Барселона спечели с 2:0 при визитата си на Осасуна от 26-ия кръг на Ла Лига и се доближи само на 2 точки от върха преди дербито на Мадрид между лидера Атлетико и шампиона Реал. Головете за каталунците отбелязаха Жорди Алба (30) и Илаиш Мориба (83).

Домакините първи създадоха голова опасност в 14-ата минута, когато Джонатан Кайери се пребори с двама футболисти на Барселона и подаде на Кике Барха, чийто удар бе отразен от вратаря Марк-Андре тер Щеген. Шест минути след това Лионел Меси изскочи сам срещу вратаря Серхио Ерера, който игра с ръка извън наказателното поле на Осасуна и съдията Гийермо Куадра веднага му показа директен червен картон. След това ситуацията бе разгледана с ВАР и червеният картон на вратаря бе отменен, а причината бе, че Меси е бил в положение на засада.

След половин час игра Меси даде перфектен извеждащ пас към Жорди Алба, който изскочи сам срещу Ерера и с много силен удар прати топката под напречната греда. Памплонци отвърнаха с мощен удар на Рубен Гарсия четири минути след гола, но Тер Щеген спаси.

Малко след почивката Меси отправи опасен удар от разстояние, но Серхио Ерера се намеси и изби.

Джонатан Кайери отправи удар с глава в 70-ата минута, но встрани от вратата на гостите, които стигнаха до втори гол в 83-ата минута, когато Педри подаде към Меси, а той комбинира с Илаиш Мориба и младокът се разписа с удар от границата на наказателното поле. Жорди Алба получи контузия в 87-ата минута и бе сменен от Жуниор Фирпо.

След осмата си поредна победа като гост Барселона е втори в класирането с 56 точки, като изостава на две от лидера Атлетико (Мадрид), но „дюшекчиите“ са с два мача по-малко. Реал (Мадрид) е трети с 53 точки преди дербито с градския съперник утре. Осасуна е на 13-а позиция с 28 точки.

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ В ЛА ЛИГА