ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ  БУКМЕЙКЪР  ТУК! 

Барселона се провали и завърши 1:1 с Еспаньол в каталунското дерби от 15-ия кръг на испанската Ла Лига, за да се върне на върха и да завърши годината с равни точки с Реал (Мадрид). Маркос Алонсо (7) изведе домакините напред, а Хоселу (73-дузпа) изравни и донесе точка на "папагалчетата". Два червени картона белязаха градското дерби на "Камп Ноу", след като първо Жорди Алба в 78-ата минута, а след това и Винисиус Соуза от гостите две по-късно бяха изгонени за два жълти картона. Защитникът на "папагалчетата" Леандро Кабрера също видя червения цвят, но след проверка с ВАР картонът бе отменен и той завърши двубоя. 

Преди началото на срещата Роберт Левандовски и Гави показаха наградите си на феновете на "Камп Ноу". Полският национал спечели "Златната обувка", а Гави взе приза за "Най-добър млад играч" на годишната церемония в Европа преди Мондиал 2022 в Катар. Мачът пък започна с минута мълчание в памет на Краля  на футбола Пеле, който почина на 82-годишна възраст преди два дни.

Домакините започнаха по-активно и поведоха в 7-ата минута, когато след центриране от корнер Левандовски не успя да нанесе хубав удар с глава, но пък Кристенсен върна към партньора си в центъра на отбраната Маркос Алонсо и той с глава отблизо вкара първия си гол с екипа на Барселона за 1:0. Той пропусна да се разпише за втори път в 18-ата минута, след като засече с крак отлично центриране на Жорди Алба от левия фланг, но не намери целта. Три минути след това пропуск с неточен удар от въздуха направи Ансу Фати. 

След половин час игра Гави и Оливан се сдърпаха в наказателното поле на гостите и реферът Матеу Лаос побърза да охлади страстите с жълти картони. Нико Меламед отправи първия опасен шут към вратата на Тер Щеген в 34-ата минута, но Кристенсен протегна крак в последния момент и изби в корнер. Три минути след това вратарят Алваро Фернандес бе затруднен от далечен шут на Рафиня, но успя да изби топката. 

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Втората част започна с натиск на домакините и в 50-ата минута Роберто свали топката към Ансу Фати в наказателното поле на гостите, но младокът не успя да стигне до нея. Секунди след това Гави почувства болки в гърба и отстъпи мястото си на Бускетс, който сложи капитанската лента, която до момента бе на ръката на Серхи Роберто. Пред Левандовски се откри добър шанс в 55-ата минута, но ударът му с глава мина покрай вратата. Десет минути по-късно Феран Торес отправи удар с глава след центриране от корнер, но не намери целта. 

В 71-ата минута Хоселу бе настъпен от Маркос Алонсо в наказателното поле и Матеу Лаос не се поколеба да посочи бялата точка. Потърпевшият застана зад топката и я прати в средата на вратата за 1:1. Голът изнерви домакините и картоните заваляха един следи друг. Първи изгоря левият бранител Жорди Алба, който получи два жълти картона в рамките само на 4 минути и остави домакините в намален състав в 78-ата минута. Две минути по-късно и гостите останаха в намален състав. Фал на Винисиус Соуза срещу Левандовски му донесе второ официално предупреждение и той пое преждевременно към съблекалнята. Съотборникът му Леандро Кабрера също бе изгонен в тази ситуация, но след проверка с ВАР се видя, че няма удар без топка и червеният картон бе отменен.

Барселона натисна до края, но вратарят Алваро Фернандес блесна с отлични прояви след удари на Андреас Кристенсен и Левандовски, а дори девет минути добавено време не стигнаха на домакините да предотвратят разочарованието часове преди настъпването на 2023 година. 

След равенството Барселона се върна на върха с 38 точки и по-добра голова разлика от шампиона за миналия сезон Реал (Мадрид). Еспаньол е 16-и с 13 точки.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала ТУК