Треньорът по лека атлетика Радмила Станкович е в основата на успехите на Детето-чудо Лиляна Георгиев, която изпрати впечатляваща 2015 година. Специалистът от пловдивския клуб "Тракия" не се счита за откривател на таланти. И наистина е права, защото тя всъщност е техен създател. Случаят с Лили Георгиева потвърждава тази теза.

Станкович взема 10-годишното момиченце под крилото си преди пет лета и усилената им съвместна работа носи резултати. Успешният тандем е пределно амбициран да продължи да жъне успехи, като през 2016 година предизвикателството е още по-голямо - предстои европейско първенство, а след това и Световно.

Радмила Станкович вчера беше рожденичка, а Лили отново успя да я зарадва. Детето-чудо стана осма в класацията Най-добър млад спортист на България за 2015 година, организирана от Viasport.bg. Младата лекоатлетка реши да подари статуетката си на своя треньор. Станкович беше една от най-добрите и борбени наши бегачки на 400 метра. Треньорът от клуб "Тракия" даде интервю за БЛИЦ:

- Г-жо Станкович, предполагам сте много доволна от работата през 2015 година?
- Наистина годината беше много успешна - не само за Лили, а за всички състезали от клуб по лека атлетика "Тракия" (Пловдив). Имаме 25 медала от национални шампионати, 10 златни от балкански игри, три национални рекорда и среброто на Лили от Европейския младежки олимпийски фестивал в Тбилиси.

- Бихте ли разказали специално за трите рекорда?
- Първият рекорд на Лили беше в зала на 3000 метра. Интересното беше, че нямаше собствени шпайкове. Дете от моята група - Габриела, й връчи нейните. Те обаче стягаха на Лили, все пак Габи е по-малка от нея, трети клас е. Въпреки това Лили направи национален рекорд в зала на 3000 метра, състезаваща се в по-горната група - при младшата възраст. След това Лили получи много сериозен стимул от спортния министър Красен Кралев. Намериха се хора, които й помогнаха. Вече има не един чифт шпайкове, а няколко. Министърът й осигури лагер - на нея и друг мой шампион - Димитър Аргиров, и логично дойде и рекордът на 3000 метра на открито. Лили го постави на турнира "Нови звезди". Последваха всички възможни титли. През 2015 година Лили няма второ място, освен на Европейския младежки олимпийски фестивал в Тбилиси, където постави третия рекорд. Лили спечели среброто в бягането на 800 метра с личен и национален рекорд - 2.07,89 минути. Тя има седем национални титли.

__________________2.jpg

- Определено няма конкуренция в нейната възраст?
- Не в нейната възраст, а Лили няма конкуренция в България до 20 години. В момента е водач на ранглистата за 2015 година на 800 и 3000 метра до 20 г. Много е амбицирана, всеотдайна е в тренировките.

- Какво не й достигна да спечели златото в Тбилиси?
- Малко не стигна. Но все пак трябва да отчетем, че бягаше с една година по-глеми от нея. Много съм доволна, че Лили изпълни всяка една точка от указанията, които й поставих. Направи невероятно бягане на финала, и то при много тежки условия. Духаше силен вятър, сух въздух, беше ужасна жега. Веднага след състезанието първата ми работа беше да я хвана за ръчичка и да отидем на доброволен допинг контрол. Наложи се да изпие 5 литра вода за час и половина. Организмът й беше дехидратиран.

- Каква е целта пред вас през 2016 година?
- На първо място е важно подготовката да протича добре и най-вече Лили да е здрава, защото вече 5 години, откакто я тренирам, не е имала травми. Пази се много от шосейните и асфалтови бягания. Избягваме тренировки на такива места. Беше ни предложено да тренираме на Белмекен, но предпочетох да отидем на Студенец при много по-скромни условия, но да бяга на меко, предимно в гората. Министър Кралев ни помогна за лагера. Това беше единственият ни лагер за 2015 година - 15 дни на Студенец. Сега Лили е поканена с националния отбор с още трима мои състезатели на лагер в Добрич - от 25 януари. Там ще се проведат националните шампионати при всички възрасти. Тази година са ни нужни лагери. Предстоят Европейско и Световно.

- Върху какво още има да работите?
- Аз съм много взискателен треньор. Не е да дойдат и да тичат по 2-3 часа. За мен тренировката е 24 часа и 1 минута. Изискванията ми към тях са не само за натоварванията, а и кой колко спи, храната, килограмите, важно е с кого дружат. Имам подкрепата на дом "Мария Луиза", на спортното училище "Васил Левски", където Лили учи. Стремим се да подобряваме всичките условия на нейната подготовка.

- Още в първите дни на 2016 година отново бяхте на състезание. Какво се случи в Правец?
- Да, няма почивка. За първи път участвахме на нощния крос в Правец. Неприятното беше, че улиците не бяха добре осветени. Все пак не е Рио де жанейро. Снегът и ледът не са толкова проблемни, колкото тъмнината, която беше. Лили е участвала при много по-сурови условия като студ и жега, но когато не е осветено, е опасно. Но се справи чудесно на 4000 метра. Бяга с жени, въпреки че е на 15 години. Моника Георгиева спечели, Милица Мирчева, която води подготвка в Кения, стана втора. Лили беше само на 10 секунди зад Милица (22-годишна).

- Чувствате ли се откривател на таланти?
- Съпругът на моя много добра бегачка, която някога е побеждавала и Даниела Йорданова, написа вчера във "Фейсбук", че съм не откривател, а създател. Така го приемам за по-точно.

__________________.jpg

- Кои са другите таланти във вашия клуб?
- В групата имаме едно уникално момиче - Таня Асенова. Връстничка е на Лили. Таня е с четири златни медала през 2015 година. На Балканските игри в Коня (Турция) за 16-годишни стана първа на 100 метра и на дълъг скок. На 200 метра този сезон Таня държи най-добрия резултат на България до 20 години - 25,28 сек. А Лили най-добрите резултати на 800 и 3000 метра, което ме прави много доволна. Таня е със страхотни възможности в дългия скок и на 100-те метра. Друг доказал се състезател е Красимир Коджабашев, който е абитуриент тази година. Преди 2 години стана балкански шампион на 1500 м за юноши младша възраст. Имам и едно момченце - Димитър Аргюров, по-малък от Лили. Той стана шампион на България на 1500 метра в зала. Подготвя се много самоотвержено при доста тежка семейна ситуация - четири деца са, майка им си отиде от този свят преди месеци. Имам и други състезатели, групата е голяма. Най-малкото дете е на 2 годинки, има и по-големи. Тренирам общо 28 състезатели. Интересното е, че имам и състезателка на 30 години - майка на две деца. Тя си има свой бизнес, работи сериозно, но Лили я запали по леката атлетика и тръгна по състезания.

- Интересен случай, има ли други подобни?
- Да, и други такива случаи има. Лили вече служи за пример не само на малки, а и на големи.

- Работите вече 5 години, какво се промени в нея в този период?
- Става все по-красива, все по-упорита, все по-мотивирана и с точни цели. С резултатите си дава пример за по-малките състезатели. Те слушат думите й, а не подмятания от сорта, че в леката атлетика нямало пари и да не се захващат да тренират. Истината е здрави тренировки, това е.

- Вашият съвет към хората, които бягат любителски?
- От джогинга по-добро нещо няма. Мадона където и да ходи по света, си води треньора по джогинг и прави кросове от 6 до 8 километра. Джогингът е най-доброто бягане - бавно, продължително, равномерно бягане, това препоръчвам на всеки, а не спринтове. Щом стане трудно, да се ходи, но да не се спира, после пак тичане, пак ходене... Аз самата бягам със състезателите си, не ми е проблем. Правя по 4-5 километра и ми е страшно приятно.

- Каква е формулата за успехите ви?
- Здрави тренировки и без оплаквания. Много се дразня, когато хората постоянно се оплакват, че нямали добри условия. И при тези условия, които са при нас, пак могат да се постигат резултати на база указанията на един треньор, който се е отдал на атлетиката, който има правилни виждания. И не мога да приема, когато видя във "Фейсбук" млади спортисти, не само лекоатлети, как споделят надъхващи цитати, а след няколко дни гледам, че са публикували снимки от софра - ядене, пиене... И тръгват да ми обясняват, че можело да си го позволяват от време на време. Не, категорично не може!

- Какви лишения има при Лиляна Георгиева?
- Казвам й да внимава с килограмите, защото редица мои шампионки приключиха рано кариерите си именно заради килограми. Стават републикански шампиони, после качват килограми и приключват. Съвременните деца ядат много, и то предимно вредни храни. Правилното и здравословно хранене е много важно нещо. Младите не се хранят здравословно. Недоволна съм, че много родители ми пречат. Пускат децата си да ходят насам-натам, прикриват го от мен. Лили например почти всяка вечер си ляга още в 20 часа. Нещата наистина са много сериозни. Гори от желание да стигне успехите на създателя на нашия клуб Лиляна Томова, има нейната подкрепа, както и на Атанас Търев.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ

__________________1.jpg