Една от звездите на германския национален отбор Месут Йозил даде интервю за немското списание “Шпорт Билд”, в което говори за своето бъдеще в клубния си тим Реал (Мадрид), както и за това в Бундестима. Тази вечер Германия приема Аржентина в контрола от 21:45 часа българско време във Франкфурт.

- Г-н Йозил, започвате третия си сезон в Реал (Мадрид). Какви са целите Ви, след като през първата година спечелихте с Купата на краля, а във втората станахте шампиони?
- Целта на Реал (Мадрид) винаги е една и съща. Да спечели възможно най-много трофеи. Тим с нашите претенции не може да си постави за цел второ място.

- Кое е по-важно: Триумф в Шампионската лига или успешна защита на титлата в Примера дивисион?
- И двете стоят на първо място. За отбора това ще говори, че работата през целия сезон е била възнаградена. Шампионската лига е международна титла, която никога не съм печелил.

- Как оценявате актуалният отбор на Реал, по-силен ли е от миналия сезон?

- Мисля, че първенството ни направи още по-силни. Освен това сме още по-обиграни.

- Какво значение има за Вас предстоящия сезон, след като целите с националния отбор на Европейското първенство не бяха изпълнени?

- Сега съм за трета година в Реал (Мадрид). Когато дойдох тук, не много хора вярваха, че ще успея да се наложа в този отбор от световна класа. Но аз успях, ние спечелихме шампионата и Купата на краля, а аз съм титуляр на една много важна позиция. Горд съм от това развитие и работех много за него. Мисля обаче, че все още не съм на края на това развитие. Още съм млад и съм сигурен, че следващата крачка ще бъде направена.

- Преодоляхте ли вече отпадането от Италия във Варшава на 1/2-финала на Европейското първенство?
- Не напълно. Разбира се, че като играч трябва гледам напред, но понякога все още се нервирам. Както например сега, когато съм с националния отбор и спомням за това. Човек обаче трябва да живее с това и да се опита да извлече максимално позитивното от него. Пред нас са следващите ни задачи. С клубния отбор и с националния тим.

- Трябваше ли клубният треньор Жозе Моуриньо да Ви утешава?

- Не, естествено аз бях тъжен след след Европейското първенство. Бях си обещал сам на себе си повече. Ние бяхме на полуфинал и отпаднахме от силния в този ден италиански отбор. Не се нуждая от треньорска утеха. През изминалите седмици се подготвихме добре за новия сезон. Радвам се, че в края на тази седмица най-накрая нещата ще започнат.

- Грешка ли беше, че преди Европейското първенство се говореше толкова често за спечелване на титлата? Така възникнаха по-големи очаквания и напрежението може би бе по-голямо, а отборът не можа да се справи с него.
- Не, в никакъв случай. Справихме се добре с напрежението в мачовете от групата срещу топотбори, срещи три тима от Топ 10 на световната ранглиста. Не сме говорили твърде често за спечелване на титлата, а отговаряхме на въпросите. А Германия на може да отиде на такъв турнир и да каже, че е доволна от полуфинал. Не отпаднахме от напрежението или очакванията, а от Италия, а този отбор бе по-добър в този ден и в мача всичко протече в тяхна полза.

- Къде презаредихте батериите си през лятната пауза след такъв тежък сезон?
- Аз бях в Калифорния и беше наистина разтоварващо.