Селекционерът на юношеските национали до 19 години Александър Димитров заяви пред БЛИЦ, че е посъветвал футболистите си да не политат в облаците след страхотния успех - класирането на европейското първенство, тъй като ги очаква още много работа. България вчера надви с 2:0 Чехия, а преди това се случи нещо запомнящо се - бихме Швеция с 2:1. Отдавна известно е, че "тре крунур" е кошмар за български отбори. Момчетата на Александър Димитров обаче демонстрираха класа и със задружни усилия повалиха шведите. Пълният актив от 6 точки в елитния квалификационен кръг, на който страната ни е домакин, се оказа достатъчен за класирането на големия форум. За последно национален тим на България беше на еврофинали през 2008 година, когато Михаил Мадански изведе набор 1989 на шампионата в Чехия. В интервюто си пред БЛИЦ Александър Димитров благодари на прекрасния си екип, с който работи, на старанието, положено от футболистите му, като заяви, че се надява на успешно представяне и на Европейското, където на нашите никак няма да им бъде лесно в жестоката конкуренция, която се очертава да имат.

- Г-н Димитров, трудно ли успяхте да се класирате на Европейското и осъзнавате ли какво постигнахте?
- Много беше трудно, благодаря на момчетата (б.р. - отдъхва си). Честно казано, все още не осъзнаваме какво сме постигнали. Най-вече и заради случилото се вчера след победата над Чехия. Делегатът ни каза, че се гледа головата разлика, което не е логично. Ако наистина беше така, както той твърдеше, излизаше, че отборите, които сме победили - Чехия и Швеция (имат по 3 точки), могат да се класират заради нас, ако някой от тях спечели последния си мач. Тогава щяхме да бъдем прецакани. Веднага международният отдел на БФС се задейства, писахме до УЕФА, за да разберем дали наистина регламентът е променен в последния момент.

- С много трудности ли се сблъсквате?
- Има ги, но не може без тях. За пореден път обаче се доказа, че когато българинът има трудности, се амбицирва още повече и идват успехите. При нас задоволството е много голямо след това постижение. Радостни сме, че 4-годишният упорит труд беше възнаграден, и то в точния момент. Рецептата е една - труд и да сме единни. Състезателите се стараят, треньорите им по клубовете също. Работата на Треньорската школа, с която съм тясно свързан и постоянно тормозя заместник-директора й Юри Николов да ми помага, да получавам още знания. С него коментираме много неща около подготовката. Вижте, у нас има много млади и амбициозни треньори, които също допринесоха за това, което се случи с нашия отбор. Едва ли щяхме да се класираме на Европейското, ако треньорите по клубовете на момчетата не бяха започнали да ги налагат. Доволен съм, че треньорите започнаха по-често да поглеждат към собствените си кадри и резултатът не закъсня. Това ме радва. Имаме много добри момчета, трябва търпение към тях. В тях е бъдещето. Надявам се по-малко чужденци да има в отборите, а да бъдат повече българчетата. Вижда се, че си струва.

- Близнаците Цоневи и Антонио Вутов ли са основните играчи в селекцията ви?
- Не искам да откроявам когото и да било. При нас няма звезди. Всяко момче е важно за отбора. Дори не смятам, че Вутов е нещо по-специално, защото е футболист на Удинезе. Самият той не лети в облаците, което е много важно. Аз и на момчетата го казах - трябва да сме здраво стъпили на земята. Отговорната работа тепърва предстои. Благодарен съм на страхотния екип, който имам - помощник-треньорът ми Миро Кралев, треньорът на вратарите Владо Манолков, доктор Габаров, масажистът Мечинов, домакинът Карабогданов. Имаме си доверие един на друг, което е най-важното. Освен на екипа си, няма как да не благодаря и на БФС за перфектните условия, които ни предоставят. И най-вече в личен план няма как да не изкажа своята благодарност към хората, които ми повярваха и ми дадоха шанса да работя с този отбор и да продължа развитието си. Защото само аз си знам колко малко хора ми имаха доверие. Те знаят кои са, благодаря им. Имаше много съмнение за това дали трябва аз да съм треньора, но имаше и хора, които наистина повярваха в мен и ми помогнаха. Много съм им задължен.

000_al_dimitrov.jpg

- Рядко се случва да победим на футбол Чехия и Швеция, как успяхте?
- Не е лесно, много ми е трудно, тъй като всеки мач имаме кадрови проблеми. Но нека сега да не говорим за това. Най-важното е, че се класирахме на Европейското. Всички бяхме обединени в името на националната кауза. Надявам се тепърва да предстоят хубавите мигове за този невероятен отбор, който водя.

- Докъде можем да стигнем на Европейското в Унгария?
- Първо трябва да разберем кои ще са съперниците ни. След домакина ние сме вторият отбор, който спечели квота. В момента се провеждат останалите елитни кръгове на квалификациите. Със сигурност няма да ни е лесно. Конкуренцията ще е жестока, осем страни ще сме на първенството, което ще се проведе от 19 до 31 юли. Надявам се на унгарска земя да продължим доброто представяне. Ако сме в Топ 6, ще си осигурим класиране на Световното до 20 години, което ще се проведе в Нова Зеландия догодина. Това ни е амбицията, това е следващата ни голяма цел. Много искаме да стигнем и до Световното. С момчетата продължаваме да работим за доброто на България.
 
- Сигурно вече сте получил много поздравления, президентът на БФС Борислав Михайлов обади ли ви се?
- Телефонът ми постоянно звъни. Щастлив съм, че успяхме да донесем радост на много хора. Да, президентът на БФС беше при нас, гледа мача вчера и след това влезе в съблекалнята да ни поздрави.

- Доволни ли сте от подкрепата на феновете?
- Да, вчера имаше доста хора на мача в Сливен. Усещахме подкрепата на публиката и се радвам, че им се отблагодарихме. В четвъртък от 18:00 часа излизаме за победата и срещу Италия на стадион "Берое". За националния отбор не може да има протоколен мач. Всяка среща е важна. Искаме да победим и италианците.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ

Селекцията на Александър Димитров:

Вратари: Александър Любенов ("Левски"), Кристиян Кацарев (Локомотив София)

Защитници: Христофор Хубчев (Бонер, Германия), Пламен Гълъбов (Литекс), Александър Василeв (Калиакра), Васил Попов (ЦСКА), Мики Орачев ("Левски"), Преслав Петров (Видима-Раковски)

Полузащитници
: Реян Даскалов (Литекс), Никола Колев (Литекс), Радослав Цонев ("Левски"), Станислав Дрянов (Черноморец), Стивън Петков ("Левски"), Антонио Вутов (Удинезе)

Нападатели:
Кирил Десподов (Литекс), Георги Минчев (Литекс), Борислав Цонев ("Левски")