Треньорът на руския Ростов, където играе капитанът на българския национален отбор Ивелин Попов - Валери Карпин, даде интервю пред sport-express.ru за сложната финансова ситуация, в която се намира клубът. В местните медии се появи информация, че Карпин и още шестима, сред които и Попов, се готвят да напуснат, а той потвърди, че ситуацията е сериозна.

- Г-н Карпин, колко сложно е положението?
- Много! Надявам се хората, които могат да четат между редовете, да си спомнят думите ми за амбициите ни в първенството, за Купата, за Лига Европа. Не смятам, че въз основа на сегашната ситуация изобщо можем да говорим за това. По-скоро трябва да се насочим към разговор за моментното ни положение.

- Какви са задълженията към отбора?
- За три месеца. И това не се случва за първи път. Подобни неща имаше и през миналия сезон, а сега просто се повтаря. Браво на момчетата, които разбират ситуацията и се отнасят добросъвестно към задълженията си. Но ще се случи и моментът, в който границата ще бъде прекрачена. Мога само да им благодаря, но знам, че ситуацията е много сериозна и трудно ще се оправи.

- Сега ли беше премината границата?
- Не знам. До този момент мълчах и нещата си оставаха в клуба. Сега нещата се знаят публично. Няма смисъл да мълчим. Трябва да се говори за проблемите.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

- Как се работи в такива условия?
- Така, както е било досега.

- Има ли вариант, в който играчите откажат да тренират?
- Засега всичко е под контрол, но не знам в кой момент всичко ще ескалира.

- Колко е вероятно да се наложи да продавате играчи.
- Не мога да преценя. Не разполагам с цялата информация за финансовото ни положение.

- Ако президентът и спортният директор си тръгнат, вие също ли напускате?
- Да, както и много футболисти. Ще го направим. Ние сме тук благодарение на усилията на президента. Харесвам клуба, отбора, града, феновете. Всичко това е важно, но не може да пренебрегнем ситуацията в клуба.

- Какво ще правиш, ако напуснеш?
- Ще се прибера вкъщи и ще се грижа за дъщерите си. Едната е на година и два месеца, а втората се роди през април. Така че, имам какво да правя.

- Кой е виновен за ситуацията?
- Да кажем бившият ръководител на клуба. Настоящият през цялото време изплаща дългове, опитвайки се да стабилизира клуба. Но без подкрепата на местната власт, която също е акционер в Ростов, няма да стане. Бяха дадени много обещания, които не бяха спазени.

- Например?
- Преди две години ни беше казано, на мен и на играчите, че ще имаме нова база. Годините минаха и още сме там, където бяхме. Беше обещано да се прехвърли собствеността на стадиона на ръководството, но и това не се случи. Само празни обещания. Жалко е да загубиш всичко, което си градил толкова много време и с толкова много усилия. Като не помагат, поне да не слагат прът в колелата и да спазват обещанията си.

- Каква е вашата прогноза? Как ще свърши всичко?
- Зависи от това кой има нужда от това Ростов да е в това положение. Това е основното.