва перфектно, но и знам, че ще има трудни моменти. 

- Проектът "Арда" наистина ли е толкова мащабен, както се афишира, и докъде може да стигнете?
- Да, мащабен е. За момента сме в Трета лига, гоним нашите цели. За момента гледаме в близко бъдеще. Паралелно с това изграждаме структурата на клуба като цяло. Има доста неща, но е нужно време. Все пак доста години просто не е имало сериозен футбол в Кърджали. Правим всичко стъпка по стъпка.

- Радвате се на сериозна подкрепа от трибуните в домакинските мачове, усещате ли обединението на целия град? 
- Това супер много ми допада. Личи си, че хората в Кърджали, а и в целия регион, имат голяма жажда за футбол. Обичат отбора и идват на мачовете, за да ни подкрепят. 

- Вярно ли е, че бюджетът на Арда за този сезон е 2 милиона лева?
- Абсурдно е това, което се твърди. А и това не е моят ресор, обърнете се към ръководството на клуба. 

- Загорец е само на точка зад вас, те ли са най-сериозният ви конкурент?
- Като погледнем точковото изражение, да - те са основният ни конкурент. Но има и други стойностни отбори, които играят футбол. Ние сме най-големият дразнител за всички, предвид амбиците, които сме афиширали, и е нормално да се хвърлят здраво в мачовете срещу Арда. Всеки иска да открадне нещо точно срещу нас. 
 
- Връщате ли се на "Герена" и кога за последно бяхте на любимия стадион?
- Скоро не съм бил поради простата работа, че имам ежедневна работа в Кърджали. За последно бях на "Герена" на мача със Сутиеска. А когато Левски играе, а аз нямам мач с Арда или тренировка, ги гледам по телевизията. 

- Доволен ли сте от представянето на Левски от началото на сезона и какво е мнението ви за Делио Роси?
- Не искам да правя оценка на колега, още повече, че той е доказано име в професията. Всеки треньор си има виждане, тактика... Единственото, което ми прави впечатление, е сухата статистика - Лудогорец води с 11 точки пред Левски. 

- Кой от защитниците на Левски най-много ви харесва?
- Аз съм в треньорското поприще и не искам да правя персонални оценки на този или онзи. 

- През март изтъкнахте, че се разделяте цивилизовано с Левски, така ли беше? 
- Няма да се връщам в миналото. Няма смисъл да чоплим в раната. 

- Усеща се, че има горчилка у вас...
- Не съжалявам за нищо. Правил съм всичко за Левски. Мисля, че е така, като виждам, че хората го оценяват.

- Очаквате ли някой ден да се завърнете в Левски и иска ли ви се?
- Не очаквам, защото в живота нищо не идва даром. Ако работя добре и съм отдаден на професията, и имам успехи в треньорството, нищо не се знае. Може пък след 2, 3 или 5 години отново да работя в любимия клуб.

- Бяхте капитан на отбора, който написа "Синята приказка". Имахте неверояни успехи и мигове, които несъмнено ще помните винаги. Какво ще разказвате на децата си след време?
- Хората, които ме познават и са близко до мен, ще ме разберат. За мен най-паметното беше това, че имах няколко оферти от чужбина. Отказах ги, защото исках да преследвам мечтата си в Левски. Четвъртфиналът в Купата на УЕФА и влизането в групите на Шампионска лига са нещата, които са ми доставяли най-голямо удоволствие. Това са мигове, които не могат да бъдат заместени от парите. Имах много хубави моменти с отбора, който носеше толкова много радост на хората. 

- Вие сте футболистът с най-много мачове за Левски в Европа - 65. Гордеете ли се с този факт? 
- Това е статистика. Бил съм в един етап от живота си футболист, който е минал безвъзвратно. Рано или късно това постижение ще бъде подобрено. Нямам самоцел да бъда номер 1. В 100-годишната история на Левски има много легенди и футболисти, които са били по-добри от мен. Горд съм, че 13 години бях част от Левски. Горд съм с това, че съм оправдавал доверието на всеки треньор. Работил съм с 10-15 треньори, доказвах се пред всеки един от тях.

- Кой беше най-добрият ви партньор в центъра на защитата?
- Играл съм с Мъри, с Игор Томашич, Джон Ингълс - все отлични футболисти. Не искам да изреждам, за да не забравя някой.

- Коя от спечелените пет шампионски титли с Левски ви е най-сладка? 
- Не ги деля, всички ми бяха сладки. Винаги съм се наслаждавал на миговете, когато печеля трофей с Левски. Пет пъти съм шампион, също толкова Купи на България съм спечелил, Суперкупи... Но не съм ги спечелил сам, спечелил ги е Левски, колетивът, отборът. Аз съм бил просто една малка част от това нещо.

- Левски е без трофей от 2009 година насам. Докога ще продължава тази суша? 
- Не съм гадател, за да зная. Когато Левски показва добра игра и когато превъзхожда съперниците, сигурно тогава пак ще започне да печели титли и купи.

- Поддържате ли връзка със Станимир Стоилов, Люпко Петрович - хората, от които основно сте се учил?
- Да, поддържавам връзка с тях. В добри отношения съм със Стоилов и Петрович. Не само ми бяха треньори, а и след това съдбата ми даде възможност да бъда в щаба на Люпко. По всяко време мога да науча нещо от тях. А аз това искам - да се уча и да се развивам. 

- Спомняте ли си кога за последно подкрепяхте Левски от Сектор "Б"?
- В "Б" не съм бил от доста време. Както казах - за последно бях на мача със Сутиеска. Иначе съм гледал от Сектор "В", по-рядко от "А". Но не е важно от къде ще подкрепяш отбора, важното е да го подкрепяш. Когато имам възможност, пак ще съм на стадиона и ще гледам мач на Левски. 

- Кой ше бъде шампион този сезон?
- Не мога да гадая. Шампион ще бъде най-подготвеният и най-печелещият отбор. Не може само с късмет да стигнеш до титлата, трябва да имаш футболни аргументи.

- Кой е футболистът, на когото сте се възхищавали като малък?
- В детските години имах идол - Марко Ван Бастен. Не е тайна, че започнах като нападател. За мен той беше най-добрия. Постигна много с Милан и националния отбор на Холандия. Но най-големият ми идол беше баща ми Калин, лека му пръст! От него съм се учил, от него съм наследил тази непримиримост и хъс. Винаги съм се стремял да приличам на татко. Нашата фамилия е известна в Димитровград, откъдето сме родом. Всички бяхме футболисти - баща ми, чичо ми Минко, брат ми Иван, двамата ми братовчеди също. 

- Баща ви е играл в Димитровград, Хасково, Шумен и Черно море. Славел се е с изключителна техника. Пазите ли някакви спомени от неговите изяви на терена?
- Не бих казал, че се е славел с чак толкова добра техника. Да, беше боец, биткаджия на терена, но чичо ми беше по-техничен. Баща ми беше ляво крило, той си беше левичар, със силен ляв крак. Последната година завърши като ляв бек. 

- Брат ви Иван занимава ли се още с футбол?
- Не, извън футбола е вече, но цялата ни фамилия е футболна.

- Много се спекулира около смъртта на баща ви, лека му пръст. Какво знаете за случилото се онази нощ на 24 септември 1998 година, ако не е тайна?
- Неговата смърт така и остана неразгадана. Официалната диагноза е мозъчен кръвоизлив. Но е имало обстоятелства, които остават неизяснени и незнайно как се е получил този кръвоизлив. Дали е било насилствено или по наследствен начин...

- Имате момченце, искате ли да тръгне по вашите стъпки...
- Всеки родител и баща на момче тайно се надява синът да продължи по пътя на баща си. Виктор е доста малък още, все още не мога да преценя дали интереси към футбола. Но топката вече я подритва. И най-хубавото е, че и той е левичар, от нашия ген. А и в модерния футбол левичарите са кът.



- Съпругата Весела ви се занимава с мода. Тя ли определя как да се обличате?
- Опитва се, дава ми полезни съвети, но съм малко твърдоглав и си държа на моето. Да, не отричам, че ми харесва да съм облечен добре, но не съм чак толкова суетен. Често имаме пререкания по темата с облеклото. 

- Връщайки се назад в годините, бихте ли разказал как пламна любовта между вас?
- Познавахме се много преди да се оженим. Искрите между нас припламнаха, когато тя работеше в една музикална телевизия и ме покани да й гостувам в предаването "Лабиринт", което водеше. И през годините, в които бяхме заедно, се убедихме, че сме един за друг.

- Преди време се твърдеше, че сте пред развод? Имало ли е такъв момент и имали ли сте някакви трудности?
- Във всяко семейство има трудности. Но това за развода са измислици. Никога не е столо на дневен ред подобно нещо. 

- Ревнив съпруг ли сте?
- Да, и това е нормално, когато обичаш някого. 

- Съпругата ви е в модния бранш, има и собствен бутик. Бизнесът върви ли? 
- Тя има бизнес, аз не. Аз се занимавам с треньорство. 

- Гостува ли ви в Кърджали и гледа ли вече мач на Арда от трибуните?
- Доста и е натоварено, но вече успя да дойде. Гледа един от мачовете ни. А и разстоянието от София до Кърджали не е малко. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ