ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

Президентът на Славия Венцеслав Стефанов даде интервю за БЛИЦ Live пред пред управителя на БЛИЦ Ивайло Крачунов. Това стана в турския курорт Алания, където „белите“ са на зимна подготовка и днес им предстои контролна среща с Младост Лучани. Босът на Славия коментира информациите за трансфер на вратаря Светослав Вуцов, прогнозата си за шампионата, и разкрива подробности за драмата, в която Славия отне шампионската титла от Левски на „Герена“.

- Кажете вашите впечатления от подготвителния лагер, на който лично присъствате?
- Може би 15-20 години идваме тук, моят приятел Хабил осигурява перфектни условия като хотел, обслужване, настаняване и най-важното – терени, на които могат да се подготвят футболистите. Дори и в най-големия дъжд, който беше тук, терените бяха перфектни. Защото човекът си знаят работата.

- Какви нови попълнения може да очаква Славия, освен трите момчета, които се присъединиха към подготовката?
- Ако говорим за нови футболисти, мога да кажа, че и петте момчета, които Загорчич взе от „Б“ отбора – и Чунг, и Роберт, и Борето, и другите, са перфектни като футболисти и се надявам на днешния мач да се види, че имаме нешлифовани диаманти в нашата селекция.

- Едно от тях е виетнамският футболист Чунг Нгуен-До, кажете малко повече за него?
- Когато фактите говорят и боговете мълчат. Днес ще го видим. Нека не се главозамайва. Аз се радвам, че той е изключително възпитано дете. Родителите му са му дали много добро възпитание и тук е покълнало това растения. Той има брат, който също е изключително талантлив. Дай боже, да стигне и до националния отбор, ако все пак родителите му разрешат да играе за България.

3x500 лв. Бонус за мачовете от efbet Лига!

- Едно от другите попълнения е Владимир Николов, който дойде от Австрия, където не имал достатъчно шанс да се наложи. Смятате ли, че той ще се наложи в атаката на Славия и ще успее да вкарва доста голове?
- 100%! Аз видях неговите мачове в младежкия национален отбор. Това дете е рожба на школата на Славия. След това по ред причини отиде в друг отбор и оттам отиде в Австрия. Мисля, че не загуби от това, че отиде в чужбина. Видя и помириса как е футболът в Европа. Качествата му са наследствени. Баща му също беше добър футболист и може би той ще задмине и ще радва не само публиката на Славия, но и всички български зрители в мачовете си за националните гарнитури.

- Малцина от футболните хора знаят, че Вие сте човекът, футболният президент, който е продал най-много вратари в най-новата история на футбола. Сега много усилено се коментира, че има интерес към Светослав Вуцов. Каква е истината от първо лице?
- Има интерес към Светльо. Наблюдават го много клубове. Аз искам да кажа едно нещо: при вратарите е много специфично, клубовете ги наблюдават как живеят, как се хранят. Всеки един вратар, както казват футболистите, трябва да е малко сачма. Ако е много културен, много възпитан, няма да стане вратар от него. Трябва да е по своему малко луд, за да може да отиде във върховете. Виждате, че дори и вратарят на Аржентина, въпреки този неприличен жест, който направи, беше изключителен. Просто вратарите са бамбашка. Имам пример в Славия. 46-годишният Георги Петков, на който отбор от „А“ група да застане на вратата, ще бъде лидер.

- Георги Петков лиши Левски от шампионска титла на „Герена“. Какво си спомняте от този мач. След него се чухме с Вас и казахте, че е имало заплахи, че фенове са искали да го гонят. Какво остана скрито за публиката след тази драма на „Герена“?
- За публиката на Левски остана скрито, че Георги Петков е професионалист и човек. Когато беше в Левски, беше оплюван, охулван. Трябва да му палят свещи, че ако не беше Георги Петков и още едно момче, те Шампионска лига нямаше да помиришат. Георги просто е професионалист. Така както пазеше за Левски в мачовете срещу Славия, когато играеше там, така застана и заключи вратата за Левски в мачовете, които имаме помежду си и той играеше за Славия. Просто – вратар мечта.

- Той лиши Левски и от купата на България, когато Славия триумфира на националния стадион „Васил Левски“. Разкажете ни за вашата емоция след този мач. Вие бяхте много радостен, слязохте на терена.
- Да, прословутата фланелка с Путин. Знам за какво ме питате. Аз понеже съм от по-старата генерация, не забравям. Лошото е, че много неща помня. И в училище, и по-късно, аз много добре знам, че 9 май е Ден на победата над фашистка Германия. Изведнъж ние много бързо се пребоядисахме и стана Ден на Европа. Аз не искам да се забравят тези истини, които спасиха Европа от нацизма и трябва винаги да се помнят. Когато взехме Купата, аз исках да припомня, че 9 май е Ден на победата. Затова бях с фланелката с Путин, защото смятам, че той е най-голямото олицетворение на тази победа.

- Смятате ли, че Славия тази година има сили отново да вдигне купата на България?
- Убеден съм, ако странични фактори не ни попречат.
Ивайло КРАЧУНОВ, БЛИЦ

Монтаж: Антон ТОНЧЕВ