Ето как прогнозираха мача представителите на Ефбет лига в играта на БЛИЦ Звездна лига

Лидерът Барселона излъга у дома Валенсия с 1:0 в среща от 24-тия кръг на испанската Ла Лига и дръпна с 10 точки на върха пред Реал (Мадрид), който е с мач по-малко. Рафиня (16) вкара единствения гол, а в 55-ата минута Феран Торес пропусна дузпа за домакините, които три минути по-късно останаха с човек по-малко на терена след червен картон на Роналд Араухо.

Каталунците бяха без контузените Роберт Левандовски, Усман Дембеле и Педри, както и наказания Гави, а треньорът им Шави Ернандес също изтърпя санкция за 5 жълти картона и тимът бе воден от неговия брат и асистент Оскар Ернандес. 

Валенсия започна по-добре, но Барса бързо взе инициативата и в 16-ата минута поведе в резултата, след като Бускетс направи блестяща асистенция към Рафиня, който с глава преодоля излезлия напред Мамардашвили за 1:0. Голът смути гостите и те трудно организираха нещо смислено. Удари отправиха Фати, Рафиня отново, Феран Торес и други, но не намериха целта.

В 34-ата включилият се в предни позиции Тиери Корея засече с глава и топката мина в опасна близост до вратата на Тер Щеген. Три минути след това Рафиня се отличи с перфектно центриране към Ансу Фати, който обаче не съумя да засече с глава на 8-9 метра от голлинията. Две поредни грешки на футболисти на Барса за малко да доведат до изравняване в 39-ата минута, когато Феран Торес в стремежа си да подаде към другия фланг ритна топката и тя се оказа в наказателното поле пред Тер Щеген, който не я отигра правилно и тя попадна у Самуел Лино, който веднага шутира, но над гредата. 

След почивката в 55-ата минута домакините получиха право да изпълнят дузпа за игра с ръка на Уго Гийамон след удар на Жул Кунде. Ансу Фати и Феран Торес влязоха в спор кой да изпълни. В крайна сметка с тази задача се нае Феран Торес, който не уцели вратата. Минута по-късно Фати получи добро подаване и стреля в страничната греда. 

В 57-ата минута Андреас Кристенсен предотврати изравнителен гол, парирайки удар на Уго Дуро. Две минути след това Кунде допусна грешка, връщайки топката назад. Това даде шанс на Дуро да се запъти сам срещу вратаря, което пък принуди останалият последен в защита Араухо умишлено да го фаулира и уругваецът получи директен червен картон. 

Веднага Ансу Фати беше заменен за сметка на нов защитник в лицето на Маркос Алонсо, а гостите пуснаха в игра офанзивния футболист Саму Кастийехо и тръгнаха в атака, но пък не се стигаше до кой знае какви положения. В 86-ата минута се стигна до спорна ситуация в наказателното поле на Барса, при която Кесие препъна Фран Перес, но главният съдия не отсъди дузпа, а корнер. Повторенията ясно показаха, че халфът на домакините не играе с топката, но пък и съдиите от ВАР не реагираха. До края на мача Барса удържа аванса си и прибави нови три точки в битката за титлата.

С тази победа Барса увеличи аванса си на върха в класирането на 10 точки, събирайки 62. Реал Мадрид е с 52 и мач по-малко. Валенсия продължава сериозно да се притеснява за оцеляването си в елита на Испания, заемайки предпоследното 19-о място с 23 точки, на 2 от спасителния бряг.

В ранния мач от неделната програма на Ла Лига Валядолид победи Еспаньол с 2:1 у дома. За домакините бяха точни Иван Санчес (25') и Алваро Агуадо (62'), а Мартин Брайтуай реализира попадението за "папагалчетата" в 87-ата минута.

ВСИЧКИ РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ В ИСПАНСКАТА ЛА ЛИГА - ТУК!