Бившият футболист и шеф на Левски Христо Йовов даде обширно интервю пред вестник "Меридиан Мач" по повод предстоящия сблъсък между ЦСКА-София и Левски в Първа професионална лига. Бижутера заяви, че за него това не е Вечно дерби, а първи мач в историята между двата клуба. Той също така сподели мнението си за новия собственик на "сините Спас Русев, за треньора Люпко Петрович, както и други любопитни неща.

- Г-н Йовов, в събота предстои един от най-тежките мачове за сезона. Какво да очакваме от отбора във футболно отношение?
- Предстои един от най-тежките, но със сигурност не и най-важните мачове на отбора. Казвам това, защото за всяка победа се дават три точки. Не е нужно да се стига до някаква истерия около този двубой. Просто мач, в който очаквам Левски да продължи добрата си серия с нов успех.

- В последните седмици от "Герена" всячески се опитваха да подчертаят, че този двубой не е никакво дерби, а просто мач с прекръстения отбор на Литекс. Правилна ли беше тази стратегия?
- Всичко това са полемики, в които за мен е напълно излишно да се влиза. Каква е целта? От чисто документална гледна точка всичко е ясно - този отбор ЦСКА-София не е ЦСКА. Точка. Нещата са толкова ясни. Така че съответно няма как да е Вечно дерби, тъй като е първи мач в историята между тези съперници. А дали ще бъде дерби, ще се определи от публиката.

- Тогава как трябва да постъпят феновете на Левски - те трябва да подкрепят отбора си, но няма ли да е странно да дойдат 20 000 на просто обикновен двубой?
- По принцип няма по-хубаво нещо от това да има хора на стадиона. Всеки сам си преценява дали да ходи на мач или не. Дали ще има хора, или не това няма да стане Вечно дерби. В същото време обаче искам да заявя, че нямаме право да се сърдим на феновете на истинския ЦСКА, които припознават този отбор. В крайна сметка, когато клубът умре, феновете не умират с него, те могат да припознаят който си искат за свой нов любим отбор.

- Една победа на Левски в събота ще забави ли този процес?
- Със сигурност в момента ЦСКА-София се опитва да се утвърди и да спечели нови привърженици и т.н. Една победа на Левски ще вкара доста дисбаланс и ще обърка хората, които са се колебали дали да припознават този отбор като свой. Това е сигурно.

- Какво е мнението ви за отбора на ЦСКА-София?
- Направиха доста сериозна селекция, имат добри футболисти. Ще бъде много тежък мач за Левски при всяко едно положение. Вярвам обаче, че "сините" ще успеят да се справят и да продължат напред.

- Миналата година по това време Левски пак беше в успешна серия и водеше на върха, сега пак е така. Какви са разликите между онзи отбор и сегашния?
- Като точки и успехи нещата са подобни. И тогава се говореше за титла, както и сега. Въпросът обаче не е дали Левски ще стане шампион, а дали ще може да се доближи до Лудогорец. Това е големият проблем на Левски - Лудогорец. Те просто са отборът, който трябва да бъде победен, ако искаш да постигнеш нещо в първенството. Нивото им е много високо, неслучайно за втори път са в Шампионската лига. Въпросът е Левски да стигне нивото на Лудогорец, защото и да станеш шампион, после идват евротурнирите, където истината лъсва. На този етап резултатите са налице, играта - не толкова. Но Левски трябва да се подобрява, да качва цената си, ако щете. Да има юноши, които не струват почти нищо на клуба, но после да играят успешно за първия отбор, или биват продавани за пари. Не е само от работа с футболистите.

- Каква е оценката ви за работата на Люпко Петрович?
- Той е доказано име в професията, едва ли е нужно да му давам оценки. Както вече казах - като резултати нещата са добре. Левски печели мачовете си, въпросът е и като отбор да израстваме.

- Доста публикации имаше, както и думи на Херо, че от Левски вече преговарят с Мъри Стоилов. От "Герена" отрекоха, но все пак добре ли е отсега да правят дългосрочни планове за треньорския пост?
- Това е малко сложен въпрос. Не знам докога е договорът на Люпко Петрович. Не знам дали наистина е имало такива разговори и ако да, кой не е запазил тайната. Иначе от друга страна е световна практика 6 месеца преди изтичането на договора на определен треньор да се говори със заместника му, за да се начертае стратегия за бъдещето. Ако е така, то Левски показва визия как трябва да се правят нещата. Но в момента си има наставник, той се справя добре и всякакви спекулации, откъдето и да са дошли, всъщност може да целят само напрежение в клуба.

- Левски има нов собственик - Спас Русев. Какви са вашите първи впечатления от него?
- Доколкото знам той е много сериозен човек и бизнесмен.  Има голям капитал, който управлява. Вярвам, че може да постигне много с клуба. Въпросът е да го накара да функционира така, както му се иска. Той като бизнесмен според мен първо оглежда как да направи Левски печеливш финансово. Напълно нормално е да прави такива планове и да гледа тази страна на футбола.

- Левски вече има нов УС, в който ги няма феновете. Правилно ли бе това решение?
- Дали решенията са правилни или не, ще се види в бъдеще. Иначе е напълно нормално. Спас Русев да направи необходимите според него промени. Логично е да има нов УС, нов надзорен съвет, нови лица… А как ще се справят те, ще се види нататък.

- Казахте, че Левски трябва да гони Лудогорец като класа. Това може ли да стане с една по-мащабна зимна селекция?
- Зависи какви пари ще бъдат отпуснати за селекция. И под отпускане на пари, не разбираме само за заплати, както се случваше в последно време, защото е трудно през зимата да се вземат качествени играчи, които да са свободни агенти. Ако обаче се извадят средства за нови попълнения, които да се купят, нещата може да се променят. Има доста време дотогава. Не знам дали новият собственик е готов на големи инвестиции или по-скоро иска да направи Левски печелившо дружество, което да се самоиздържа.

АНКЕТА: Вечно дерби ли е мачът ЦСКА - Левски в събота?

Всичко за Първа лига
ТВ програмата на Първа професионална лига