Доскорошният капитан на ЦСКА Тодор Янчев отново коментира раздялата си в "армейците", като заяви, че нито за миг не съжалява за взетото решение да разтрогне договора си с любимия клуб. Сърцатият халф потвърди новината на БЛИЦ, че Георги Иванов-Гонзо го навива да заиграе в Черно море. Освен това Янчев е желан още от бившия си клуб Нефтохимик, както и от другия бургаски отбор - Черноморец, воден от Димитър Димитров-Херо. БЛИЦ ви представя интервюто, което Тошко даде при гостуването си в предаването "Пред банята" по ТВ7.

"Почувствах облекчение, смятам, че взех правилното решение", започна Янчев.

- Не смяташ ли, че тръгването ти от ЦСКА ще бъде емблематично и може би след време ще се дава за пример?
- Времето ще покаже дали съм постъпил правилно, но смятам, че съм прав. Не можех повече да гледам вътре в кухнята как стават някои неща. Не ги възприемам и затова реших да действам по този начин.

- Истина ли е, че Гонзо те е повикал в Черно море, както и дали има интерес от Нефтохимик и Черноморец към теб?
- Истина е, че проведох разговори, като на този етап не мога да дам точен отговор, защото самият аз не знам какво искам да правя. Благодаря на Гонзо и Благо Митрев за поканите, които ми отправиха, но какво ще стане, сега не знам.

- Възможно ли е да се върнеш в Бургас и отново да играеш за Нефтохимик?
- Този отбор наистина ми даде много. Направих основата на кариерата си именно там. Благодарен съм на Нефтохимик за този старт, който натрупах при тях, като опит в първите години. Те са много важни за всеки футоблисти.

- Не можеше ли да стиснеш зъби и да изкараш още време в ЦСКА?
- Никога не съм бил такъв човек - да живуркаш и само да си чакаш заплатата. Камо ли в ЦСКА. Ако не се бориш, ако няма тръпка да се бориш, да играеш, няма смисъл. Безсмислено е само да стоиш на пейката. Независимо от статута ми на капитан, с някакъв статут да се водя на книга, аз винаги съм имал нагласата да се боря, да тренирам и да се доказвам постоянно. Не съм си мислил, че съм нещо специално в ЦСКА. Не съм се отпускал нито за миг. Ако си мислех, че съм само капитан, щях да спра да се раздавам и много бързо самият клуб щеше да ме изхвърли.

- Как ще коментираш твърденията, че си любимец на Стойчо Младенов и едва ли не той те е съпътсвал през цялата кариера?
- Най-лесно мога да отговоря на тези хора. Всеки един от тях нека да погледне статистиката преди да говори. Сменил съм много треньори, първенства и държави. На всичките места съм бил титуляр и постоянно съм играел.

- Не мислиш ли, че през теб Стойчо Младенов бил крайната цел на ръководството?
- Много пъти съм казвал, че няма проблем да не играя. Но след всеки мач нашият анализатор изкарваше статистиката, от която няма как да се скриеш. Като видиш какво си направил за 90 минути, ти става ясно, че се справяш с поставените задачи.

- Кога започнаха вътрешните атаки срещу Стойчо Младенов?
- Може би от април, когато загубихме титлата. Аз бях изцяло в съблекалнята. Нямах толкова близък контакт с треньорите. След това бях за малко помощник-треньор, имаше вариант да прекратя кариерата си, но се наложи пак да играя, защото не можахме да картотекираме всички.

- Преди време собствениците бяха на път да те откажат...
- Да, така беше. 2010-а, ако не се лъжа. Оставаха само дни до края на договора ми, а те не ми предлагаха нов, за да преподпиша. Казваха си "Тошко го знаем, винаги ще направи компромис, може и на 1 юни да преподпише". Никога не са ме броили за проблемен. Наистина някои хора са против мен. Знам ги кои са. Те и до ден-днешен продължават да са срещу мен. Доста жалки са. Виждат ме в Борисовата градина, поздравяват ме, прегръщат ме, а после говорят зад гърба ми. В ЦСКА никога не е спокойно. Изкарах много сезони на "Армията". Борбата е на всяко едно звено, на всяка позиция.

- През годините имало ли е групички в ЦСКА?
- Може би съм по-голям от повечето момчета в отбора и за мен е по-важно друго, отколкото да стоя пред комютъра. С една книга, например, можеш да се обогатиш. Когато е имало проблем за решаване, винаги съм помагал на всеки един от отбора.

- Къде загубихте титлата, в Разград ли?
- След мача с "Левски" отборът се разколеба. Подкрепата я нямаше. Когато един човек е собственик на клуба, е редно да подкрепя отбора. Преди мача да влезе, да пожелае успех. След мача да каже "Браво!". Тези неща са важни, а ги нямаше. Да, след един мач каза, че слага Георги Илиев. Той щял да ни казва тези неща, които са важни. Но по-друго се гледа, когато тези неща ти ги казва собственикът. При нас подкрепата на ръководството я нямаше, загуби се.

- Как е Миодраг Йешич, ставал си шампион с него, сега е приет с недоверие?
- Наистина, и аз се учудвам, че се приема с недоверие. Най-малкото като смениш личност като Стойчо Младенов е доста трудно. Йешич е ставал шампион и мога да кажа хубави неща за него, но тепърва ще трябва да доказва. При предишния му престой и аз бях в отбора. Станахме шампиони, но сега нещата са доста различни. Желая му късмет.

- Коментарът ти за резила с Мура?
- След като се е обърнала колата вече можем да говорим какво ли не. Действително тогава имахме проблеми. И в двата мача изпуснахме много положения. Голямо разочарование. Не трябваше да отпадаме от такъв отбор. Но имахме проблеми, дори и в деня на мача. Бяхме с 13 футболисти, на пейката бяха трима защитници. Но това не е оправдание. Аз винаги гледам вината в нас. Не търся оправданията.

- Не трябва ли капитанът последен да напусне потъващия кораб?
- Наистина е такава поговорката, но просто бях принуден да напусна. Бях сам, доста се борих и мислех... какво да кажа. Виждах една личност, която отстояваше всички атаки към клуба. В момента, в който го смачкаха... Мисля, че взех правилното решение. Стоях до самия край. Преди това се случи същото и с Любо.

- Има ли човек в ръководството на ЦСКА, който уважаваш?
- С Венци Живков винаги сме работили добре. Когато е имало проблеми, той идва и успокоява нещата. Въпреки че е служител на нашите собственици и от него не зависи нищо. Но винаги е откликвал на молбите ни и е помагал с каквото и както може.

- Готов ли си да посещаваш тренировки на юношите на ЦСКА и да им помагаш?
- С най-голямо удоволствие. Децата са богатство и от там трябва да се започва. Най-жалкото е, че деца на цесекари са принудени да се насочат към други столични клубове. Трябва да създадем условия за нашите деца.

- Би ли провел протест срещу ръководството на ЦСКА?
- С моето решение се прикрепих към червената общност, която иска да види отбора там, където му е мястото.

- Мислиш ли за бенефис?
- Никога не съм мислил за бенефис. За мен най-важно е, когато публиката ме подкрепя. А тя го правеше във всеки един момент.
Имаше хора, които издигнаха плакат "Честит рожден ден", а в същото време хора в клуба не знаеха, че имам рожден ден.