Босът на Славия Венци Стефанов даде интервю за БЛИЦ, в което говори по актуалните теми. Той е категорично против първенството да бъде прекратено и моментното класиране да бъде обявено за окончателно. Това е искането на част от клубовете, които излязоха с декларация в петък

Венци Стефанов нападна остро собственика на Локомотив (Пловдив) Христо Крушарски, изразявайки учудване, че той е сред тези, които искат пари от държавата и БФС. 

- Г-н Стефанов, каква е позицията на Славия относно искането на някои от клубове за прекратяване на първенството? 
- Категорично сме против. Много добре зная откъде идва това искане. Човекът, който обявяват за инициатор - президентът на Арда Петър Пешев, е читав, чист човек е, обаче някои други преследват интересите си чрез него. 

- Кого визирате?
- Всички добре знаят за какво става въпрос. Идва от тези, които искат да няма мачове по-нататък, за да не изпаднат надолу и да не им се налага да минават през баражите. И от един човек, който щом се е класирал в Топ 4, смята, че си е свършил работата и ще участва в евротурнирите. Ръководителите на отбори, които имат акъл в главите си, не биха искали подобно нещо. ФИФА и УЕФА препоръчва да се изчаква, а те искат да се сложи край на сезона у нас. Ако трябва първенството може да завърши по-късно и няма да има почивка преди старта на новия сезон. Вместо да се провежда подготовка и да се играят контролни мачове, директно ще започне другият шампионат. 

Тези с декларацията мислят само за собствения си интерес. УЕФА насрочи баражите за Европейското да се играят в началото на юни. Ако сега се сложи край на нашето първенство, как ще се подготвят националите ни за баража с Унгария, който е планиран да бъде на 4 юни? Как ще играят? А знаете колко важен е този мач за нас. Националният отбор е над всичко. Нашите момчета трябва да бъдат максимално подготвени за плейофа и най-после да успеем да се класираме на голям форум. 

Това е най-важното а не интересите на тези шматки, които се опитват да са по-умни от всички останали, и гледат да изкарат на топа на устата други хора, а те се крият, защото нямат смелост да кажат това, което мислят. Смешно е, че са против интересите на футбола ни. Ако сега се спре първенството, не им ли е ясно, че трябва да се връщат парите за телевизионните права? Да, може би ще спестят пари от заплатите, но ще трябва да спазят поетите от клубовете им ангажименти и да връщат пари. 

На тях просто не им пука за футболистите им. Събират 15-20 момчета, правят отбор, който изкара, изкара... Сега ще им кажат, че не могат да им плащат и ще ги освободят. А като се подновят мачовете, пак ще съберат играчи оттук оттам. Те просто не мислят за своите деца - юношите, за младежките и национални гарнитури. Мислят само за собствения си...

Winbet - победата е емоция! (18+)

- Но не искате да назовете имена...
- Знаят ги всички. От един кръг идва това нещо. Кръг, който се старае да оплюва този или онзи. И карат хората да оплюват, да искат пари от държавата, и то в момент, в който ген.-майор Венцислав Мутафчийски казва да спасим родителите си. 

Защо не кажат, че не могат да се справят? Да излязат и да обявят "Аз съм до тук, чао". Не го правят, защото за това си тръбва сърце и д*пе, а те нямат ни едното, ни другото.

- Коментарът ви относно молбата на някои клубове държавата и БФС да им помогнат с пари? 
- Мишоци! Няма и две седмици, откакто сме в извънредно положение и започнаха да реват за пари. Сега най-важно е да се спаси положението, после ще се говори за футбол. Не може така - хем еди какво си, хем душата в рая. Трябва да си свием д*пенцата всичките, ще търпим, и като дойде времето държавата ще види какво да прави. Хората, които сме в спорта, последни трябва да искаме пари. Здравето на народа е на първо място. 

Тези мишоци, които зоват за помощ от държавата, нека видят лекарите и полицаите колко съвестно си вършат работата. Те не пискат за пари като тях. Лекарите правят всичко по силите си, не спят хората... Полицаите пък, които трябва да са в гетата, да сте ги чули да пискат за пари. Само тези мишоци от футбола...

Крушата моли БФС за пари, футболният съюз да искал кредит от държавата... Държавата му дава пари за стадиона, а той ламти за още. За какво да му даде - да пере гащите на... Срам ме е, че имам нещо общо с такива хора. 

Тези, които са на първа линия, които се борят да се оправи трудната ситуация с коронавируса - лекарите и полицаите, дума не казват. Мишоците от футбола, които искат пари, да си стоят в дупките и да не се показват! Едни си правят схеми как да останат в "А" група, други как да докачат от някъде някой лев. Престанете! Мислете за хората, ей! 

- Очаквате ли да се стигне до момент, в който някои от клубовете ни ще освобождават играчи, ако продължава да няма футбол?
- Всеки си има свой приоритет. Но да не забравяме, че футболистите също имат семейства, хранят деца. Ако се наложи, ще седнем на масата с играчите и ще си говорим право в очите. Ще си кажем кой е най-правилният вариант. Аз няма да допусна да разбират от сайтовете и вестниците какво ще им се случи. А после да искаш от тях да защитават честта на клуба. Футболистите не са пионки. Не може така. С такива манипулации - дай да свърши първенството, за да не ти плащам повече, това е престъпно поведение на ръководител към футболист! Такива хора не заслужават уважение.

- Да разбираме, че ви предстои среща с футболистите ви, за да обсъдите ситуацията?
- И по телефона можем да се разберем. В Славия сме едно голямо семейство, казваме си нещата право в очите. При нас няма скрито-покрито. 

- Ще присъствате ли на срещата, която БФС организира в понеделник?
- Да, ще отида. Да им видя личицата на тези... Ако се явят. Искам да ги видя с какви очи ще гледат хората, дали изобщо имат очи да се покажат. В края на краищата имаме държава, имаме УЕФА, ФИФА, не може някой си да решава, че свършва първенството. Това може да го нареди само ФИФА и УЕФА. И тези мишоци да не забравят, че ще трябва да върнат повече от 1 милион за тв правата, ако се прекрати първенството. Как я мислят тази работа? Само ще им припомня, че когато ядоха кюфтета не реваха, а сега реват. 

- Кога очаквате отново да могат да се играят мачове?
- Няма как да се случи скоро. Поне още месец нещата ще бъдат все още тежки, ако не и повече. Ако успеем май месец да започнем, ще бъде добре. 

- Как се опазвате от коронавируса?
- Само едно ще кажа - Господ да ни пази всички! Пожелавам здраве и Господ да ни пази. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ