ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 3 - ТУК!

Новият треньор на "Левски" Славиша Йоканович разкри, че е бил поканен от Иво Тонев. Сръбският специалист заяви, че няма да има време за радикални промени в "сините" редици, предвид старта на първенството, но се надява в края на сезона да донесе трофей на "Георги Аспарухов". В интервюто си за "Преса" Йоканович споделя още, че е имал желание да започне всичко от нулата, но сега му се налага да действа според завареното положение.

- Г-н Йоканович, защо се съгласихте да поемете „Левски“?

- Защото това е най-големият клуб в България. Притежава невероятна история, а освен това има амбиции да се развива. Последното съвпада с моето желание да се усъвършенствам като треньор, да печеля титли в нови първенства. Надявам се, че ни предстои много хубав съвместен период.

- Бихте ли сравнили това, което видяхте в „Левски“, макар и за ден, с бившия ви клуб Партизан?

- Знаете ли, когато отидох в Партизан в края на 2007 г., ситуацията беше много идентична с настоящата. Отборът не беше ставал шампион в два поредни сезона, като титлите бяха спечелени от Цървена звезда. Дори загубих първото си дерби на Белград с 1:4 и преднината ни на върха пред големия съперник беше стопена до 3 точки. Но в крайна сметка завоювахме дубъл, на следващия сезон повторихме успеха. Сега обстановката в „Левски“ е идентична. Отборът не е печелил трофей от 4 г., което е много дълъг период за клуб от такава величина. Ето защо ни предстои здрава работа, за да върнем тима там, където му е мястото - на върха. Разбира се, на мен самия ми се искаше да мога да започна всичко от нулата. Аз да водя лятната подготовка, аз да работя по селекцията, но сега трябва да действам според завареното положение. А най-важното е, че няма време за радикални промени.

- Кой от ръководството на „Левски“ се свърза пръв с вас?

- Мисля, че беше Иво Тонев, след което говорих и с Наско Сираков. Разказаха ми за амбициите на клуба. Знам, че ни предстои много важен сезон, може би най-важният в историята. В края му „Левски“ ще отпразнува своя стогодишен юбилей и затова е много важно да спечели трофей. Само така може да бъде осмислен сезонът. Нека да е ясно, че този тим не се примирява с второто място.

- Много се говори за селекцията в клуба и за спешната нужда от нов централен защитник...

- Да, аз също разбрах, че това е един от проблемните постове в състава. Ще се опитаме да намерим играч на тази позиция, но това не означава, че веднага ще открием най-подходящия. Затова трябва да избираме внимателно. Може да отнеме седмица, а може и месец. Отборът има още много какво да подобрява в играта си, но същевременно трябва да работя с футболистите за укрепване на психиката им. Провалите, които са преживели в последните два месеца, неминуемо се отразяват на самочувствието им. Аз обаче искам играчите да са уверени както в своите способности, така и в тези на целия тим. И да вярват, че всички заедно ще върнем успехите в „Левски“. Всеки иска да играе като Байерн и Барселона, но не всеки може да го направи

- Споменахте за неудачите в последно време. Тръгнахте си от „Герена“ с много видеозаписи със срещи на отбора. Гледахте ли вече двубоя със Славия от края на миналото първенство, който реши титлата в полза на Лудогорец?

- Да. От един мач, бил той и толкова важен, не бива да се вадят генерални заключения за целия сезон. По-скоро бих го определил като нещастно стечение на обстоятелствата. Нима в предишното си домакинство „Левски“ не печели с известна доза късмет срещу Лудогорец? Как иначе да наречем гол с рикошет в последната минута на редовното време? За съжаление на всички левскари съдбата е решила да обърне гръб на техния любим отбор точно в най-неподходящия момент. И отборът плаща висока цена за една-единствена грешка срещу Славия, като в случая говорим за автогол. Но такива неща се случват във футбола. Чрез тях се трупа важен опит, макар и горчив.

- Успяхте ли да изгледате и злополучните сблъсъци с Иртиш в Лига Европа, довели до уволнението на вашия предшественик Николай Митов?

- Видях и тези два мача, да. Много е трудно да бъде прието такова отпадане, защото никой не го очаква. Разбира се, не би и трябвало да бъде иначе. За мен провалите срещу Славия и Иртиш остават безвъзвратно в миналото. Оттук нататък искам да гледаме само напред, към бъдещето, където се надявам да ни очакват много положителни моменти. За целта обаче всички в „Левски“ - шефове, треньори, играчи, фенове, трябва да сме обединени.

- Знаете ли, че част от „сините“ привърженици готвят бойкот за предстоящото гостуване на „Ботев“ в Пловдив в първия кръг на новия сезон?
- Разбрах за този конфликт. Вижте, моята работа е долу, на терена. И с нея трябва да върна хората по трибуните. Ще направя всичко, което е по силите ми, за да подобря представянето на отбора. И така навиячите сами ще дойдат на стадиона. Надявам се да усещаме тяхната подкрепа, особено ако покажем силни игри. Искам скоро да видя „Герена“ пълен.

- Споменахте, че няма време за радикални промени, но възнамерявате ли например да смените тактическата постройка?

- Ясно ми е, че всеки иска да играе като Байерн и Барселона в днешно време, но не всеки може да го направи. Искам отборът ми да използва максимално наличния си потенциал, а не да мечтае за ниво, което така и така не може да достигне. Готов съм за трудната работа, която ми предстои. Знам, че заедно може да триумфираме. Разбира се, трябва ми и малко спортно щастие. Без него нищо не се получава.